Expedícia natočila vrak Titanicu vo vysokom rozlíšení. Unikátom sú zábery dosiaľ nepoznaných detailov

Americkí výskumníci natočili vrak Titanicu vo vysokom 8K rozlíšení. Potápač dokonca objavil na kotve lode nápis jej výrobcu spred 110 rokov.

RMS Titanic na dobovej fotografii v apríli 1912. Foto: Wikipédia/Francis Godolphin Osbourne Stuart RMS Titanic na dobovej fotografii v apríli 1912. Foto: Wikipédia/Francis Godolphin Osbourne Stuart

Výprava spoločnosti OceanGate Expeditions, ktorá putovala viac ako tri kilometre pod hladinu chladných vôd severného Atlantiku, priniesla nevídané výsledky. Pomocou videosystému umiestneného na palube, ktorý je schopný natáčať vo vysokom 8K rozlíšení, sa podarilo na vraku lode Titanic preskúmať aj celkom nové, dovtedy neznáme detaily.

Firma sídliaca v americkom Washingtone stanovila pre tento rok nový štandard pre dokumentáciu pozostatkov zaoceánskeho parníka, ktorý klesol na dno oceánu po zrážke s ľadovcom pred 110 rokmi. Členovia OceanGate avizovali, že takúto výpravu plánujú absolvovať každoročne, ako informoval GeekWire.

„Úžasné detaily v 8K rozlíšení pomôžu nášmu tímu vedcov a námorných archeológov presnejšie charakterizovať rozpad Titanicu, keď urobíme nové zábery v roku 2023 a v nasledujúcich rokoch,“ uviedol vo vyhlásení prezident spoločnosti Stockton Rush.

Potápač a člen tímu OceanGate Rory Golden bol uchvátený objavom, ktorý umožnili zariadenia s vysokým rozlíšením záznamu. Na kotve vraku lode objavil názov jej výrobcu, Noah Hingley & Sons Ltd., približuje GeekWire.

Tvrdí, že nikdy predtým takýto detail nevidel, a to napriek tomu, že sa Titanicu venuje celé desaťročia. “Je vzrušujúce, že sme po toľkých rokoch možno objavili nový detail, ktorý pri predchádzajúcich generáciách kamerových technológií nebol taký zrejmý,“ dodal na margo objavu.


Ďalšie články