Zomrela speváčka Hana Zagorová

Vo veku 75 rokov zomrela speváčka Hana Zagorová, manželka operného speváka Štefana Margitu. Informáciu o jej úmrtí potvrdil pre CNN Prima NEWS speváčkin manažér Luboš Kříž.

Hana Zagorová Hana Zagorová. Foto: Oliver Ondráš/TASR

Speváčka minulý rok prekonala koronavírus. Odvtedy sa jej zdravotný stav zhoršoval, trpela aj postcovidovým syndrómom. Celý život však trpela poruchou krvotvorby.

Začiatkom septembra by Zagorová oslávila svoje 76. narodeniny. Počas života naspievala približne 900 piesní. Je držiteľkou deviatich zlatých Slávikov, ktoré získala od roku 1977 až do roku 1985.

Patrila medzi najpredávanejšie české speváčky. V roku 2014 prevzala diamantovú dosku Supraphonu za desať miliónov predaných zvukových nosičov. 

Medzi jej posledné skladby, ktoré naspievala patrí aj pieseň Ja nemám strach, ktorej refrén má dnes iný rozmer. Spieva v ňom: Ja nemám strach zo šedivých vlasov a nepočítam, koľko mi ostáva času.

Preslávili ju skladby Já jsem tvá neznámá, Gvendolína alebo Maluj zase obrázky. V triu s Petrom Kotvaldom a Stanislavom Hložkom naspievali piesne Holky z naší školky, Spěchám alebo ústrednú skladbu pre seriál Sanitka Můj čas.

V Česku ju poslucháči prezývali aj „Hanička písnička“, prípadne „Hanička bludička“. V pamätnom prejave ju generálny tajomník KSČ Miloš Jakeš nazval „milá holka“, keď ju kritizoval za podpis petície Několik vět. Na sklonku panovania KSČ si vyslúžila zákaz činnosti.

Jej svojrázny štýl stál za vznikom hovorového výrazu „nedělej Zagorku“, ona sama to prijímala s humorným nadhľadom. „Ani neviem, čo presne to znamená, ale páči sa mi to,“ priznala vo viacerých rozhovoroch pre české médiá.

Laiferová: Hana Zagorová bola vzácny človek a dobrá kolegyňa

Hana Zagorová bola vzácny človek a dobrá kolegyňa, spomína speváčka Marcela Laiferová. Správa o úmrtí Zagorovej ju veľmi zasiahla. „Ako kolegyňa bola prajná, milá, veľmi zlatý človek, veľmi otvorená, dobro želateľná,“ opísala Laiferová zosnulú umelkyňu. Vyzdvihla tiež Zagorovej ochotu pomôcť. Okrem koncertov sa stretávali aj na spoločných natáčaniach v Prahe.

Spevák Peter Nagy sa so Zagorovou rozlúčil slovami jej piesne. „Haničko, maľuj ďalej obrázky dlaní horkou od lásky…,“ napísal na sociálnej sieti. „Už si o poschodie vyššie ako my. Ďakujem ti za všetkých, ktorí ťa mali a budú mať vždy radi,“ odkázal jej.

Hana Zagorová. Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Fiala: Zagorovú som si vážil pre jej občianske postoje

Český premiér Petr Fiala vzdal v piatok hold zosnulej speváčke Hane Zagorovej, pričom vyzdvihol aj jej občianske postoje v roku 1989. „Patrila k najvýznamnejším tváram našej populárnej hudby. Jej piesne poznal takmer každý,“ napísal predseda českej vlády na sociálnej sieti Twitter.

Podobne sa vyjadrila aj predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. „Bola vynikajúca speváčka a nesmierne sympatická žena. Zaslúži si, aby jej nebo bolo blankytné,“ uviedla s odkazom na jednu z populárnych piesní Hany Zagorovej, v ktorej sa spieva: „Je naprosto nezbytné, aby nebe bylo blankytné.“

Sústrasť rodine zosnulej speváčky Hany Zagorovej v piatok vyjadril český minister kultúry Martin Baxa. Ľuďom prinášala veľkú radosť a bola hviezdou svojho žánru, napísal na sociálnej sieti. „Hneď som si spomenul na dve pesničky z môjho detstva. Na Dúhovú vílu a pesničku k seriálu Sanitka,“ napísal na Twitteri Baxa. Smrť českej speváčky podľa neho zarmútila nielen Česko, ale aj „Česko-Slovensko“. O možnosti pohrebu so štátnymi poctami povedal, že budú rešpektovať želanie rodiny.

Na zosnulú speváčku spomínajú v českých médiách aj osobnosti kultúrneho života. „Ona bola naozaj žijúca legenda. Nerozumiem, že tejto žene zhasla iskra,“ povedala o Zagorovej jej spevácka kolegyňa Marta Kubišová.

„Bol to pre mňa veľký šok. Vedela som, že posledných pár mesiacov bola chorá. Písali sme si esemesky, keď bola v nemocnici. Povzbudzovala som ju, priala som jej uzdravenie,“ povedala speváčka Marie Rottrová. So Zagorovou spolu začínali v Ostrave na konci 60. rokov. „Kládla dôraz na slová. Vždy vedela, o čom spieva,“ dodala Rottrová.

