Tipy na víkend: Divadelno-hudobný festival pre deti, dokument o rieke a rockový koncert pod Ufom

Pravidelný prehľad z ponuky filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

300796829_6287449281271434_4990260052565479394_n Divadlo Hopi Hope. Foto: Záleská divadelná púť/FB

PIATOK

V piatok a sobotu sa v obci Zálesie pri Bratislave koná každoročne Záleská divadelná púť. Ide o hudobno-divadelný festival, ktorý vždy priláka množstvo ľudí. Na tento ročník pripravili organizátori zaujímavý program. V piatok vystúpi sociálne divadlo z Košíc Hopi Hope, v ktorom účinkujú aj mentálne znevýhodnení ľudia. Vystúpi Marián Slávka so svojím autorským dielom vLáska. O hudobné číslo sa postará objav roka Tamara Kramar. Festival vyvrcholí predstavením Slovenského národného divadla Socha, v ktorom účinkuje aj Božidara Turzonovová.

Austrálska režisérka Jennifer Peedomová prichádza s druhým dokumentom z jej plánovanej trilógie. Prvý dokument Hory vyšiel v roku 2017. V roku 2021 natočila dokument Rieka, ktorý sa venuje nášmu ďalšiemu pokladu. Vďaka satelitným záberom môžeme vidieť zaujímavé pohľady na rieky v takej podobe, ako ich nepoznáme. Dokument mapuje vzťah človeka a krajiny. Snímku dopĺňa vážna hudba, o ktorú sa postaral Austrálsky komorný orchester. Dokument Rieka mal 18. augusta svoju premiéru, nájdete ho vo všetkých kinách na Slovensku.

Richard Gere sa vo filme z roku 1994 Prvotný strach predstavil ako prominentný právnik Martin Vail. Aby zvýšil svoju popularitu, vezme bezplatne prípad mladíka Aarona Stamplera, ktorý je obvinený z vraždy arcibiskupa. Aarona zatkli po naháňačke, ktorú odvysielali aj v televízii. Na pohľad je to jednoznačný prípad. Ten sa však začne zamotávať, keď psychiatrička Molly Arringtonová dospeje k záveru, že Aaron trpí poruchou osobnosti. Martin navyše nachádza aj ďalšie dôkazy. Snímka Prvotný strach je pripravená o 22:10 na Jednotke.

SOBOTA

Kapela Slobodná Európa už dlhé roky až na malé festivalové výnimky spoločne nevystupovala. To sa zmenilo minulý rok po smrti člena kapely Braňa Alexa, ktorému venovali vlaňajšie letné turné. Tohto roku sa na jar vybrali opäť na „šnúru“, aby oslávili 33. výročie vzniku kapely. Koncerty pokračujú aj v lete. V Bratislave vystúpi kapela v sobotu o 19:00 na Pláži pod Ufom.

Bruno má organizáciu, v ktorej sa stará o mladých autistov a deti, ktoré iné organizácie nechceli prijať pre ich komplikované povahy. Jeho priateľ Malik učí mladých zo sociálne slabších rodín, ako sa starať o takéto špeciálne deti. Obaja majú náročnú prácu, no najviac im pomáha svojrázny humor. Život im stále vytvára nové prekážky, jednou z nich je, že Brunovu organizáciu chcú zatvoriť, pretože sa úradom nepáči jeho osobitý prístup. A tak stoja pred výzvou, aby úrady presvedčili, aby ich nezatvorili. Film Výnimoční sa odvysiela o 22:50 na TV JOJ.

NEDEĽA

Mladý muž sa pri návšteve kaderníctva zamiluje do energickej kaderníčky. Je jej prvý zákazník a nešťastnou náhodou mu zastrihne do ucha. Ospravedlnenie rieši dievča spoločným rande a mladí ľudia sa do seba zamilujú. Keď sa však mladík prizná, že fotografom zatiaľ nie je, len sa ním chce stať, na čas sa rozídu. Po roku sa opäť stretávajú, ako pár vyzerajú šťastne, až kým kaderníčke nediagnostikujú vážnu nevyliečiteľnú chorobu. Japonský film Odkvitnutie nájdete na Netflixe.

Pete si odpykáva trest vo väzení. Zabil človeka pri obrane svojej manželky. FBI vie, ako mu trest skrátiť, no na oplátku od neho chce, aby sa infiltroval do prostredia poľskej mafie, ktorá v New Yorku predáva drogy. Pri jednej akcii nešťastne zastrelia policajta. Pete sa dá opäť zatvoriť do väzenia, aby získal zoznam mien ľudí, ktorí profitujú z obchodu s drogami. Film Tri sekundy na prežitie začne o 22:45 na TV Prima.


Ďalšie články