Čo zažil Gorbačov pred hrobkou svätého Františka v Assisi: Nábožentvo nie je ópium ľudstva

Michail Gorbačov po návšteve v Assisi uviedol, že "náboženstvo nie je ópium ľudstva, ako tvrdili moji predchodcovia". Vráťme sa k jeho zastávke v známom pútnickom mieste v Taliansku, ktoré naňho silne zapôsobilo.

GORBACIOV Gorbačov na púti v Assisi. Foto: https://www.sanfrancescopatronoditalia.it/

„Pochádzam z pravoslávnej rodiny a som pokrstený, ale bol som a zostávam ateistom. Nemôžem však tvrdiť, ako moji predchodcovia, že náboženstvo je ópium ľudí, otázka je oveľa zložitejšia.“

Takto sa vyjadril Gorbačov po návšteve talianskeho mesta Assisi. Napísal to taliansky františkánsky kňaz Enzo Fortunato.

To, že náboženstvo je ópium ľudstva, vyslovil Karl Marx, zakladateľ komunizmu, teda ideológie, ktorá vládla v Sovietskom zväze.

Práve bývalý generálny tajomník Sovietskeho zväzu a držiteľ Nobelovej ceny za mier zomrel v utorok v 91 rokoch. Do rodiska jedného z najznámejších svätcov Európy zavítal Michail Gorbačov v marci roku 2008 ako každý iný pútnik.

„Vyjadril veľmi silný obdiv k svätému Františkovi hovoriac, že je ,vďačný, že je na takom významnom mieste nielen pre katolícku vieru, ale pre celé ľudstvo. Františkovo svedectvo vyjadruje veľké duchovné napätie.´ Povedal, že ho fascinoval svätý František a zdôraznil, že ,jeho príbeh je oveľa krajší ako dnešná doba´,“ opísal Fortunato dávnejšiu návštevu významného hosťa z Ruska.

Františkánskeho publicistu nadchla jednoduchosť tohto významného ruského ateistu, keď prešiel dverami Baziliky svätého Františka. Zároveň sa dlho zdržal pred hrobkou talianskeho svätca:

„Ktovie, koľko osobností vstúpi do našej baziliky bez toho, aby komukoľvek niečo povedali, bez povšimnutia, ako praví pútnici, a odídu potom, čo prešli niekoľko metrov na mimoriadnej ceste spirituality (pre mnohých viery) a kultúry!“

Gorbačov na púti v Assisi. Foto: https://www.sanfrancescopatronoditalia.it/

Muž dialógu Gorbačov potešil miestnych františkánov

Bývalý reformný politik a zástanca hesiel glasnosť a perestrojka, ktoré prispeli k pádu Sovietskeho zväzu, oslovil aj ďalších členov františkánskeho rádu. Jeho návštevu označili za „dôvod na radosť a nádej“ a samotného štátnika za „muža dialógu“. S mníchmi, ktorí ho sprevádzali, sa rozprával o Rusku aj o vzťahu viery a politiky.

„Veľmi na mňa zapôsobilo veľké množstvo pútnikov z celého sveta, ktorých som videl,“ zdôraznil Gorbačov.

Jeden celoštátny denník vtedajšiu púť ruského návštevníka rámcovalo ako náboženské obrátenie s titulkom „Brat Gorbačov v modlitbe v Assisi“, ktorý prevzali aj iné zahraničné médiá. Bolo to bulvárne a obrovské nedorozumenie, dodal Fortunato.

Ruský pútnik Michail Sergejevič Gorbačov dostal v marci roku 2008 takzvanú Lampu mieru svätého Františka. Rehoľa františkánov v Assisi ju udeľuje osobám, ktoré prispeli k mieru a pokoju vo svete. Na významného politika si spomenulo v éteri i talianske vysielanie Rádia Vatikán, ktoré ho označilo za „veľkého protagonistu súčasnej histórie“.


Ďalšie články