FBI tlačila na sociálne siete, aby mazali informácie o Bidenovom laptope, tvrdí Zuckerberg

Mark Zuckerberg tvrdí, že pred prezidentskými voľbami v roku 2020 FBI tlačila na sociálne siete, aby v rámci boja proti dezinformáciám blokovali články o laptope Huntera Bidena.

Mark Zuckerberg. Foto: TASR/AP

Mark Zuckerberg vo štvrtok v relácii Joe Rogan Experience tvrdil, že za blokovaním správ o laptope Huntera Bidena počas prezidentskej kampane v roku 2020 stáli agenti FBI. Tí mali na sociálne siete vyvíjať nátlak, aby blokovali články portálu New York Post.

„Na pozadí je v podstate FBI,“ odpovedal Zuckerberg na otázku Joea Rogana o tom, ako Facebook narába s kontroverznými správami, akou bola napríklad aj tá o toxických informáciách, ktoré sa našli v laptope Huntera Bidena, syna súčasného amerického prezidenta. „V podstate prišli za nami, za niektorými ľuďmi z nášho tímu, a povedali im niečo ako: hej, len aby ste vedeli, mali by ste byť v pohotovosti. Mysleli sme si, že tu počas volieb v roku 2016 bolo veľa ruskej propagandy. Všimli sme si, že sa chystá v podstate podobné vysypanie (dump). Takže buďte ostražití,“ povedal Zuckerberg.

Následne dodal, že pravdivosť tejto správy Facebook overoval sedem dní. Postoj Facebooku k tejto kauze bol však podľa neho iný ako postoj Twitteru. Zatiaľ čo Twitter zablokoval všetky články odkazujúce na problémy s laptopom Huntera Bidena, Facebook ďalej umožňoval ich zdieľanie, akurát im prisúdil menšiu relevanciu. Preto sa zobrazili omnoho menšiemu počtu ľudí.

„Takže v závislosti od toho, na ktorej strane politického spektra ste, si buď myslíte, že sme to necenzurovali dostatočne, alebo že sme to cenzurovali príliš,“ povedal Zuckerberg.

„Uvažovali sme nad tým asi takto, hej, pozri, ak FBI, ktorú stále považujem za legitímnu inštitúciu v tejto krajine a veľmi profesionálny orgán činný v trestnom konaní, príde za nami a povedia nám, že sa musíme mať pred niečím na pozore, potom to chcem brať vážne,“ dodal Zuckerberg.

Pripomeňme, že spomínaný incident sa odohral počas prezidentských volieb v roku 2020. Informácie portálu New York Post získané z laptopu Huntera Bidena mohli Joea Bidena výrazne poškodiť v prezidentskej kampani, pretože ukazovali, že Bidenovci v minulosti využívali vplyv, ktorý mal Joe Biden ako viceprezident počas Obamovej administratívy v prospech obchodných aktivít jeho syna. Tieto informácie však vtedy sociálne siete zastavili ako dezinformácie.

Naopak, podozrenia o výraznejšom ruskom vplyve na výsledok amerických prezidentských volieb v roku 2016 sa nikdy nepotvrdil. Ukázalo sa pritom, že mnohé obvinenia o údajných prepojeniach Trumpa na Rusko zámerne šírili ľudia z okolia Hillary Clintonovej, vtedajšej vyzývateľky Donalda Trumpa v boji o prezidentské kreslo.

https://standard.sk/134359/

New York Post sa neskôr dostal aj k iCloudu Huntera Bidena, kde okrem ďalších dôkazov v neprospech Bidenovcov našiel aj množstvo pikantných záberov Huntera Bidena s prostitútkami či v drogovom opojení. Aj na základe týchto informácií by mal byť Hunter Biden obvinený z viacerých federálnych zločinov.

Joe Biden ani jeho administratíva sa k prípadu nevyjadrujú. Prezident tvrdí, že o podnikateľské aktivity svojho syna sa nezaujíma.


Ďalšie články