Cisár Biden si nakupuje hlasy

Diktátor, autokrat, fašista, ohrozovateľ demokracie. Tieto všetky pomenovania spájali americké médiá s Donaldom Trumpom. Jeho zvolenie vraj predstavovalo také jedinečné ohrozenie americkej republiky, že médiá museli odložiť bokom svoju nestrannosť. Každý kontroverzný Trumpov krok podávali ako ďalší pokus o uchvátenie absolútnej moci, demokracia vraj bola nad priepasťou. Iste, Trump nebol svätúšik, veľa jeho krokov bolo pochybných či teoreticky na hrane zákonnosti.

Joe Biden. Foto: TASR/AP Joe Biden. Foto: TASR/AP

To však nie je nič nové. V americkej politike existuje koncept imperiálneho prezidentstva, keď držiteľ úradu ďaleko prekračuje svoje právomoci dané ústavou. Vzhľadom na to, že termín sa prvýkrát objavil v 60. rokoch a ako imperiálni prezidenti sa označovali v podstate všetci obyvatelia Bieleho domu od Richarda Nixona ďalej, Trump sa od nich líšil skôr temperamentom ako legálnosťou svojich postupov. Súčasný prezident Joe Biden na túto tradíciu úspešne nadviazal. Jeho hrubé porušenie všetkých zákonov však médiá skôr privítali.

Študentské pôžičky a nezmyselné odbory

Biden exekutívnym príkazom zrušil dlhy zo študentských pôžičiek do výšky 10-tisíc dolárov, v niektorých prípadoch do 20-tisíc. Tento krok je možné kritizovať na mnohých úrovniach. Áno, financovanie amerického vysokého školstva je šialené a ľudia sa často zadlžia pre nezmyselné odbory, ktoré ich potom ťažko uživia, nieto aby mohli splatiť pôžičku.

Lenže Bidenov postup nič nerieši. Je nesystémový a vzťahuje sa iba na úzku skupinu ľudí. Budúcim vysokoškolákom nič neodpúšťa a tí, ktorí svoje dlhy riadne splatili, majú smolu. Navyše ide o transfer peňazí od chudobnejších k bohatším. Odpustené dlhy totiž veriteľom uhradí štát z verejných prostriedkov. Vysokoškolsky vzdelaní Američania si za svoj život zarobia priemerne o jeden milión dolárov viac ako tí, ktorí na univerzitu nešli. Chudobnejší tak budú zo svojich daní financovať nezodpovedné správanie tých privilegovanejších.

Ani politicky sa to nemusí Bidenovi vyplatiť. Tí, ktorí v pote tváre pracovali a odopierali si najrôznejšie pôžitky, aby svoje študentské dlhy riadne splatili, odpustenie nedocenia. Ale toto všetko nie je na celom procese najškandálnejšie. Biden totiž na odpustenie dlhov zrejme nemá vôbec žiadnu právomoc. Zhodli sa na tom nedávno aj demokrati. Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová prezidentovi oznámila, že právomoc na to má iba Kongres, k rovnakému záveru dospelo aj Bidenovo ministerstvo školstva.

Využil na to covid

Biden na odpustenie dlhu využil zákon z roku 2003, ktorý bol prijatý v reakcii na útoky z 11. septembra. Ten oprávňuje ministra školstva odpustiť študentské dlhy tým, ktorí slúžia aktívne vo vojne alebo pri riešení národnej núdze či boli týmto finančne postihnutí. Biden tvrdí, že takouto núdzou bola pandémia koronavírusu a postihnutí ním boli všetci, a má teda právomoc prostredníctvom ministra školstva odpustiť dlhy úplne všetkým. Takýto široký výklad zákona nebol nikdy zamýšľaný a pred súdom by nikdy neobstál.

Otázkou je, či má niekto právomoc zákon žalovať. V americkom právnom systéme je potrebné dokázať, že človek bol rozhodnutím poškodený. Dlžníci ani veritelia tým poškodení neboli. Tí, ktorí svoje dlhy splatili, tiež nie. Síce to nie je fér, ale priama ujma im nevznikla. Žaloby daňových poplatníkov sú dosť obmedzené. Niektorí právnici tak tvrdia, že zákon je nežalovateľný. Biden tak právnickou kľučkou možno presadí nespravodlivé a nelegálne odpustenie dlhov, ktoré zaťažia štátnu pokladnicu azda až o 500 miliárd dolárov.

Nebezpečný precedens

Do budúcnosti to bude mať iba negatívne dôsledky. Zvýši to už vysokú infláciu a zavedie nebezpečný precedens. Univerzity nebudú mať dôvod zastavovať rast poplatkov za štúdium a študenti premýšľať, či sa im to oplatí, pretože tu bude prirodzené očakávanie, že prinajhoršom to zaplatí štát. Celý problém v súvislosti s financovaním vysokého školstva to len zhorší.

Všetko iba pre cynický kalkul. Univerzitní študenti a ľudia tesne po vysokoškolskom štúdiu volia z drvivej väčšiny demokratov, patria ale medzi najmenej disciplinovaných voličov, ktorí nie sú schopní prísť k voľbám. Biden však nutne potrebuje, aby dorazili tento rok v novembri, keď sa volí do Kongresu. Dúfa, že tento úplatok ich donúti vyliezť z postele.

Keby sa takéhoto nelegálneho úplatku pre skupinu voličov dopustil Donald Trump, médiá by boli plné varovania pred nadchádzajúcou autokraciou. Ale pretože ide o Bidena, ide o milý darček pre „živoriacich“ študentov.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články