Premiéra seriálu Rod draka: brutálne znázornenie pôrodu vyvolalo kritiku

Na seriál Hra o tróny nadväzuje nová seriálová tvorba, ktorá v týchto dňoch odštartovala premiérovou epizódou. Nesie názov Rod draka a dejovo sa odohráva približne dve storočia pred udalosťami pôvodného príbehu. Veľký ohlas vo svete vyvolala úvodná scéna prvej epizódy, ktorá znázorňuje pôrod cisárskym rezom. Podľa mnohých bol moment zachytený veľmi brutálnym spôsobom. Zábery sa dostali pod paľbu kritiky.

Rod draka_scéna Záber zo seriálu Rod draka. Zdroj snímky: Twitter

Premiérová epizóda seriálu Rod draka v úvode predstavuje kráľa Viserysa, ktorý sa ocitá v situácii, keď má jeho manželka Aemma Aryn čoskoro porodiť. Kráľ nariadi, že dieťa pôjde von cisárskym rezom. V dramatickom stvárnení napokon Aemma umiera a spolu s ňou umiera aj jej dieťa.

Verejnosť na seba s reakciou nenechala dlho čakať. Obzvlášť hlasné boli negatívne zhodnotenia krvavej úvodnej scény. Kritika dopadla predovšetkým na hlavy tvorcov, ktorí sa rozhodli scénu do snímky zaradiť. Ľudia sa pýtajú, prečo pred desivou scénou vopred nevarovali.

Server Doesthedodgie.com je dlhodobo známy tým, že upozorňuje na brutálne alebo nevhodné scény. Jeho tvorca John Whipple sa zmienil, že niektoré z pod neho spadajúcich fór pred scénou varovali. Diváci veľa diskutovali o téme na Twitteri, mnohí otvorene pred ňou vystríhali.

K scéne sa vyjadrila aj šéfka charitatívnej organizácie Sands Jen Coatesová, ktorá sa zaoberá podporou pozostalých po úmrtí dieťaťa. „Myslím si, že je to pre každého dosť traumatické,“ povedala v rozhovore pre Radio 1 Newsbeat. „Vzhľadom na to, že v Spojenom kráľovstve zomiera každý deň 13 detí, táto situácia priamo ovplyvňuje aj obrovskú komunitu ľudí,“ uviedla s tým, že „trauma spôsobuje, že ľudia cítia vinu, hanbu či hnev“.

Jedna z diváčok uviedla, že kinosálu ihneď na začiatku epizódy opustila. Povedala, že brutálna scéna jej pripomenula jej vlastný traumatizujúci zážitok z pôrodu, keď musela podstúpiť neplánovaný cisársky rez. „Bol to naozaj desivý zážitok. Preto ma tá scéna dostala,“ zdôverila sa. Tiež povedala, že by jej prišlo náležité, aby tvorcovia o takýto scénach informovali vopred.

Režisér seriálu Miguel Sapochnik priznal, že so svojím tímom opakovane riešil otázku, či scéna nie je príliš násilná. Do seriálu ju napokon zaradili. Rozhodnutie zdôvodnili tak, že chceli ponúknuť zobrazenie skutočných hrôz pôrodu v stredoveku. K rozhodnutiu tímu pod vedením Sapochnika prispela aj skutočnosť, že kladné stanovisko dostali po vypočutí názorov viacerých žien.


Ďalšie články