Generál Hodges: Do konca roka budú Rusi na počiatočných pozíciách

Minulý týždeň uplynulo šesť mesiacov od ruskej invázie na Ukrajinu. Po počiatočnej fáze, v ktorej sa Ukrajincom podarilo odraziť útok na Kyjev, sa hlavné boje presunuli na východ krajiny. Každý deň odtiaľ prichádzajú protichodné správy a laik nemá šancu vyznať sa v danej situácii.

Hodges Ben Hodges. Foto: YouTube

Kto vyhráva? Kedy sa konflikt skončí? Ako sú na tom obidve armády? Jedným z tých, ktorí situáciu pozorne sledujú, je bývalý veliteľ armády Spojených štátov v Európe generálporučík vo výslužbe Ben Hodges. Pre týždenník Echo poskytol rozhovor ešte začiatkom minulého leta, keď sa na ukrajinskej hranici začali sústreďovať prvé ruské jednotky. Na otázku, či existuje reálna hrozba, že sa Rusko pokúsi priamo zaútočiť na Ukrajinu, vtedy odpovedal: „Určite.“ Varoval tiež: „Takto to s Rusmi chodí, zatlačia a potom čakajú, ale nikdy neustúpia. Nezastavia sa, kým ich nezastavíme my.“ Teraz hodnotí situáciu na fronte a dôvody, prečo sa vojna vyvíja tak, ako ju vidíme.

Za posledných niekoľko týždňov sa nezdá, že by sa front na Ukrajine príliš pohyboval. Dostala sa vojna do patovej situácie?

Myslím si, že to, čo vidíme, je prechodný bod vo vojne. Dynamika sa presunula z ruskej strany na ukrajinskú. Rusi dosiahli vrchol. Ich logistický systém je vyčerpaný. Majú veľké personálne problémy. Ešte stále nevedia, ako používať velenie a riadenie, takže nevedia, ako to celé prevádzkovať. Samozrejme, prišli aj o niekoľko dôstojníkov. Ak k tomu pripočítame ukrajinské ničenie a degradáciu ruskej logistiky, muničných skladov a všetkého ostatného, Rusi majú problémy. Zatiaľ čo sa mi zdá, že logistická situácia na Ukrajine sa každým týždňom o niečo zlepšuje. V posledných dňoch boli oznámené veľké balíky pomoci z Nemecka, Británie a USA. Rusku nikto neponúka pomoc. Takže podľa mňa Ukrajinci využívajú terajší čas na to, aby si pripravili podmienky pre protiofenzívu, predpokladám, že sa začne do nejakých dvoch mesiacov. Samozrejme, neviem presne kedy, Ukrajinci si svoje informácie veľmi dobre chránia. Myslím si však, že na konci roka bude bojisko vyzerať úplne inak.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že tempo postupu sa spomalilo, pretože Rusko chce obmedziť civilné obete, čo sa zdá byť nepravdepodobné. Vidíte však teraz za ruským postupom nejakú stratégiu? Nie som odborník, ale zdá sa mi, že tam žiadna nie je.

Tiež som si prečítal Šojguovo vyhlásenie. Nechápem, prečo vôbec niečo také povedal. Prečo to musel povedať? Ibaže by to bola odpoveď na otázku, prečo to vyzerá, že sa všetko spomalilo a či má ruská strana problémy. Myslím, že nikto na svete neverí, že Rusi spomalili svoje operácie, aby minimalizovali civilné obete. Myslím si, že spomalili, pretože im došla energia. Nie sú schopní pokračovať v ofenzívnych operáciách. To je to, čo znamená kulminácia. Pomoc, ktorú Západ poskytuje, je presne ten správny druh pomoci, ktorý je potrebný, a je jasné, že prispela k spomaleniu Rusov a k húževnatej ukrajinskej obrane. To však nemusí vydržať naveky. Západ musí dodať veci, ktoré sľúbil, aby Ukrajina mohla dokončiť svoju prácu.

A čo presne má Západ dodať? Za posledných niekoľko týždňov sme videli spektakulárne útoky raketometov HIMARS na muničné sklady a na leteckú základňu na Kryme. Sú tieto zbrane tým, čo by mali dané dodávky obsahovať?

