Nemecká verejnoprávna televízia už neplánuje vysielať filmy s Winnetouom. Sú vraj rasistické

Nemecká verejoprávna televízia ARD už nebude vysielať filmy s kultovým náčelníkom apačov Winnetouom. Problémom je, že vo filmoch sú príslušníci domorodého amerického obyvateľstva označovaní ako „Indiáni“.

301382737_475631214103618_5445526908126998528_n Winnetou v spoločnosti Old Shatterhanda. Foto: Reprofoto/YouTube

ARD nepredĺžila niektoré zakúpené licencie k filmom, ktoré vypršali už v roku 2020. Verejnoprávna televízia v budúcnosti neplánuje zakúpiť ani nové licencie. Časť novinárov ARD má totiž označenie Indiáni považovať za rasistické.

Bavorská televízna stanica Bayerischer Rundfunk (BR) prostredníctvom svojej hovorkyne uviedla, že „klasické filmy bude vysielať ďalej”, bude však posudzovať, či sa konkrétne filmy „hodia do programu televízie”.

Nemecká verejnoprávna televízna spoločnosť ZDF medzitým na sociálnych sieťach vyzvala svojich používateľov, aby sa vo svojej komunikácii vyhýbali slovu Indián. ZDF neskôr túto formuláciu oľutovala. ZDF bude vo vysielaní Winnetouových filmov „v najbližších rokoch“ pokračovať. Informoval o tom denník Bild.

Problém majú aj knihy

Ako v stredu informoval Štandard, nielen filmy, ale aj knihy o Winnetouovi čelia „rušeniu“. Vydavateľstvo Ravensburger Verlag totiž prestalo predávať niekoľko titulov kníh o tomto indiánskom náčelníkovi. Knihy majú podľa kritikov podporovať rasistický folklór a relativizovať kolonizáciu domorodého obyvateľstva.

Spolu s remakeom legendárnych filmov s názvom Mladý náčelník Winnetou vyšli aj dve nové knihy. Práve tie pre ich údajný rasizmus vydavateľstvo Ravensburger stiahlo z predaja.

https://standard.sk/240394/str_pk_nemecke-vydavatelstvo-stiahlo-novu-knihu-o-winnetouovi-vraj-podporuje-rasisticke-stereotypy/

Kultové filmy

Apačský náčelník Winnetou je spoločne so svojím priateľom Oldom Shatterhandom najznámejšou literárnou postavou, ktorú vytvoril nemecký spisovateľ Karl May.

Legendárny román sa dočkal mnohých filmových adaptácií. Medzi najznámejšie patrí azda séria filmov, v ktorých hlavné postavy stvárnili Pierre Brice ako Winnetou a Lex Barker ako Old Shatterhand. Tieto filmy sa dodnes tešia veľkej obľube aj slovenského publika. Natáčali sa aj v chorvátskom prostredí národného parku Plitvických jazier, ktoré je mnohým Slovákom dobre známe.


Ďalšie články