Britské mestá svojim obyvateľom navrhujú ohriať sa počas zimy v galérii alebo knižnici

Záber na čitáreň v knižnici v anglickom meste Birmingham. Foto. Flickr.com Záber na čitáreň v knižnici v anglickom meste Birmingham. Foto. Flickr.com

Po takzvaných potravinových bankách sa v Británii začal skloňovať nový podobný termín. Do pozornosti vstupujú tepelné banky. Tieto miesta budú predstavovať verejné priestory, kde sa budú môcť ľudia chodiť zadarmo ohriať. Mestá vyzývajú občanov, aby sa budovy verejných inštitúcií v zime neštítili využiť.

Energetická kríza už Britániou lomcuje niekoľko mesiacov, obyvatelia zo svojich rozpočtov za plyn a elektrinu platia čoraz viac peňazí. Krajina zažíva taktiež bezprecedentnú infláciu a obyvatelia majú reálne obavy, či si budú môcť svoje obydlia dovoliť počas chladnejších mesiacov vykurovať. Niektorí v snahe dotlačiť bohaté firmy na rokovania odmietajú platiť účty za energie.

Mestské radnice naprieč ostrovmi prichádzajú s riešením. Ľudom, na ktorých doliehajú vysoké životné náklady, sa rozhodli pomôcť. Tým, ktorí budú nútení šetriť – obzvlášť cez zimu –, ponúkajú priestory verejných budov, aby sa mohli do nich prísť zdarma ohriať. Na tento účel majú poslúžiť múzeá, knižnice či komunitné centrá. V tejto súvislosti vznikol nový termín – takzvané tepelné banky.

Na plánoch už pracujú mestá Bristol, Dundee, Glasgow, Aberdeen či druhé najväčšie anglické mesto Birmingham. „Chceme ľuďom pomôcť nájsť miesta, kde budú vítaní, a to zadarmo. Nemalo by sa stávať, že si ľudia nemôžu dovoliť doma vykurovať, ale v Birminghame je to teraz realita,“ uviedol John Cotton, labouristický člen mestskej rady v Birminghame.

Priemerná domácnosť v Británii zaplatí za energie ročne 3 549 libier. V najbližšom čase by sa podľa odhadov mala táto suma ešte viac navýšiť. Spotrebiteľom by sa mohol celkový ročný účet za vykurovanie domácnosti vyšplhať až na 5-tisíc libier.


Ďalšie články