Život v štátom podporovanom nájomnom byte bude o polovicu lacnejší než v byte na hypotéku

Téma štátneho nájomného bývania sa stala pre naše hnutie Sme rodina jednou z kľúčových a zároveň jednou z posledných vecí z nášho predvolebného programu, ktorú sa nám ešte nepodarilo dotiahnuť do cieľa. Štátom garantované, cenovo dostupné nájomné bývanie bolo od začiatku obrovským lákadlom pre ľudí všetkých vekových kategórií a my sa už blížime do úspešného konca.

Boris Kollár. Foto: Martin Baumann/TASR Predseda parlamentu Boris Kollár. Foto: Martin Baumann/TASR

Bola to dlhá cesta, ale určite sa oplatilo vydržať a bojovať za tento sľub občanom. Hlavne v dnešnej dobe, keď ceny všetkých komodít tak neskutočne rastú. Naše hnutie prichádza s ďalšou pomocou a tou budú práve nájomné byty so štátom regulovaným nájomným, ktoré bude v priemere o 50 % lacnejšie.

V parlamente sme za splnenie tohto sľubu bojovali dva roky, museli sme prijať množstvo zákonov, z ktorých najdôležitejšie boli zákon o nájomnom bývaní a nový stavebný zákon, ktorý uľahčí nielen výstavbu štátnych nájomných bytov, ale výstavbu celkovo.

Čo sa týka tejto témy, zrejme ľudí najviac zaujíma, aká bude výška nájomného a kde všade sa bude stavať. Naším cieľom je odštartovať výstavbu v krajských mestách, kde je po bytoch, pochopiteľne, najväčší dopyt a následne pokračovať do menších miest. Už máme podpísané zmluvy s prvými investormi, takže nám vo výstavbe už naozaj nič nebráni. Verím však, že počet investorov bude neustále pribúdať a podarí sa nám zaplniť dieru na trhu s bytmi, keďže na Slovensku nám aktuálne chýba približne 220 000 bytov.

Čo sa týka ceny nájomného, chceme, aby bola výška regulovaného nájomného na úrovni maximálne 35 % z celkového disponibilného príjmu domácností. Energie a servisné poplatky budú vypočítané individuálne podľa skutočnej spotreby. Konkrétna výška nájomného bude vychádzať z toho, aký bude veľký byt a kde a, samozrejme, v ktorej lokalite na Slovensku sa bude tento byt nachádzať. Po porovnaní všetkých parametrov vychádza, že život v štátom podporovanom nájomnom byte je o 50 % lacnejší ako v byte, ktorý si človek zadováži na hypotéku.

Robí mi obrovskú radosť, že výstavba takýchto bytov bude obrovskou pomocou nielen pre mladých ľudí, ktorí si plánujú založiť rodinu, ale, samozrejme, pre každého, kto o takýto byt požiada a bude spĺňať všetky kritéria na jeho pridelenie. 

Hnutie Sme rodina nezostalo svojej povesti nič dlžné a aj naďalej plní sľuby, ktoré dalo pred voľbami občanom. Štátne nájomné byty, ktoré sa už onedlho začnú stavať, sú toho dôkazom. Vlastné bývanie už viac nebude nesplneným snom pre množstvo ľudí, ale stane sa realitou pre všetky vekové kategórie, ktoré nemali to šťastie doteraz mať vlastnú strechu nad hlavou.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články