Nemocnicu sv. Michala stráži SBS, ktorej šéfoval Mikulcov brat. Minister obvinenia z rodinkárstva odmieta

Firma, kde bol v minulosti Mikulcov brat, vyhrala zákazku na stráženie nemocnice, ktorá spadá pod ministerstvo vnútra. Minister rodinkárstvo popiera.

Roman Mikulec Roman Mikulec. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V spoločnosti Joseba, poskytujúcej súkromné bezpečnostné služby, pôsobil ako konateľ do roku 2020 brat ministra vnútra Ján Mikulec. Práve táto firma uspela v súťaži o zákazku na stráženie Nemocnice svätého Michala v Bratislave, ktorá spadá pod rezort vnútra. Kontrakt platí jeden rok a súkromná SBS má počas neho dostať 183-tisíc eur (bez DPH). Na uzavretie zmluvy upozornila strana Smer a jej člen Erik Kaliňák, informuje portál Aktuality.sk.

„Faktom je, že do verejného obstarávania sa zapojilo 11 účastníkov. Súťaž sa realizovala formou verejného obstarávania cez elektronický trhový systém Eranet, a to s kritériom najnižšej ceny, pričom spoločnosť Joseba predložila ponuku s najnižšou cenou,“ reagovala riaditeľka tlačového odboru ministerstva vnútra Zuzana Eliášová pre web pluska.sk.

Mikulec rodinkárstvo odmieta

„Tender nevyhral žiadny rodinný známy ani kamarát,“ vyhlásil v utorok šéf rezortu vnútra v súvislosti s informáciami, že vo víťaznej firme mal v minulosti pôsobiť jeho brat. „Brat v tejto firme už nefiguruje minimálne dva roky,“ podotkol. Potvrdil, že do verejného obstarávania sa zapojilo jedenásť účastníkov. Kritériom bola najnižšia cena, ktorú ponúkla víťazná spoločnosť Joseba.

Mikulec upozornil, že s sa novým majiteľom firmy nepozná, s bratom sa o zákazke nebavil. „Nemôžem za to, že môj brat pred dvomi rokmi pôsobil v súkromnej spoločnosti,“ argumentoval Mikulec. Poukázal na to, že ak by sa do podobnej situácie dostala bývalá firma Kaliňákovho brata, rovnako by to kritizoval. Podľa vlastných slov je však pripravený čeliť väčšiemu drobnohľadu.

K situácii sa vyjadril aj generálny riaditeľ nemocnice Branislav Delej. Vyhlásil, že od jeho nástupu do funkcie sú všetky zákazky, objednávky a nákupy transparentné. Súťaž vyhlásili v júni tohto roka, keďže v polovici leta už pôvodná strážna služba mala spoluprácu ukončiť. Výzva na novú súťaž sa zverejnila na webe nemocnice a aj v elektronickom systéme. „Systém Eranet to neumožňuje, aby unikli detaily a ponuky,“ povedal riaditeľ nemocnice. „Vytvorili sme referát verejného obstarávania, kde pracujú profesionáli a majú na starosti túto činnosť,“ uviedol.

Dvojnásobné tržby

Súkromná firma Joseba vznikla ešte v roku 2003. Jej tržby sa pohybovali okolo 160- až 180-tisíc eur ročne. Za rok 2021 však vzrástli na dvojnásobok, podľa Finstatu mala spoločnosť tržby v hodnote 360-tisíc eur. V tom čase tam však už Mikulcov brat nefiguroval ako štatutár a v súčasnosti ním je Ľuboš Lukačovič.

Firma tiež uspela v zákazke so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré patria pod rezort dopravy, informujú ďalej Aktuality.sk. ŽSR podpísali rámcovú zmluvu na 150-tisíc eur, no vyčlenené peniaze sa nemusia vyčerpať úplne. Spolupráca je naplánovaná opäť na jeden rok, no objednávateľ si vyhradil právo toto obdobie v prípade potreby predĺžiť. Do tretice SBS vlani uspela aj na Štatistickom úrade SR, kde podpísala kontrakt na stráženie objektov v hodnote 83-tisíc eur (bez DPH).


Ďalšie články