Z vrcholu prudko nadol. Ceny elektriny na burzách za jeden deň výrazne klesli

Ceny elektrickej energie sa na európskych burzách z pondelka na utorok výrazne prepadli. Ide o reakciu na snahu európskych vlád neúnosnú situáciu riešiť. Európska komisia zároveň avizovala, že chystá rekonštrukciu trhu s energiami.

pexels-tayssir-kadamany-7358746 Ilustračný záber. Foto: Pexels.com

Na pražskej burze klesli v utorok ceny elektriny za megawatthodinu (MWh) oproti pondelku takmer o polovicu. Kým v pondelok cena pri ročnom kontrakte za MWh prekročila hranicu tisíc eur, v utorok stála už 550 eur.

Ceny výraznejšie klesli aj na väčšej nemeckej burze EEX, kde v pondelok cena MWh tiež prekročila na čas tisíc eur. Okolo desiatej hodiny v utorok stála MWh 565 eur a pred jedenástou hodinou sa kontrakty uzatvárali na 610 eurách.

Podľa expertov tak trhy reagujú jednak na úvahy európskych politikov o regulácii trhu s energiami a tiež na správy o rýchlejšom plnení zásobníkov zemného plynu. Ide však aj o to, že ceny sa v pondelok vyšplhali na takú úroveň, že ich už nikto nenakupoval.

„Je to technická korekcia, pretože za predchádzajúce rekordné ceny sa prakticky neobchodovalo. Zároveň sa európski politici po návrate z dovolenky konečne prebudili. Hovorí sa o reforme trhu, možnosti národných špecifík a zastropovaní cien. To je ďalší dôvod, ktorý trhy vzali na vedomie,“ uviedol pre Hospodářske noviny Jan Palaščák, riaditeľ skupiny Amper.

Zastropovanie cien na európskej úrovni?

Ako sme už spomenuli, jedným z dôvodov poklesu cien sú podľa analytikov snahy európskych politikov o reguláciu trhu. Budúci piatok 9. septembra sa na návrh českého ministra pre priemysel a obchod Jozefa Síkelu uskutoční mimoriadne rokovanie ministrov EÚ zodpovedných za energetiku.

Síkela potvrdil, že ministri sa budú na rokovaniach zaoberať aj návrhom na stanovenie maximálnej ceny plynu, ktorý sa používa na výrobu elektrickej energie.

Krajiny EÚ sa môžu inšpirovať napríklad španielskym a portugalským riešením. Španielsko sa totiž na mimoriadnej európskej rade chystá navrhnúť takzvané oddelenie cien plynu a elektriny. Návrh by mal výrazne zlacnieť práve elektrickú energiu. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na španielsky denník El Pais.

Podľa španielskej vicepremiérky Teresy Riberovej treba rozdeliť cenotvorbu plynu a elektrickej energie a ceny plynu zastropovať. Okrem toho navrhuje aj zastropovanie cien rekordne drahých emisných povoleniek.

Španielsku a Portugalsku už pred časom povolili európske úrady oddeliť ceny elektriny a plynu. Agentúra Bloomberg dodáva, že ceny energií zostali v týchto dvoch krajinách výrazne nižšie ako inde v Európe. O vyňatí cien plynu z cenotvorby elektriny v EÚ sa na samite v Bruseli rokovalo už tento rok v marci, v Španielsku začali tieto pravidlá platiť na začiatku leta. Za tento návrh boli aj Belgicko či Taliansko.

Cena plynu je aktuálne kľúčová aj pre cenu elektriny. „Európsky trh s elektrinou bol navrhnutý tak, aby tlačil ceny dole, ale teraz sa dostavil opačný efekt,“ uvádza server Politico. Problémom je, že cena elektriny sa odvíja od takzvaného posledného výrobného zdroja, ktorým je teraz plyn.

Systém funguje tak, že ak vyrába 99 percent zdrojov elektrinu za 100 eur a jedno posledné percento za 500 eur, cena na trhu bude spomínaných 500 eur. Plynové zdroje, pre ktoré sa cena dostala tak vysoko, vyrábajú aktuálne v Európe zhruba 15 percent elektriny. Jadrové, obnoviteľné alebo dokonca aj uhoľné zdroje vyrábajú násobne lacnejšie, pripomínajú Hospodářske noviny.

Rekonštrukcia trhu

Potrebu zasiahnuť si uvedomuje aj Európska komisia, ktorá navrhuje systémovú rekonštrukciu európskeho trhu. V Slovinsku na konferencii Bledské strategické fórum to uviedla predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. 

„Raketovo rastúce ceny elektriny dnes z rôznych dôvodov ukazujú limity súčasnej koncepcie nášho trhu s elektrinou,“ uviedla Leyenová. „Už nie je schopná napĺňať svoj účel. A preto ako Komisia pracujeme na krízovej intervencii a na štrukturálnej reforme trhu s elektrinou. Potrebujeme pre elektrinu nový model trhu, ktorý skutočne funguje,“ dodala predsedníčka EK.

https://dennikstandard.sk/242319/ceny-elektriny-v-europe-prekonavaju-magicku-hranicu-tisic-eur-za-mwh-von-der-leyenova-bije-na-poplach/

Ďalšie články