Slovo na obranu Richarda Sulíka

Čo presne ukázal dnešok? Že táto vláda nevie rokovať, iba si stavať pasce. Komentár o tom, čo hovorí 10 podmienok Igora Matoviča a jedna reakcia Richarda Sulíka.

Richard Sulík Foto: Pavel Neubauer/TASR Richard Sulík Foto: Pavel Neubauer/TASR

Jeden musí len nechápavo krútiť hlavou. Dva mesiace nič a potom toto?!

Krátko predtým, než sa ministri SaS chystali na poslednú vládu, prišli Naď s Hegerom s 10 podmienkami Igora Matoviča pre SaS. Ich pointa je v tom, že ak SaS splní 10 podmienok, súčasťou ktorých je aj spoločný odchod Matoviča a Sulíka z vlády, štvorkoalícia môže pokračovať.

Sulík následne podal demisiu (ostatní ministri čakajú do pondelka) a je ochotný rokovať, hneď ako odíde Matovič. Ten je dnes aj zajtra ešte na dovolenke.

Ťažko nájdete inú európsku krajinu, kde by sa niečo podobné mohlo stať.

Spísané podmienky sú pritom do veľkej miery logické a rozumné. Veľkú časť z nich by urobila každá vláda, menšia časť z nich je správna pro-rodinná agenda (200 eur na dieťa, rodičovský bonus).

V čom je teda problém?

Nuž, zase v tom istom.

Príklad. Rodinný balíček (200 eur na dieťa) je správny krok, aj dnešná zmena ide správnym smerom. Tých 100 slov, ktorými sa Matovič snaží tému (rozumne) zachrániť pred Ústavným súdom a prezidentkou, ale zároveň hádže do koša všetko, čo celé mesiace robil. Vracia sa k jednoduchému a osvedčenému modelu, ktorý tu ešte svojho času presadila koalícia KDH-SDKÚ, kombináciu daňového bonusu a prídavku. Aké jednoduché.

A súčasne nepochopiteľné: Celé tie mesiace boli slepá cesta, so sériou zbytočných konfliktov okolo.

Tých desať bodov obsahuje 5 priorít agendy OĽaNO, 2 priority Sme rodina a 3 témy, ktoré zväzujú SaS. Sulíkova strana by síce dosiahla niečo, čo nemá precedens (odstránenie Matoviča), ale cena je vysoká. Možno by sa dalo povedať aj právom vysoká.

Lenže…

Čo sa pochopiť nedá, je, prečo to musí prísť verejne hodiny pred koncom ultimáta SaS. Prečo o tom nemohli štyri týždne rokovať zástupcovia OĽaNO a SaS, prípadne celej vlády a dohodnúť 10 či 12 podobných bodov, ktoré by znamenali, že nikto nestratí tvár. Nedialo by sa to cez Facebook, v smskách, ale na rokovaní.

Tak fungujú koalície.

To, čo dnes urobila Matovičova strana, je len ďalší dôkaz, že táto vláda nedokáže vládnuť. Dokáže si iba nastavovať pasce, útočiť na slabiny a usilovať o dvojitého Nelsona.

Lenže po tých dvoch mesiacoch treba povedať aj niečo navyše.

Sulík urobil v politike (a za posledné dva roky zvlášť) množstvo chýb. Naozaj množstvo a nemá ich teraz zmysel vypočítavať.

Na začiatku týchto prázdnin ale konal pokojne a vytvoril priestor pre rekonštrukciu kabinetu, zmenu koaličného programu a pokus, ako oddialiť predčasné voľby. Dva mesiace sa malo rokovať.

Namiesto toho prišlo toto.

Ďalší dôkaz, že najlepším politológom v krajine je Zdenka Predná: Keď to nejde, tak to nejde.


Ďalšie články