Rusko naďalej spaľuje prebytočný zemný plyn, Nemecko zaň aj tak musí platiť. Začali sa ozývať klimatológovia

Gazprom vo veľkom spaľuje plyn, ktorý prestal prúdiť do Európy. Nemecko však podľa zmluvy musí platiť aj za surovinu, ktorú neodobralo. Klimatológovia sa začínajú obávať o osud polárnych oblastí.

Energie: Ruský Gazprom zastavil dodávky plynu do Holandska Herec v kostýme znázorňujúcom odev z 18. storočia prechádza okolo loga ruskej spoločnosti Gazprom v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Ešte začiatkom augusta svet obleteli správy z fínsko-ruskej hranice, kde sa nachádza nové zariadenie na skvapalnený plyn (LNG) spoločnosti Gazprom. Tá podľa fínskych médií začala spaľovať plyn, ktorý zostáva ako prebytočný po znížení dodávok cez plynovod Nord Stream 1.

Nepríjemným faktom pre Nemecko v úlohe odoberateľa plynu je fakt, že podľa platnej zmluvy s ruským Gazpromom musí Berlín platiť aj za plyn, ktorý je v súčasnosti palivom pre gigantickú fakľu neďaleko kompresorovej stanice Portovaja.

https://standard.sk/234842/ruska-odpoved-na-sankcie-gazprom-zacal-po-znizeni-dodavok-do-europy-prebytocny-plyn-spalovat/

Kontrakt je platný do roku 2030 a stanovuje minimálne nákupné množstvo. Podľa tejto klauzuly musia Nemci zaplatiť za plyn aj v prípade, keď sa znížili dodávky cez Nord Stream 1 na pätinu a zvyšok sa spaľuje, ako o problematickej zmluve informuje nemecký server ZDF.

Nemecký veľvyslanec vo Veľkej Británii pre portál BBC News uviedol, že sankcie západného sveta mali významný dosah na ekonomickú situáciu Kremľa. „Nemajú iné miesta, kde by plyn predali, a tak ho musia spáliť,” myslí si ambasádor Berlína v Londýne.

Podľa dostupných informácií Kremľom ovládaný plynárenský gigant Gazprom každý deň týmto spôsobom spáli viac ako 4,3 milióna kubických metrov plynu v hodnote zhruba 10 miliónov dolárov. Ak by takýto proces trval rok, došlo by k spáleniu viac ako jeden a pol miliardy kubíkov plynu.

Nemecký denník Deutsche Welle stihol upozorniť aj na nepriaznivý dôsledok spaľovania plynu. „Je to veľký environmentálny problém predovšetkým pre Severný pól, kde to rozhodne bude mať efekt na otepľovanie. Spaľovanie je klimatická katastrofa, denne sa tak pri ňom uvoľní okolo 9-tisíc ton oxidu uhličitého,“ cituje portál fínskeho profesora Esu Vakkilainenena.


Ďalšie články