Bez ukrajinského víťazstva nie je mier s Ruskom možný, hovorí bývalý námestník ruského rezortu obrany

Ak chce Ukrajina koniec vojny, musí vyhrať do októbra bitku o Cherson. Bez ukrajinského víťazstva nie je možný mier, hovorí Alexander Temerko, bývalý námestník ruského ministerstva obrany z 90. rokov. Práve pri Chersone momentálne ukrajinská armáda spustila rozsiahly protiútok.

Boris Johnson a Alexander Temerko. Foto: www.alexandertemerko.co.uk Boris Johnson a Alexander Temerko. Foto: www.alexandertemerko.co.uk

Vo vojne na Ukrajine sa podľa bývalého ruského politika z éry Borisa Jeľcina začala rozhodujúca fáza. Alexander Temerko vidí zlomový bod v bitke o strategické mesto Cherson.

Poukázal na to, že Ukrajinci sú momentálne vo výhode, keďže majú moderné zbrane od Západu a vysokú bojovú morálku. Ruskí vojaci sú podľa neho po pol roku vyčerpaní a chýba im motivácia, čo sa okrem iného prejavuje plienením a vojnovými zločinmi.

„Nechcem znieť ako vojnový štváč – úprimne, najviac dúfam v dosiahnutie mieru. Lenže Cicero pred dvomi tisícročiami povedal nahlas niečo, čo počujem ja aj všetci Ukrajinci: mier musí byť zabezpečený víťazstvom, nie dohodou,“ vyhlásil Temerko v komentári pre portál Politico.

Cherson ako medzník

Cherson je strategický bod. Rusko má celú oblasť pod kontrolou od marca. Mesto sa nachádza severne od Krymu na pravom brehu Dnepra pri ústí rieky do Čierneho mora. Pre Rusov je bránou ďalej na západ k Mykolajivu a Odese. Pre Ukrajincov by jeho znovuobsadenie znamenalo, že dokážu pokročiť na ľavom brehu rieky a preniknúť na juhovýchodné pobrežie, ktoré celé ovládli ruskí vojaci.

„Na rýchly koniec vojny potrebujeme jedno veľké víťazstvo a malo pri k nemu dôjsť v bitke o Cherson. Rozhodujúca časť ukrajinských a ruských bojaschopných jednotiek je momentálne pri Chersone a v Záporoží na juhu Ukrajiny. Ruské jednotky sú na tom horšie, pretože sú unavené z predošlých bojov a odstrihnuté od zásobovania,“ vysvetľuje Temerko.

Ukrajinské jednotky podľa neho majú reálnu šancu poraziť zhruba 30-tisíc vojakov v okolí Chersonu, ale pod jednou podmienkou – musia to stihnúť do októbra a po dobytí mesta pokračovať v ofenzíve ďalej na východ smerom na Melitopol.

V opačnom prípade hrozí, že protiútok zastaví zima a Rusko sa počas nej stihne zotaviť, povolať zálohy a znovu vybudovať funkčné zásobovanie.

Ukrajina prechádza do protiútoku

Kyjev hovoril o spustení ofenzívy na juhu už od júna, v júli prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne nariadil armáde, aby dobyla územia na juhu späť. Tento týždeň Ukrajina skutočne po týždňoch bombardovania mostov cez Dneper, muničných skladov a ruskej logistiky (výrazne jej pri tom pomohli presné a ďalekonosné americké raketové systémy HIMARS) prešla do protiútoku v Chersonskej aj Mykolajivskej oblasti.

Rusko najprv ukrajinskú ofenzívu popieralo. Neskôr uznalo, že súper zaútočil z troch rôznych smerov, ale deklarovalo vysoké straty Ukrajincov.

Ukrajinská strana tvrdí, že na viacerých miestach prelomila ruskú obrannú líniu a nepriateľské jednotky sa dali na útek.

Apeluje na Západ

Západné štáty by podľa Temerka mali v tejto fáze dodať Ukrajincom viac zbraní, aby na juhu uspeli a oslobodili pobrežie spod ruskej nadvlády. „Táto dodatočná pomoc by mala byť vo výške najviac 20 percent dodávok zbraní, ktoré doposiaľ Západ ukrajinskej armáde poskytol. Zdarný výsledok môže priniesť rýchly koniec vojny.“

Západu však dochádzajú sily a politická jednota. Pri čoraz vyšších cenách energií, inflácii a bolestivých sankciách čoraz viac zaznievajú hlasy proti ďalším sankciám a dodávkam zbraní na Ukrajinu (Rakúsko, Maďarsko), vo viacerých štátoch sa vážne diskutuje o tvrdých úsporných opatreniach či prídelovom systéme pri energiách (Nemecko, Francúzsko).

Kto je Alexander Temerko

Alexander Temerko je pôvodom ukrajinský podnikateľ s ruským občianstvom. V 90. rokoch kariérne vyrástol na ruskom ministerstve obrany, kde sa počas vlády Borisa Jeľcina vypracoval až na námestníka ministra obrany. V roku 1999 sa dostal do vedenia ruského petrochemického koncernu Jukos.

Od roku 2004 žije v Spojenom kráľovstve, kde neskôr získal občianstvo. Podniká v oblasti energetiky a je členom i podporovateľom britskej Konzervatívnej strany. Články a komentá


Ďalšie články