Viac ako 40 percent Američanov nevylučuje v najbližšej dekáde vznik občianskej vojny

Viac než dve pätiny Američanov si myslia, že občianska vojna v ich krajine je počas najbližšieho desaťročia pravdepodobná. Zároveň sa približne dve tretiny domnievajú, že od začiatku roku 2021 sú Američania politicky viac rozdelení.

americkí vojaci konvoj americkej armády americká zástava príjazd do Prahy Ilustračné foto: TASR/AP

Občiansku vojnu očakáva približne 40 percent voličov Demokratickej strany, číslo ešte zvyšujú priaznivci republikánov, v rámci ktorých odpovedala na otázku kladne až polovica z nich. V celej populácii má takýto pohľad približne 43 percent Američanov.

Približne dve tretiny tvrdia, že Američania sú od začiatku roka 2021 viac politicky rozdelení a zároveň sú do značnej miery pesimistickí, pokiaľ ide o budúcnosť Spojených štátov. Až 63 percent obyvateľov svetovej veľmoci uviedlo, že očakáva ďalší nárast rozdelenia spoločnosti a 62 percent predpovedá zhoršenie politického násilia v priebehu nasledujúcich rokov.

Prieskum ďalej odhalil, že až 79 percent republikánov verí, že politické rozdelenie sa od nástupu prezidenta Joea Bidena do úradu v januári 2021 zhoršilo, v porovnaní s 59 percentami demokratov a 65 percentami nerozhodnutých.

Vyplýva to z prieskumu denníka Economist a portálu YouGov, ktorý sa uskutočnil 20. až 23. augusta na vzorke 1 500 respondentov. 

Biden chcel s rozdelením bojovať

Prezident Joe Biden pritom vo svojom inauguračnom prejave sľúbil bojovať s politickým rozdelením Spojených štátov.

„Môžeme spojiť sily, zastaviť krik a znížiť teplotu. Lebo bez jednoty niet pokoja, len horkosti a zúrivosti. Žiadny pokrok, iba vyčerpávajúce rozhorčenie. Žiadny národ, iba stav chaosu. Toto je náš historický moment krízy a cestou vpred je jednota,“ povedal vtedy Biden.

Spojenými štátmi pred prezidentskými voľbami v roku 2020 otriasali násilné protesty hnutia Black Lives Matter či rozdielne prístupy k zvládaniu pandémie koronavírusu medzi štátmi ovládanými republikánmi a demokratmi.

Samotné voľby, pri ktorých trvalo sčítavanie hlasov najdlhšie v histórii, vyhral demokratický kandidát Biden. Jeho súper Donald Trump označil voľby za zmanipulované, čo vyvrcholilo násilným vniknutím jeho prívržencov do budovy Kapitolu. 

Plnohodnotná občianska vojna nehrozí, tvrdia experti

Ako informuje denník Guardian, väčšina odborníkov sa domnieva, že rozsiahly ozbrojený konflikt, akým bola americká občianska vojna v rokoch 1861-65, nehrozí. Viacerí sa však obávajú ďalšieho nárastu násilia vyvolaného politickými rozdielmi.

Rachel Kleinfeldová, špecialistka na občianske konflikty z think tanku Carnegie Endowment for International Peace, sa pre Guardian vyjadrila, že ,,v krajinách s t


Ďalšie články