Vyľudnené mestá a verbovanie detských bojovníkov. Burkina Faso je dnes ohniskom terorizmu

Burkina Faso dlho slúžila ako príklad mierového spolužitia medzi náboženstvami. Približne štvrtina obyvateľstva sú kresťania a niečo vyše 60 % z 21 miliónov obyvateľov tvoria moslimovia. Od roku 2015 sa však severné a východné časti krajiny stali ohniskom teroristických útokov. Hoci sa najskôr zdalo, že džihádistom kresťania príliš neprekážajú, to sa zmenilo v roku 2019. Odvtedy sú jasným terčom.

Utečenecký tábor v Burkina Faso. Foto: ACN Utečenecký tábor v Burkina Faso. Foto: ACN

Príkladom je diecéza Fada N’Gourma na východe krajiny, kde dnes už viac ako 90% dedín nemôže dostávať žiadnu pastoráciu. Sú tu zablokované cesty a komunikačné siete, kňazi sa nedokážu dostať k veriacim, kostoly ostávajú zavreté a džihádisti pravidelne organizujú tzv. islamistické kázne. Päť zo šestnástich farností už zažilo priamy násilný útok.

Miestny kňaz pre nadáciu ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi opísal situáciu, ktorá sa odohrala 28. februára 2022. Bola vypálená radnica a policajná stanica v meste Tambaga. Na niekoľko dní teroristi obkľúčili trh, obsadili ulice. Obyvateľov mesta odviedli do mešity a požiadali ich, aby prestúpili na islam.

„Issa (Ježiš) prišiel, ale jeho misia sa skončila. Sľúbil, že po ňom príde nástupca, a tým nástupcom je Mohamed,” vyhlásili teroristi.

„Potom vypálili miestnu katolícku školu, štátnu školu a súkromnú školu,” hovorí kňaz, ktorému sa o niekoľko dní podarilo z mesta utiecť.

Z noci z 3. na 4. Júla 2022 zase teroristi zavraždili najmenej 20 dedinčanov pred kostolom v Bourasso v diecéze Nouna na severozápade krajiny. Podľa svedectiev postupujú stále rovnako: ozbrojení muži v kuklách vniknú sediac po dvoch na motorkách do dediny a vyhrážajú sa.

Aj tentokrát ohrozovalo niekoľko desiatok teroristov obyvateľstvo už v podvečerných hodinách. Následne odišli, no v noci sa vrátili a nahnali miestnych na námestie pred kostol. Na naliehanie a prosby, aby ich ušetrili, reagovali ozbrojenci streľbou do davu. Potom sa vydali ďalej do dediny a pokračovali v strieľaní.

Zabili tu najmenej 20 dedinčanov – kresťanov, no i vyznávačov tradičného afrického náboženstva.

Kňaz z katedrálnej farnosti v Nouna je zdrvený: „Poznal som takmer všetky obete. Títo dedinčania nemajú nič spoločné s politikou alebo teroristickými skupinami. Nemajú sa čím brániť, keď sú napadnutí.“

Zničená kaplnka v jednej z diecéz v Burkina Faso. Foto: ACN

Zničené kostoly, stopnuté bohoslužby a neustále životné nebezpečenstvo majú za následok rozptýlenie kresťanských komunít a úplnú stratu zázemia pre rodiny. Ľudia končia v utečeneckých táboroch, kde žijú v tých najskromnejších podmienkach, bez vízie budúcnosti. Sú úplne závislí na vonkajšej pomoci.

„Napriek všetkému si zachovávame nádej. Zachovávame si odvahu žiť dni, ktoré nám Boh dal,“ hovorí kňaz a uzatvára: „Tu, keď vstávate, viete, že žijete, ale neviete, či budete žiť ešte aj večer.“

Burkina Faso je v súčasnosti hlavným dejiskom džihádistického teroru v regióne Sahel. Viac ako milión ľudí je na úteku, vyľudnené mestá pripomínajú mestá duchov, nespočetné množstvo farností je opustených a vyše 1 000 škôl bolo zatvorených. Mnohé deti sú násilne verbované ako „Boží bojovníci“.

Pomôcť veriacim v Burkine Faso je možné dobrovoľným darom nadácii ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá v krajine podporuje najmä pastoračnú starostlivosť pre ľudí na úteku, komunikačné prostriedky pre Cirkev a psychosociálnu pomoc obetiam útokov.


Ďalšie články