Za výklad slobody prejavu vo Fínsku ocenili hlavnú žalobkyňu voči Räsänenovej. Političku čaká o rok ďalší súd

Ostro sledovaný proces o nenávistnom prejave vo Fínsku sa natiahne o rok. Zatiaľ čo exministerka vnútra Päivi Räsänenová tvrdí, že bojuje za slobodu prejavu, tamojší právnici ocenili jej najvyššiu žalobkyňu, generálnu prokurátorku.

Päivi Räsänenová Päivi Räsänenová. Foto: FB/Päivi Räsänenová

Fínska politička Päivi Räsänenová pritiahla svetovú pozornosť, keď ju obžalovali z takzvaného „hate speech“ (nenávistný prejav). Na sociálnej sieti Twitter, v rádiu a v knižke z roku 2004 vraj šírila nenávisť voči homosexuálom. Bráni sa, že vyjadrila biblický pohľad na sexualitu. Odporcovia jej vyčítajú, že nesprávne argumentuje za náboženskú slobodu a nadradila Bibliu nad zákon štátu.

V marci 2022 jej Okresný súd v Helsinkách dal za pravdu, čo jej obhajoba označila za veľké víťazstvo. Žalobca sa však odvolal a teraz Odvolací súd vo fínskom hlavnom meste informoval, že pojednávanie bude na budúci rok v auguste. Médiá dôvod ročného odkladu nespomenuli.

Exministerka vnútra a kresťanská demokratka to komentovala ako nešťastné meškanie, lebo proces trvá už viac ako tri roky a opäť sa natiahne. To má podľa nej obmedzujúci vplyv na slobodu slova:

„Obvinenia, výsluchy a procesy spôsobujú, že verejnosť sa bojí vyjadriť svoje presvedčenie. Vyzývam všetkých, aby uplatňovali slobodu prejavu a náboženstva ako najlepší spôsob, ako zabrániť autocenzúre, ktorá umlčuje otvorenú debatu. Som si však istá nadchádzajúcim pojednávaním a ostávam spokojná s rozhodnutím okresného súdu.“

Ako ďalej dodala na sociálnych sieťach, oslobodzujúce rozsudky vyšších súdov ponesú širší význam. Domnieva sa, že precedens v jej prípade, ak by sa napríklad dostal aj na Najvyšší súd, by bol „právnym ukazovateľom pre podobné obvinenia v najbližších rokoch“. Preto dúfa, že nik iný by potom nebol vystavený podobnej obžalobe.

V júni bývalá líderka kresťanských demokratov vyjadrila znepokojenie nad „falošným obvinením prokuratúry“, podľa ktorej jej „vyjadrenia vraj treba vykladať ,objektívne‘, teda v rozpore s tým, čo v skutočnosti povedala“. Ako doplnila, obhajoba vlastných názorov je jednoduchšia ako obrana voči „výkladom, ktoré nezodpovedajú pravde, ktoré sú dokonca v rozpore s mojím presvedčením“.

https://standard.sk/75520/finska-politicka-paivi-rasanenova-dakujem-slovenskym-biskupom-nesmieme-sa-bat-cenzury-ani-trestneho-stihania/

Po súdnej prehre prišlo ocenenie, Räsänenovej očistec pokračuje

Aj keď exministerka vnútra vyhrala na helsinskom okresnom súde, jej najvyššiu žalobkyňu ocenila fínska advokátska komora. Stalo sa tak začiatkom júna, teda dva mesiace po súdnej prehre prokuratúry. Štátna prokurátorka Raija Toivainenová je vraj „odvážna reformátorka a viditeľná iniciátorka, ktorá nedovolila, aby nenávistné prejavy ovplyvnili jej prácu“. Právnici vyzdvihli „vynikajúcu prácu pri presadzovaní spravodlivosti“, ako aj „otvorenosť napríklad pri výklade zákonov o slobode prejavu“.

„Je to naopak.“ Toivainenová je „prenasledovateľka kresťanov“. Jej „križiacka výprava proti hate speech je križiackou výpravou proti slobode prejavu“. Máme „Deň bláznov“. Aj takto čitatelia komentovali článok o zmienenej cene pre štátnu prokurátorku.

Niektoré médiá doplnili, že ocenenie „je prekvapením a trochu ironické“, keďže Toivainenová začala proces proti kresťanskej demokratke Räsänenovej, ktorá argumentuje slobodou slova i náboženstva.

Štátnu prokurátorku majú v zuboch niektorí opoziční politici, voči ktorým sa nebála postaviť, za čo si aj sama mala vyslúžiť hate speech. Avšak nešla proti všetkým, napríklad neobžalovala bývalého šéfa ľavicového združenia, ktorý nabádal k zabíjaniu, napísal miestny portál. „Räsänenovej očistec“ teda po ročnom odklade procesu pokračuje.

Na jej podporu sa pred začiatkom súdu postavili mnohí vo svete i u nás: slovenskí evanjelickí biskupi a katolícky biskup Jozef Haľko. Jej perzekúciu kritizovali i právni odborníci z USA. Ako povedala Päivi Räsänenová v interview pre Štandard minulý rok, modlitby a podpora ju potešili a veľmi ich ocenila. Takisto zdôraznila, že svoje vyjadrenia neľutuje.


Ďalšie články