Po prvé, nevieme, ako Ukrajinci útok na základňu dosiahli. Mohol to byť HIMARS, ak sa im podarilo dostať dostatočne blízko, mohol to byť ukrajinský zbraňový systém, mohli to byť špeciálne jednotky alebo to mohla byť dokonca sabotáž. Nemyslím si, že každý, kto žije na Kryme, chce, aby tam boli Rusi. Takže si myslím, že najdôležitejším dôsledkom je, že je to veľký psychologický úder pre Rusov. Videli sme tých dovolenkárov na pláži a za nimi veľkú leteckú základňu v plameňoch. To im psychologicky naznačí, že situácia sa pre sily Ruskej federácie nevyvíja najlepšie a že sú zraniteľné. Samozrejme, to tiež spôsobuje problémy aj ruskému generálnemu štábu a jednotlivým operačným veliteľom, keďže budú musieť začať venovať viac prostriedkov a pozornosti ochrane všetkých týchto základní, železničných tratí a muničných skladov. A tých prostriedkov nemajú dostatok. To im ich prácu dosť sťaží. Vyvolá to tiež tlak na Kremeľ, ktorý tento útok na Kryme strápnil. Takže v nasledujúcich dňoch by som takýchto útokov očakával viac.

Viedli výbuchy v muničných skladoch k nedostatku munície na ruskej strane? Objavili sa správy, že ruské bombardovanie je menej intenzívne.

Áno, nastal pokles delostreleckej a raketovej paľby a myslím si, že je to pre útoky na muničné sklady. To nielenže redukuje množstvo dostupnej munície, ale Rusi ju tiež musia dovážať z väčšej diaľky. Obidva faktory prispeli k poklesu delostreleckej paľby. Pokiaľ ide o presné zbrane, vieme, že ich nemôžu nahradiť pre sankcie. Nedostávajú komponenty, aby mohli vyrábať nové, takže začínajú pociťovať aj nedostatok navádzaných zbraní.

Môže Ukrajina vyhrať bez pomoci Západu?

Pomoc Západu je esenciálna. Zbrane dlhého dosahu, spravodajstvo, protivzdušná obrana a ďalšie. Okrem zbraňových systémov, ktorým sa venuje pozornosť, dostávajú aj množstvo ďalších vecí, ako je munícia a zdravotnícke vybavenie. Ukrajina túto pomoc musí mať, potrebuje ju. Musíme odstrániť všetky pochybnosti o tom, že nebude pokračovať. Kremeľ dúfa alebo predpokladá, že stratíme záujem, nebudeme schopní v tom pokračovať alebo nebudeme chcieť pokračovať pre naše vlastné problémy. Nastáva kritické obdobie a Spojené štáty v ňom hrajú kľúčovú rolu.

Takže si myslíte, že väčšie nebezpečenstvo ako nejaký ruský prielom je, že Západ stratí záujem, nastúpi únava z vojny a ľudia sa začnú pýtať, prečo by sme mali podporovať Ukrajinu, keď máme doma vlastné problémy, napríklad cenu plynu?

Áno. Určite je to nebezpečenstvom v Spojených štátoch, kde sa ľudia viac sústreďujú na infláciu a ceny benzínu alebo na voľby do Kongresu. V Nemecku sa obávajú, že odpojenie ruského plynu by ovplyvnilo nielen teplotu v zime, ale aj priemysel, ktorý je od ruského plynu závislý. Ostatné krajiny majú svoje vlastné problémy. Kremeľ sa teda spolieha na to, že stratíme záujem, pretože podľa mňa existuje len veľmi malá šanca, že by Rusko mohlo zahájiť novú ofenzívu. Neverím, že majú logistiku a schopnosti, aby to teraz dosiahli.

Mohla by to zmeniť všeobecná mobilizácia? Je to niečo, o čom sa hovorí, ale zatiaľ sa v Rusku neuskutočnila.

To by bol pre Rusov ďalší problém. Museli by priznať alebo prísť s vysvetlením, prečo ich špeciálna vojenská operácia na záchranu ukrajinských slovanských bratov pred latinmi [západniarmi využívajúcimi latinku, a nie azbuku, pozn. redakcie] tak strašne zlyhala. A keby Kremeľ hoci aj zajtra povolal všetkých mužov vo veku od 18 do 40 rokov, trvalo by mesiace, kým by boli títo vojaci pripravení slúžiť, či už v nových jednotkách, ktoré zatiaľ neexistujú, alebo ako náhradníci. Hovoríme o mesiacoch, kým by boli do nejakej miery bojaschopní. A úprimne, na základe toho, čo som videl a počul, si nemyslím, že majú vybavenie pre tisíce nových vojakov. Zbrane, prilby, topánky, všetky tieto veci. Určite ste čítali o ruskom výsadkárovi, ktorý nedávno opísal, ako to vyzeralo, keď nastúpil. Je to hrozné. Pre korupciu nie sú pripravení na mobilizáciu a ich armáda nie je dostatočne organizovaná na to, aby niekam svoje jednotky vyslala. Dokonca aj ich zákony bránia vyslaniu vojakov mimo Ruska. Takže aj keby mobilizovali, tak to veci niekoľko ďalších mesiacov nezmení.

