Prenasledovanie rastie, ale kritiku počuť zatiaľ hlavne od katolíkov

O prenasledovaní kresťanov a politickej opozície v Nikarague vo svojej pravidelnej nedeľnej rubrike píše riaditeľ Úradu splnomocnenca vlády pre slobodu vierovyznania Michal Považan.

6144647845_2adacd3f43_k Ilustračné foto z Nikaraguy: Jakob Christensen/flickr.com

Nikaragua je štát v strednej Amerike, susedí len s dvomi štátmi, slaná voda naľavo aj napravo. Obyvateľov má asi o milión viac ako Slovensko. S náboženskou slobodou je problém kvôli celkovej politickej nestabilite v štáte. Už od sedemdesiatych rokov 20. storočia ovplyvňujú krajinu marxistickí sandinovci, ktorí sa dostali k moci počas vlády prezidenta Daniela Ortegu. Ten vládne s prestávkami od osemdesiatych rokov 20. storočia. Vzťahy najmä s katolíckou cirkvou v krajine sú počas jeho vlád zmiešané: od účasti niekoľkých ľavicových kňazov vo vláde, ich následného suspendovania až po otvorenú perzekúciu kňazov, biskupov a veriacich, ktorú vidíme najmä v ostatnom čase.

Prezident Ortega sa dostal prvýkrát k moci v roku 1980 ako súčasť vojenskej chunty, neskôr vyhral slobodné voľby a stal sa prezidentom. Jeho sandinistické hnutie bolo prepojené na teológiu oslobodenia, ktorá sa v tom čase výrazne šírila v Latinskej Amerike. Kňazi, ktorí boli súčasťou jeho vlád, boli prívržencami tejto marxizmom inšpirovanej teológie. Ich účasť vo vláde bola kritizovaná zo strany vtedajšieho katolíckeho episkopátu aj pápeža Jána Pavla II. Vzťahy medzi katolíckou cirkvou a prezidentom výrazne ochladli. Opäť sa zlepšili až keď bol Daniel Ortega v opozícii, nuž a ten sa stal v roku 2006 opäť prezidentom. Odvtedy postupne konflikt medzi cirkvou a vládou naberá na tempe a eskaluje. Výsledkom je zatváranie katolíckych rozhlasových staníc, zatýkanie kňazov, domáce väzenie pre biskupa, vypovedanie nuncia či rušenia verejných náboženských slávností, ako boli tradične veľké mariánske procesie 15. augusta. Toto všetko sa odohráva súčasne s perzekúciou politickej opozície.

Situácia sa výrazne zhoršila za posledné dva mesiace, keď bezpečnostné zložky začali otvorenejšie zasahovať voči vládu kritizujúcim kňazom, biskupom, médiám či opozičným organizáciám. Vláda prezidenta Ortegu pritvrdila a využíva zákonné oprávnenia na šikanovanie svojich oponentov aj katolíckej cirkvi.

V predchádzajúcich dňoch polícia urobila zásah v sídle biskupa Matagalpy Rolanda Álvareza, drží ho v domácom väzení, ďalšie osoby zadržala na vyšetrovanie.

Pripomeňme, že nedávno boli prinútené odísť z Nikaraguy sestry Matky Terezy, ktoré tam prevádzkovali svoje charitatívne diela. Nikaragujská vláda totiž vydala dekrét, následne schválený parlamentom, ktorým zrušila právnu subjektivitu 101 mimovládnych organizácií a cirkevných spoločenstiev vrátane združenia Misionárok lásky.

V marci tohto roka bol z krajiny vyhostený aj apoštolský nuncius Mons. Waldemar Stanislaw Sommertag, ktorý bol v Manague od roku 2018. Svätá stolica je presvedčená, voľne citujem z vyhlásenia, že toto závažné a neodôvodnené jednostranné opatrenie neodráža pocity hlboko kresťanského ľudu Nikaraguy a chce opätovne potvrdiť svoju plnú dôveru v pápežského reprezentanta.

Na situáciu upozornili viaceré medzinárodné organizácie. Znepokojenie nad „vážnym obmedzovaním demokratického a občianskeho priestoru v Nikarague a nad nedávnymi zásahmi proti organizáciám občianskej spoločnosti vrátane katolíckej cirkvi“ vyjadril aj generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Tamojšej cirkvi vyjadrili v týchto dňoch solidaritu biskupské konferencie rozličných krajín vrátane Talianska a Španielska.

Na situáciu v krajine upozornil aj pápež František počas pravidelnej nedeľnej modlitby Anjel Pána. Pápež vyjadril znepokojenie a zármutok nad situáciou v krajine a vyslovil „nádej, že prostredníctvom otvoreného a úprimného dialógu sa ešte dajú nájsť základy pre úctivé a pokojné spolužitie“.

My kresťanom aj nekresťanom, väzneným a perzekvovaným môžeme vyjadriť našu podporu a solidaritu aspoň modlitbou.  


Ďalšie články