Pápež rozpustil vedenie Maltézskeho rádu. Vatikanisti hovoria o prevzatí kontroly

Po turbulentnom období má Maltézsky rád novú ústavu, vládu a čaká ho generálne zasadanie, ohlásil pápež. Vatikanisti hovoria o veľmi tvrdom rozhodnutí a o ohrození jeho suverenity.

Omša pápeža s novými kardinálmi Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František vydal novú ústavu pre Maltézsky rád s okamžitou platnosťou, rozpustil aktuálnu vládnu radu a na jej miesto dosadil dočasnú. Na 25. január zvolal mimoriadnu generálnu kapitulu (zasadnutie). Píše sa to v dekréte, ktorý zverejnil Vatikán. Plným názvom Zvrchovaný vojenský špitálny rád svätého Jána z Jeruzalema, Rhodosu a Malty sa tak plne dostal pod kontrolu rímskeho biskupa.

Spravil som to pre zachovanie jednoty a väčšie dobro Rádu, vysvetľuje prvý muž katolíckej cirkvi. Ustanovizeň je ako náboženský rád závislá od schválenia zo strany Svätej stolice. Aj keď je subjektom medzinárodného práva, nemá takú zvrchovanosť ako iné subjekty v pravom zmysle slova, dopĺňa dekrét.

Rádová náboženská i zvrchovaná podstata sú úzko prepojené. Jeho suverenita je funkčná, teda zameraná na to, aby dosiahla svoje ciele vrátane rozvoja vo svete. Práve preto, že je náboženská ustanovizeň, spadá pod Svätú stolicu, a tak ju pápež „s otcovskou starostlivosťou“ sprevádzal v posledných rokoch reforiem, dopĺňa dokument s Františkovým podpisom.

Ako sme písali, starobylá inštitúcia už niekoľko rokov zažíva vnútorné turbulencie, kvôli čomu pontifik Jorge Bergoglio v minulosti zriadil komisiu, ktorá mala tieto rozpory vyriešiť. Maltézski rytieri to označili za „neprijateľné“ a za „nepochopenie“, keďže išlo o vnútornú záležitosť. V roku 2017 pontifex dokonca požiadal veľmajstra Matthewa Festinga, aby odstúpil.

Vatikanisti hovoria o tvrdom rozhodnutí a o pápežovom ovládnutí Rádu

Súčasné vedenie prijalo Františkove „otcovské činy“ v poslušnosti k najvyššiemu veľkňazovi cirkvi a vyzdvihlo jeho starostlivosť a lásku:

„Pápežovo rozhodnutie dať moc dočasnej vláde je prvým krokom v jasnom projekte viac efektívneho a vhodného riadenia Rádu. Teraz budeme mať dlhoočakávaný kalendár pre dôležitú generálnu kapitulu, ktorý umožní Maltézskemu rádu ísť nad rámec dočasnej vlády a smerovať k regularizovanej vláde v súlade so svojou novou ústavou. Zapojenie množstva skúsených a talentovaných rytierov do vlády Rádu otvorilo dvere novému životu a novým nápadom, ako čeliť prekážkam a výzvam dneška. Nová ústava je starostlivo vypracovaný dokument, ktorý hovorí o zložitosti a podstate tisícročného náboženského rádu.“

Sídlo Maltézskeho rádu v Ríme. Foto: Bohumil Petrík

Text takzvanej Ústavnej listiny je však neverejný a niektorí vatikanisti jasne hovoria, že Bergoglio prevzal kontrolu nad Rádom týmto „veľmi tvrdým rozhodnutím“. Chcel prekonať odpor voči svojim reformám. To, že najnovší dekrét zdôrazňuje náboženskú podstatu tejto tisícročnej inštitúcie, „môže ohroziť jej zvrchovanosť“, objavilo sa v prvých komentároch skeptických publicistov.

Rád niektorí prezývajú Neporiadok

Navyše pápežov osobitný delegát pri starobylej ustanovizni kardinál Silvano Tomasi mal byť v konflikte záujmov, ktorý sa dosiaľ nevyjasnil. Popredný vatikánsky diplomat ešte pred touto funkciou prešetroval fungovanie Rádu. Už v minulosti sa písalo, že jeho nominácia by spôsobila „inštitucionálne násilie“. Namiesto konsolidácie, ktorú mal argentínsky pápež na srdci, však mohol ešte viac rozkolísať Maltézsky rád a „dať mu príslovečný bozk smrti“.

O tom, že pripravovaná Ústavná listina má ohroziť fungovanie katolíckej ustanovizne, boli signály začiatkom tohto roku. Kardinál Tomasi bol údajne v spore s niektorými vedúcimi maltézskymi rytiermi. Avšak niektorí z tých, ktorí protestujú proti kardinálovej, a teda pápežovej intervencii, ju pôvodne vítali pre dlhoročnú krízu líderstva v katolíckom útvare, myslia si niektorí bergogliovci, teda prívrženci politiky pontifika Jorgeho Bergoglia.

Novoročné varovanie niekoľkých pozorovateľov o rozpustení vládnej rady a o zvolaní novej generálnej kapituly sa novým dekrétom naplnilo. Nepomohol ani augustový list vládnej rady, ktorý vyjadril podobné obavy, aké už kolovali.

Medzi vatikanistami sa Rád aj preto občas prezýva Neporiadok: z talianskeho Ordine je Disordine.

V roku 2020 pritom zomrel rádový veľmajster Giacomo Dalla Torre, ktorý „vedenie prevzal v dôležitom okamihu poznačenom inštitucionálnou krízou, ktorá spôsobila mnohé rany“, priznali maltézski rytieri. „Zakrátko sa mu podarilo obnoviť harmóniu v Ráde aj vo vzťahoch s pápežom,“ ocenili jeho pôsobenie. Jeho smrť zrejme zastavila naštartované reformné tempo. 

Zvrchovaný vojenský špitálny Rád svätého Jána z Jeruzalema, Rhodosu a Malty je laický a rehoľný rád, ktorý vznikol v 11. storočí. Venuje sa hlavne charite vo svete i na Slovensku. Je subjektom medzinárodného práva, diplomatické vzťahy udržiava s vyše sto štátmi.


Ďalšie články