Ukrajinci veľa hovoria o chersonskej protiofenzíve. Prečo je Cherson taký dôležitý a prečo ešte nenastala?

Generálny štáb o tom nehovorí. Sú to civilisti, médiá a niektorí politici, ktorí o tom hovoria, ale nie generálny štáb. Na to sú príliš veľkí profesionáli. O nadchádzajúcej protiofenzíve by nikdy nehovorili a ani by nemali. Cherson je dôležitý, pretože to bolo jedno z prvých veľkých miest, ktorého sa Rusi zmocnili na začiatku vojny. Oslobodenie Chersonu, vytlačenie Rusov z mesta – to by malo veľký symbolický efekt. Navyše je to dôležité mesto na Dnepri. Aby sa podarilo otvoriť túto dôležitú dopravnú trasu, musia odtiaľ najprv dostať Rusov. Je to však aj príležitosť. Na západnom brehu je niekoľko tisíc ruských vojakov. Ak by sa ich tam Ukrajine podarilo izolovať a prípadne zajať alebo zničiť, malo by to značný význam. Takže si myslím, že protiofenzívu začnú, až keď budú pripravení.

Pred vojnou všetky analýzy predpokladali ruskú leteckú prevahu. Ruské letectvo je oveľa väčšie a malo ukrajinské rozdrviť. Ako to, že sa tak nestalo?

Áno. Je to zvláštne, však? Je veľmi zaujímavé, že ruské letectvo sa bojí lietať na území Ukrajiny. Vrtuľníky, stíhačky, tie tam nechcú, pretože Ukrajinci sú efektívni pri ich zostreľovaní. Takže ich letectvo robí to, že lieta nad Ruskom a Bieloruskom a na ciele na Ukrajine odpaľuje strely s plochou dráhou letu. Inými slovami, ich letectvo nepomáha pozemným silám. Myšlienkou NATO, ktorú cvičíme, sú spoločné operácie, v ktorých armáda, námorníctvo, letectvo a špeciálne sily dohromady spolupracujú a navzájom sa podporujú. To teraz v ruských ozbrojených silách neexistuje. Takže letectvo nebojuje. O ukrajinskom letectve počúvame stále. Je oveľa menšie, ale žiadajú viac lietadiel. Chcú bojovať, podporovať pozemné sily. Je to iná kultúra. Ruské letectvo má rovnaký problém ako ich armáda. Nie sú vycvičení na modernú vojnu. Jedna vec je vzlietnuť, chvíľu lietať a opäť pristáť. Ale niečo úplne iné je lietať vo veľmi nebezpečnom prostredí, kde nepriateľ používa elektronické spôsoby boja a odpaľuje rakety. Takže sa snažíte prežiť a snažíte sa zasiahnuť cieľ. To je veľmi ťažké. Piloti v českom letectve, v americkom letectve, v britskom letectve trávia veľa času tréningom. Rusi do neho zjavne toľko neinvestovali. Rovnaké je to aj s námorníctvom. Čiernomorská flotila sa teraz skrýva na druhej strane Krymu, a to Ukrajina ani nemá námorníctvo. Takže ruská Čiernomorská flotila sa bojov ani nezúčastňuje, s výnimkou toho, že občas vystrelí nejakú raketu s plochou dráhou letu. Preto mám takú dôveru v krokoch podniknutých Ukrajinou.

Ako je to možné? Posledných zhruba desať rokov sa veľa hovorilo o modernizácii a profesionalizácii ruskej armády. Boli to všetko v podstate falošné správy?

Musím priznať, že aj ja som si myslel, že ruské sily sú oveľa lepšie, ako v skutočnosti sú. Sledoval som ich modernizačné úsilie, to, čo sa im podarilo v Gruzínsku, Sýrii a na Kryme v roku 2014, a precenil som ich schopnosti a pripravenosť. Mýlil som sa. Modernizácia je viac ako len nové hračky a nové vybavenie. Musíte mať koncept, ako to všetko použijete, nové lietadlá a raketomety. Potom s tým musíte cvičiť. Zdá sa mi jasné, že nemali žiadny operačný koncept, ako nové vybavenie používať. Necvičili s ním, nekonal sa potrebný tréning. A úprimne, nezdá sa mi, že by to vybavenie bolo až také dobré. Určite nie tak dobré, ako sa chválili.

Viete vyhodnotiť, ako je na tom ruská morálka? A akú rolu môže zohrávať v takejto vojne?