Zagorová v posledných rokoch spolupracovala aj s mladou generáciou. Spevák Marek Ztracený je autorom titulnej piesne jej posledného albumu Já nemám strach. „Moje srdce sa trhá na kusy. Odišla legenda, ale hlavne neuveriteľný človek s veľkým srdcom,“ napísal spevák na sociálnej sieti. Dodal, že speváčka bola jeho spriaznenou dušou. „Je to veľká strata nielen pre českú pop music,“ komentoval úmrtie speváčky herec a skladateľ Ondřej Brzobohatý. „Som vďačný za možnosť s ňou spolupracovať,“ dodal.

RTVS si zosnulú speváčku pripomenie vo vysielaní

RTVS si výraznú osobnosť speváčky Hany Zagorovej, ktorá zomrela vo veku 75 rokov, pripomenie na Dvojke v piatok o 20.10 h v relácii Anjeli strážni. Správu o jej úmrtí prijala so zármutkom. Informovala o tom riaditeľka sekcie komunikácie RTVS Andrea Pivarčiová.

Stanislav Hložek a Hana Zagorová. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Profil Hany Zagorovej

Česká speváčka, textárka, herečka a moderátorka Hana Zagorová sa stala jednou z najúspešnejších osobností českej populárnej hudby. Naspievala takmer 900 piesní a v rokoch 1977 až 1985 vyhrala deväťkrát po sebe anketu Zlatý Slávik.

Hana Zagorová sa narodila 6. septembra 1946 v obci Petřkovice pri Ostrave (dnes súčasť Ostravy). Otec bol stavebným inžinierom a matka pracovala ako učiteľka. Ako sedemročná začala hrať na klavíri. Na podnet otca sa v roku 1963 prihlásila do speváckej súťaže Hľadáme nové talenty, v ktorej zvíťazila. Pravidelnú spoluprácu s ňou nadviazal Ostravský rozhlasový orchester a populárna skupina Flamingo. Popri tom študovala v rokoch 1964 až 1968 herectvo na Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU) v Brne. V roku 1968 bola v ankete Zlatý slávik piata.

V roku 1969 sa presťahovala do Prahy, kde s orchestrom Václava Záhradníka nahrala prvú LP platňu Bludička (1971). Účinkovala v divadle Apollo a spolupracovala s Tanečným orchestrom Československého rozhlasu. V rokoch 1972 až 1974 hosťovala v Divadle Semafor v inscenácii Kytice.

Pre jej kariéru bola dôležitá spolupráca s basgitaristom Karlom Vágnerom od roku 1973, ktorý pre ňu napísal väčšinu piesní. Bol tiež kapelníkom skupiny, ktorá ju sprevádzala.

Jej prvý spevácky partner bol Michal Prokop, v roku 1975 ho vystriedal Petr Rezek, s ktorým nahrala úspešné duetá Asi, asi, Duhová víla alebo Dotazník. Pieseň Setkání naspievala s talianskym spevákom Drupim, s ktorým aj koncertovala. Známe sú aj skladby Tanečnice, Já jsem tvá neznámá, Maluj zase obrázky či Kdyby se vrátil čas.

V roku 1980 si zahrala jednu z hlavných úloh vo filmovom muzikáli Trhák. V ňom si zaspievala úspešný hit so slovenským hercom Jurajom Kukurom – Lásko, amore (Nech brouka žít). V tomto období začala vystupovať s dvojicou Petr Kotvald – Stanislav Hložek. Spolu naspievali hity Můj čas, ústrednú skladbu v seriáli Sanitka a Holky z naší školky.

V 80. rokoch vyšli albumy Střípky (1981), Světlo a Stín (1982), Mimořádná linka (1983), Co stalo se, stalo (1984), Sítě kroků tvých (1985) alebo Živá voda (1988).

V roku 1989 natočila v spolupráci s nemeckou televíziou muzikálovú rozprávku Peter Pan. V júni toho istého roku sa podpísala pod petíciu Několik vět, ktorá žiadala od komunistickej moci občianske slobody.

Hana Zagorová. Foto: TASR/Miroslav Košírer

V roku 1991 vydala šansónový album Rozhovor v tichu. Po rozvode s baletným majstrom Vlastimilom Harapesom sa v roku 1992 vydala za slovenského operného speváka Štefana Margitu. S ním nahrala albumy Ave (1994) a Ave 2. (1996). V rokoch 1993 až 1998 mala vlastnú televíznu reláciu Když nemůžu spát. Zo zábavného programu, ktorý pripravovala s manželom Štefanom Margitom, vzišlo CD a DVD Hogo Fogo (2011).

V posledných rokoch vznikli albumy Vyznání (2014), O lásce (2016) alebo Já nemám strach (2018). V roku 2020 nahrali spolu s manželom Konečně spoločně.  

Obľúbená speváčka získala mnoho ocenení. V roku 1983 jej bol udelený titul zaslúžilý umelec a v ten istý rok si prevzala Zlatú platňu Supraphonu za milión predaných nosičov. V roku 2014 získala Diamantovú platňu Supraphonu za vyše 10 miliónov nosičov. Akadémia populárnej hudby ju v apríli 2015 uviedla do Siene slávy českej populárnej hudby.  

(mko, tasr)


Ďalšie články