Webbov ďalekohľad zachytil prvé zábery exoplanéty. Môžeme objaviť neznáme planéty, teší sa NASA

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba (JWST) zachytil svoje prvé zábery planéty mimo našej slnečnej sústavy. TASR o tom informuje na základe piatkovej správy agentúry AFP. Najnovšie zábery zachytávajú exoplanétu HIP 65426 b. Ide o plynnú planétu bez tuhého jadra, ktorá je neobývateľná.

Na snímke umelecká predstava hypotetického obývateľného mesiaca obrej plynnej planéty, podobného Pandore vo filme Avatar. Foto: TASR/David A. Aguilar Na snímke umelecká predstava hypotetického obývateľného mesiaca obrej plynnej planéty, podobného Pandore vo filme Avatar. Foto: TASR/David A. Aguilar

„Toto je zlomový moment nielen pre JWST, ale aj pre astronómiu všeobecne,“ povedala profesorka astronómie na Univerzite v Exeteri Sasha Hinkleyová, ktorá viedla pozorovací tím. Priame snímky planét mimo našej slnečnej sústavy dokáže JWST zachytiť vďaka prídavným zariadeniam, koronografom, ktoré blokujú svetlo hviezd.

„Bolo naozaj pôsobivé, ako dobre fungovali koronografy JWST na potlačenie svetla hostiteľskej hviezdy,“ uviedla Hinkleyová vo štvrtkovom vyhlásení amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Exoplanéta HIP 65426 b je šesť až dvanásťkrát ťažšia ako Jupiter a má zhruba 15 až 20 miliónov rokov. Je teda oveľa mladšia ako Zem, ktorá má 4,5 miliardy rokov, vysvetľuje AFP.

JWST začal fungovať vlani v decembri vo vzdialenosti približne 1,6 milióna kilometrov od Zeme. NASA jeho prvé zábery zverejnila v júli. V minulosti zachytil exoplanéty aj Hubblov vesmírny ďalekohľad, no boli menej detailné.

„Myslím, že najvzrušujúcejšie je, že sme ešte len začali… Dokonca môžeme objaviť doteraz neznáme planéty,“ povedal Aarynn Carter z Univerzity v Kalifornii. JWST (James Webb Space Telescope) je medzinárodný projekt americkej NASA s partnermi z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Kanadskej vesmírnej agentúry (CSA).

(tasr, min)


Ďalšie články