Vojna je skúškou logistiky a skúškou vôle. Pokiaľ ide o vojnu ako skúšku logistiky, vidíme, že ruská logistika sa zhoršuje, je vyčerpaná, zatiaľ čo ukrajinská sa každý týždeň o niečo zlepšuje. Pokiaľ ide o vojnu ako skúšku vôle, ukrajinskí vojaci a ukrajinské obyvateľstvo majú jednoznačne silnejšiu vôľu, pretože bránia svoju vlasť. Sú tam státisíce ukrajinských mužov a žien vo vojenskom veku, ktorí sa dobrovoľne hlásia, že pôjdu bojovať. Na druhej strane vidíme, že Rusko má len malú vôľu bojovať. Majú problémy s dostatkom ľudí, ľudia nechcú vstúpiť do ruskej armády, aby bojovali. Veľa ich vojakov pochádza z etnických regiónov mimo Moskvy a Petrohradu. Takže tá najväčšia populácia bielych slovanských etnických Rusov sa vojny zúčastňuje len minimálne. Potom sa k vám donesú rôzne historky o vojakoch, ktorí odmietajú bojovať a odchádzajú. Z vlastnej skúsenosti viem, ako rozmýšľajú vojaci, keď vidia, že ich veliteľom nezáleží na ich životoch, nemajú dostatočnú logistickú podporu, keď strácajú ľudí všade okolo seba a väčšina z nich si ani neuvedomovala, že sú posielaní do bojov v rámci invázie na Ukrajinu. Takže ich morálka je určite na dne.

Tušíte, aká bude ukrajinská stratégia v budúcnosti, teda okrem narušovania zásobovacích línií?

Neviem. Zdá sa mi, že to, čo robia teraz, funguje celkom dobre. Budú pokračovať v ničení ruskej artilérie, rakiet, munície a veliteľstiev, všetkého, čo je potrebné na to, aby Rusko pokračovalo v zabíjaní Ukrajincov. Iba by som hádal, keby som povedal, čo bude ich ďalšou fázou. Som si istý, že nech urobia čokoľvek, dobre sa pripravia a urobia to tak, aby vopred nenaznačili, kde zaútočia. Ako ich dedovia počas druhej svetovej vojny nájdu príležitosť a použijú na to klam.

Ako to, že Ukrajinci bojujú tak dobre? Pretože sa na to pripravovali od roku 2014? Pretože bránia svoj domov?

Čiastočne preto, že bránia svoju vlasť. Veľmi na mňa zapôsobilo, keď som prvýkrát stretol ukrajinských vojakov po roku 2014. Amerika a Kanada vtedy pomáhali s ich výcvikom. Keď sme ich cvičili, veľmi nás ohromila ich odhodlanosť a aj to, ako rýchlo sa učia. Takže nie som prekvapený, že bojujú tak dobre. Adaptujú sa, pozorujem, ako sa za posledných šesť mesiacov v mnohých ohľadoch zlepšili. Myslím, že je to kombinácia inteligencie a odhodlania chrániť vlasť.

Ako je to s početným porovnaním obidvoch armád? Veľa sa hovorilo o početnej prevahe Rusov, ale ak sa nemýlim, tak je to aj so započítaním brancov, ktorí na Ukrajine neslúžia. A čo sa týka profesionálnych vojakov, tak tí už sú všetci na Ukrajine, zatiaľ čo Kyjev môže ešte stále mobilizovať rezervy.

To je skvelá poznámka. Po prvé, čísla, ktoré nám boli o počte ruských jednotiek predkladané, sú úplne vymyslené. Znova je v tom korupcia. Počul som, že 85 percent ruských pozemných jednotiek je na Ukrajine. A po šiestich mesiacoch kontrolujú zhruba 20 percent územia Ukrajiny a prehrávajú. Majú nedostatok ľudí, zatiaľ čo Ukrajina, aj keď má menej obyvateľov, tak čo sa týka počtu samotných vojakov v krajine, má prevahu. A tí, ktorí sú vo výcviku, sú pripravení tam doraziť.

Takže si naozaj myslíte, že Ukrajina dokáže zatlačiť Rusov na počiatočné pozície?

Áno, verím, že do konca tohto roka, ak Západ splní všetko, čo sľúbil, ak dodáme to, čo sme povedali, a ponecháme sankcie, tak je jednoznačne možné, že Ukrajina zatlačí ruské sily na líniu z 23. februára 2022. Čo sa týka Krymu, nechcem odhadovať dátum, ale myslím si, že do niekoľkých rokov bude Krym rozhodne v hre. Či už diplomaticky, vojensky, alebo oboje. Prezident Zelenskyj znova vyhlásil, že vojna na Kryme začala a že tam aj skončí.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články