Demokratov pred novembrovými voľbami pumpujú miliónmi dolárov Soros i ďalší miliardári

Prieskumy pred novembrovými voľbami do Snemovne reprezentantov neprinášajú demokratom dobré správy. Ich podpora v Spojených štátoch klesá. George Soros i ďalší miliardári im však štedro pumpujú milióny dolárov, aby zvýšili šance demokratov pred dôležitým volebným súbojom.

George Soros. Foto: TASR/Pavel Neubauer George Soros. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Občania USA si budú v novembri voliť svojich zástupcov vo všeobecných voľbách. Obmení sa celé zloženie Snemovne reprezentantov (dolnej komory Kongresu) a tretina obsadenia Senátu (hornej komory Kongresu). Američania si tiež zvolia guvernérov do čela 36 štátov a troch teritórií.

Rozsahom veľké voľby prinášajú veľké očakávania a práve tie dostávajú demokratov pod tlak. Prieskumy verenej mienky zatiaľ ukazujú, že značnú časť zákonodarných postov v Snemovni reprezentantov môžu vo voľbách stratiť. V Senáte dnes disponujú len tesnou väčšinou, keďže 100-členný orgán je rozdelený presne na polovicu a rozhodujúcim hlasom tak v súčasnosti disponuje viceprezidentka Kamala Harissová. Ani tam však nemajú priaznivé vyhliadky. Všetky volebné ukazovatele vo všeobecnosti demokratom neprajú.

https://standard.sk/240387/v-bidenovskom-washingtone-sa-neokonzervativci-a-progresivisti-takmer-nedaju-rozlisit/

Aj teraz sa však môžu spoľahnúť na štandardne štedrú pomoc ich dlhoročných tradičných podporovateľov. Podobné finančné aktivity sa ale momentálne stupňujú aj na opačnej strane amerického politického spektra. Kampaň republikánov bude mať rozhodne čím disponovať. Demokratom ide o veľa, tvrdí množstvo komentátorov. Ak neuspejú, stratia väčšinu v Snemovni reprezentantov i krehkú väčšinu v Senáte, čo povedie k výraznému okliešteniu právomocí prezidenta Joea Bidena. Čokoľvek presadiť by potom pre neho po zvyšok jeho funkčného obdobia bolo značne zložité.

Výdatná pomoc Sorosa do kľúčového fondu. Prispievajú aj ďalší miliardári

George Soros a ďalší „ľavicoví“ miliardári sa opäť dostali do pozornosti, keď sa rozhodli významnými sumami podporiť demokratov. Soros na podobné aktivity dlhodobo využíva fondy a nadácie.

Finančný fond Senate Majority PAC vznikol v roku 2011 na podporu kongresových snáh Demokratickej strany a aktivít s tým súvisiacich. V podpore demokratov je tradičnou stálicou. Predovšetkým finančnou. Fond viackrát vďačil Georgeovi Sorosovi za prostriedky, ktoré jeho výboru poskytol. „Bol založený skúsenými, agresívnymi demokratickými stratégmi s jediným poslaním: vyhrávať voľby do senátu,“ prezentuje svoju misiu fondový web.

Do fondu v súčasnosti opäť natiekli významné prostriedky. Soros cezeň spriaznenej strane uvoľnil v júli na pomoc sumu vo výške 2,5 milióna dolárov. Ďalší miliardár, matematik a zároveň manažér hedžových fondov James Simons prispel identickou sumou. Duo finančníkov bolo v danom mesiaci najväčším donorom fondu, ktorý aktuálne disponuje sumou takmer 73 miliónov dolárov na vedenie volebnej kampane na podporu demokratov.

Výbor fondu síce nemôže darovanými financiami prispieť priamo politickej strane alebo politikovi, no môže ich minúť separátne na kampaň alebo antikampaň. Soros svojím júlovým príspevkom do Senate Majority PAC zaokrúhlil celkovú sumu svojej podpory na 10 miliónov dolárov a zároveň sa stal jedným z najväčších mecenášov fondu.

Významný dar neziskovky, ktorá svojich prispievateľov nemenuje

Majority Forward je ďalšia americká nezisková organizácia, ktorá fondu Senate Majority PAC výrazne pomohla darmi. V tomto období poskytla fondu najmenej 27 miliónov dolárov. Fox News pripomína, že obidve organizácie udržujú blízky vzťah a zdieľajú kancelárske priestory aj s personálom. Šéfom oboch je John Benzi Poersch, blízky priateľ Chucka Schumera, lídra demokratov v Senáte.

https://standard.sk/128796/americki-demokrati-nevyhraju-najblizsie-volby-vzdaluju-sa-svojim-volicom/

To všetko sa odohráva v období, keď demokratom prieskumy verejnej mienky prinášajú konštantne nepriaznivé výsledky a Američanov trápi rekordná inflácia, vzrastanie životných nákladov a cien energií. Tieto faktory sa taktiež podpísali pod zníženú dôveru verejnosti voči prezidentovi Bidenovi.


Ďalšie články