František Mikloško sa mýli

František Mikloško ponúkol predstavu, ako by sa Maďari mohli so svojou stranou vrátiť do parlamentu. Cieľ cíti správne, ale v prostriedku sa, žiaľ, mýli. Píše poslanec György Gyimesi.

275921252_380366527427283_270073514902916707_n György Gyimesi. Foto: Facebook

Hoci ústrednou témou týchto dní je niečo iné, rád by som zareagoval na jednu politickú úvahu o Maďaroch na Slovensku.

Jej autorom je František Mikloško, ktorý nedávno v Denníku N zverejnil článok, v ktorom sa zamýšľa nad tým, čo rozhodne v budúcich voľbách. Veľmi správne odhadol, že rozhodujúcim môže byť úspech respektíve neúspech maďarskej strany. Zároveň tvrdí, že úspešná môže byť strana podobná strane Most-Híd, v ktorej budú maďarskí politici zároveň so slovenskými, pričom jej úspech by mal garantovať Mikuláš Dzurinda s Gyulom Bárdosom. 

A v tejto téze sa František Mikloško kardinálne mýli.

Rozumiem, keď Slovák považuje Most-Híd za „umiernenú“ maďarskú stranu. Rozumiem aj tomu, že pre Slovákov je príťažlivé adorovať stranu založenú na občianskom princípe, ktorá rezignovala na národné témy a za cieľ svojej politiky vo vzťahu k Maďarom žijúcim na Slovensku považovala výlučne kultúrne témy alebo témy týkajúce sa vzdelávania. Teda témy, ktoré síce sú podstatné, ale (najmä) vo väčšinovom národe nevyvolávajú vášne a sú nekonfliktné, nie ako napríklad umožnenie dvojakého občianstva, stále prítomné vyvlastňovanie na základe Benešových dekrétov, zmena hraníc VÚC atď. Týchto tém sa „umiernený“ Most-Híd nikdy nechytal. 

Dovolím si povedať, že František Mikloško nemôže poznať nálady maďarského voliča. Most-Híd a základy, na ktorých vznikal, považuje maďarský volič za ignoráciu jeho záujmov a reprezentantov tejto strany – dovolím si použiť slovník Maďarov – za obyčajných zradcov, ktorí uprednostnili vlastný záujem a záujem oligarchov stojacich za stranou.

A tu sa dostávame aj k jadru problému, prečo strana Aliancia – Szövetség momentálne ďaleko zaostáva za očakávaniami. Integrovala do svojich radov Most-Híd (teda spojila národno-konzervatívne SMK s liberálno-progresívnym Most-Híd), pričom napriek všetkým varovaniam taktovku nad týmto zlepencom prevzali pohrobkovia Bélu Bugára. Do čela tohto zlepenca posadili hovorcu, ktorý viac pripomína trikrát vylúhovaný čaj ako predsedu, úplne opustili konzervatívny priestor, zmenili hodnotové nastavenie strany a takto dokonali dielo skazy. Nepomôže mu žiaden Dzurinda ani Bárdos.

Pritom úspechom maďarskej strany malo byť niečo úplne iné. Samostatná SMK v štyroch voľbách po sebe získala od 109-tisíc do 112-tisíc voličských hlasov. To je stabilné jadro, ktoré jej môže závidieť nejedna politická strana. K tomuto výsledku, ktorý síce štyrikrát po sebe neviedol k úspechu v podobe mandátu v Národnej rade SR, bolo potrebné pridať zhruba 50-tisíc voličských hlasov. Ten však mali dosiahnuť zmenou fungovania strany, ktorá by spočívala v tom, aby strana nepripomínala uzavretú sektu, kde si všetci úzkostlivo strážia svoje pozície, ale aby sa otvorila pre schopných mladých ľudí ochotných pracovať pre komunitu, ďalej nájdením vhodného lídra, oslovením sklamaného voliča Most-Híd a zároveň nevoličov. Aj to je potrebné vedieť: z Maďarov oprávnených voliť zhruba jedna tretina nechodí k voľbám.

Napriek tomu si SMK vybrala jednoduchšiu a nikam nevedúcu cestu. Predpokladala, že spojením s Most-Híd a neviditeľnou Spolupatričnosťou zafunguje matematika a bude mať istotu vstupu do parlamentu: veď v percentuálnom vyjadrení 4 percentá + 0,8 percenta + 0,2 percenta sa zákonite musí rovnať 5 percent. Lenže takáto matematika nefunguje. Lídri maďarskej strany nepočítali s odlivom veľkej časti stabilných voličov, ktorým sa jednak nepáči spojenie s progresívcami z Most-Híd, likvidácia značky SMK, ani ideologický posun novej strany do stredo-liberálneho spektra. S pokojným svedomím súčasnú Alianciu – Szövetség môžeme nazvať aj Most-Híd 2.0. Síce bez Dzurindu, ale zato s Bárdosom.

Podľa súčasných preferencií meraných vo všetkých relevantných prieskumných agentúrach dosahuje strana Aliancia – Szövetség slabšie výsledky, než mala samostatná SMK. To je neklamný znak toho, že na základe vyššie uvedeného si maďarský volič na Slovensku neželá žiaden neoMost-Híd, ani nič podobné. Buď ostane doma, alebo bude voliť inú (a nie etnickú) stranu, podľa osobných preferencií.

Riešenie je iné. Maďarský volič potrebuje nadobudnúť stratené sebavedomie, zdvihnúť hlavu a hrdo voliť stranu, ktorá komunikuje jednoznačne, má lídra, háji záujmy Maďarov žijúcich na Slovensku, je verná tradičným hodnotám a najmä je dôveryhodná. 

Aliancia – Szövetség takou nie je a nebude. Ani s Dzurindom.     

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie.  


Ďalšie články