Unikol dokument z EK. Cenové stropy by mali byť len na atómovú a zelenú elektrinu

Pripravované návrhy Európskej komisie na riešenie prudkého rastu cien energií by mali zahŕňať cenový strop pre niektorých výrobcov elektriny, ktorí nevyužívajú plyn. Cenový limit by pomohol zvýšiť príjmy, ktoré by vlády mohli použiť na zníženie účtov za energiu pre spotrebiteľov, a mal by byť zavedený súčasne so znížením spotreby elektriny v celej EÚ, uvádza sa v uniknutom dokumente Európskej komisie, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters. Naopak, návrhy odmietajú zastavenie trhu, strop cien pre všetkých výrobcov, španielsky model či dotácie na zrušenie kvót a nútenú reguláciu cien koncovým zákazníkom.

atómova elektraren Ilustračné foto: Pixabay

Do diskusie o zastropovaní cien energie v Európe sa vnieslo o niečo viac svetla. Európska komisia (EK) totiž v uniknutom dokumente špecifikuje opatrenia na zmiernenie bezprecedentného rastu cien plynu a elektriny. Napriek tomu, že to nie je oficiálny politický návrh, je vďaka nemu evidentné, akou cestou sa bude otázka limitovania cien energií uberať.

Podľa informácií z dokumentu EK, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters, by pripravované návrhy mali zahŕňať cenový strop pre energiu, ktorá nebola vygenerovaná pomocou plynu. Cenový limit by mal pomôcť zvýšiť príjmy, ktoré by vlády mohli použiť na zníženie účtov za energiu pre spotrebiteľov. Zároveň by sa mal zaviesť spolu s opatreniami cielenými na zníženie dopytu po elektrine v celej EÚ, uvádza sa v dokumente.

Na koho Komisia cieli?

Opatrenie by sa vzťahovalo na výrobcov energie, ako sú veterné a solárne farmy či jadrové elektrárne, ktoré majú nižšie prevádzkové náklady ako plynové elektrárne. Na súčasnom trhu s elektrickou energiou v EÚ totiž výrobcovia predávajú svoju energiu za cenu stanovenú poslednou elektrárňou, ktorá je potrebná na uspokojenie dopytu – v poslednom období sú to plynové elektrárne, čo znamená, že nedávny prudký nárast cien plynu zvýšil náklady na elektrickú energiu.

Skok v cenách elektrickej energie priniesol výrobcom elektriny, ktorí nevyužívajú plyn a disponujú lacnými prevádzkovými nákladmi, obrovské príjmy. Krajiny by podľa návrhu mali tieto príjmy obmedziť a namiesto toho tieto prostriedky vynaložiť na opatrenia, ktoré by znížili prudko rastúce účty spotrebiteľov za energiu.

Okrem spomenutého zastropovania cien pre niektorých výrobcov by podľa informácií z uniknutého dokumentu mali navrhnuté opatrenia EÚ cieliť aj na obmedzenie dopytu po elektrickej energii. Členské štáty EÚ sa dohodli, že túto zimu obmedzia spotrebu plynu, ale zatiaľ čo niektoré vlády zaviedli vnútroštátne opatrenia na úsporu elektrickej energie, Únia zatiaľ svoje úsilie v tomto smere nezjednotila, zhŕňa spravodajská agentúra. Dodáva, že podľa dokumentu by sa navrhované zmeny mali realizovať rýchlo, aby priniesli „okamžitý úžitok“ počas súčasnej energetickej krízy.

Rokovania o opatreniach sa ešte len uskutočnia

Ministri energetiky krajín EÚ sa stretnú 9. septembra, aby prediskutovali možnosti, ako reagovať na prudký nárast cien plynu a elektrickej energie. Tie sa totiž pohybujú na historických hodnotách. Pred necelým týždňom prekonala cena za jednu megawatthodinu dokonca tisíc eur. Špekulatívne vysoké ceny však rýchlo spľasli po avizovaní možného cenového stropu šéfkou EK Ursulou von der Leyenovou.

Práve Leyenová v piatok oznámila, že prioritou EÚ je transformácia trhu s elektrinou, úspora energie a zároveň zavedenie cenového stropu na ruský plyn, ktorý do Európy prúdi cez plynovody. Reuters ešte dodáva, že 14. septembra by mala predsedníčka EK podľa slov vysokopostaveného predstaviteľa Komisie predstaviť pripravované opatrenia Únie, ktoré by riešili prudký nárast cien energií.


Ďalšie články