Aké populárne sú kryptomeny

Dnes už väčšina ľudí aspoň počula o kryptomenách či bitcoine a majú aspoň supermatnú predstavu, že sú to nejaké „počítačové peniaze“. Skúsme však kvantifikovať odtlačok kryptomien v reálnom svete.

Lightning Network. Ilustračné foto: Flickr.com/BTC Keychain Lightning Network. Ilustračné foto: Flickr.com/BTC Keychain

Asi tušíte povinnú formulku na úvod – „nie je to ľahké“. Väčšina krypta je síce dátovo perfektne transparentná – ktokoľvek si vie pozrieť počty transakcií, ich frekvenciu či objem. Problém je premietnuť tieto čísla z blockchainu na entity z reálneho sveta – ľudí a inštitúcie. Vidíme napríklad 50 adries, medzi ktorými sa uskutočnilo tisíc transakcií. Spravila ich skupina ľudí, čo si každé ráno kupuje kávu za litecoin, alebo ich urobil sprogramovaný tradovací bot na počítači?

Opačným príkladom môže byť človek, ktorý aktívne používa krypto, no nemá vlastnú peňaženku (áno, aj takí stále sú), ale využíva externú službu, ktorá používa zopár peňaženiek na obsluhu tisícok samostatných účtov. Nevidíme ani transakcie, ktoré sa dejú mimo „hlavný“ blockchain, napríklad pomocou Lightning Network v bitcoine.

Napriek tomu sú metódy, ako sa dopátrať k nejakému obrázku. Existujú analytické spoločnosti, ako Glassnode alebo Chainalysis, ktoré sa venujú detailnému skúmaniu dát zo všetkých významnejších blockchainov. Ďalším zdrojom sú štatistiky a reporty regulovaných kryptobúrz a finančných inštitúcií, ako Binance alebo Blochain.com. Využiť je možné aj klasický agentúrny prieskum alebo online analytické nástroje ako napríklad Google Analytics.

Aká je „geografia“ bitcoinu? Aktívnych bitcoinových peňaženiek je vyše 30 miliónov. Denne spraví nejakú transakciu 0,5 – 1 milión peňaženiek. Len dve najväčšie burzy však majú okolo 150 miliónov používateľov. Koncom roka 2021 bolo zhruba 820-tisíc adries s viac ako 1 bitcoinom.

Z rovnakého obdobia pochádza aj veľký prieskum z USA o využití kryptomien. Podľa neho zhruba 16 percent dospelých Američanov niekedy použilo kryptomenu. V kategórii mužov vo veku 18 až 29 rokov išlo až o 43 percent respondentov. Prakticky vo všetkých demografických kategóriách (pohlavie, vek, príjem, etnicita) malo aspoň 10 percent respondentov skúsenosť s praktickým využitím kryptomien.

Množstvo bitcoinových transakcií zaznamenaných na blockhaine sa dlhodobo drží na úrovni okolo 200- až 300-tisíc transakcií denne. V poslednom období prišlo dokonca k ich poklesu. To však nemôže prekvapiť. Úlohu transakčného média v kryptosvete čoraz viac preberajú dodatočné vrstvy, ako Lightning Network, decentralizované finančné nástroje s vlastnými kryptomenami či stablecoiny. Na tieto čísla sa pozrieme zase nabudúce.


Ďalšie články