Účty za energie vraj predstavujú stav núdze. Salvini apeluje na prehodnotenie sankcií proti Rusku

Sankcie Západu namierené proti Rusku neprinášajú želaný efekt a nefungujú. Práve naopak, škodia tým, ktorí ich uvalili, kým vojna naďalej pokračuje. V Taliansku pôsobia akurát tým efektom, že občanom rastú účty za energie a životné náklady. Táto kritika znie z úst lídra talianskej strany Liga a exministra vnútra Mattea Salviniho, ktorý zároveň vyhlasuje, že Západ – a najmä Európska únia – by mal prehodnotiť na Moskvu uvalené sankcie.

Matteo Salvini. Foto: Facebook Matteo Salvini. Foto: Facebook

„Musíme brániť Ukrajinu? Áno,“ povedal v nedeľu Salvini na konferencii politických lídrov pri talianskom jazere Como. „Nechcel by som však, aby sankcie poškodili viac tých, ktorí ich ukladajú, ako tých, ktorých zasiahnu,“ doplnil následne s dodatkom, že sankcie v Rusku spôsobili ešte výraznejšie plnenie štátnej pokladnice.

Salviniho slová zaznievajú len zopár týždňov pred talianskymi parlamentnými voľbami, ktoré sa majú konať 25. septembra. Prieskumom dominuje koalícia tria národno-konzervatívnych strán. Salviniho strana Liga do súboja pôjde v spojenectve so stranou Bratia Talianska, ktorej šéfuje Giorgia Meloniová, a stranou Taliansko vpred, ktorú riadi expremiér a mediálny magnát Silvio Berlusconi. Práve Meloniová má zo spomenutej trojice lídrov najlepšie vyhliadky na to stať sa novou predsedníčkou vlády.

https://standard.sk/231544/z-casnicky-liderka-europskeho-konzervativizmu-kto-je-favoritka-na-taliansku-premierku-giorgia-meloniova/

Všetky tri strany svoju rétoriku ladia konzervatívnym smerom. Obzvlášť v tom vyniká Meloniová, ktorá odmieta LGBT ideológiu, masovú migráciu, je značne euroskeptická a v jej nepriazni sú aj potraty a eutanázie. Tá však v kontraste so Salvinim vyhlasuje, že bude pevne stáť pri NATO v tvrdých opatreniach voči Moskve.

Salvini síce uvádza, že jeho Liga má súhlasný postoj vo veci podpory Ukrajiny, ale lídrov v Európskej únii jedným dychom vyzýva, aby svoju sankčnú taktiku pozmenili a upustili od jej ďalšieho rozvíjania tým, že sankcie zrušia. O sankciách hovorí ako o národnom, ale i kontinentálnom probléme. „Jediný stav núdze v tejto chvíli predstavujú účty za elektrinu a plyn,“ vyhlasuje a dopĺňa, že „ľudia platia za svoje účty dva, tri, dokonca štyrikrát viac“.

Sme zakorenení v Západe, ale sankcie je potrebné zvážiť

„Zmeníme spojenectvá, ak sa dostaneme do vlády? Nie. Zostávame hlboko, hrdo a pevne zakorenení v slobodnom a demokratickom Západe, ktorý je proti vojne a agresii,“ povedal ďalej Salvini. „Ak však prijmeme nástroj na zranenie agresora a po siedmich mesiacoch vojny nebol zranený, usudzujem, že prinajmenšom zváženie zmeny je legitímne,“ uzatvoril Salvini svoj víkednový prejav.

Líder Demokratickej strany Enrico Letta sa počas uplynulého víkendu do Salviniho pustil s výčitkou, že takýmto vystupovaním vykonáva Putinovu prácu. „Nemyslím si, že Putin by to povedal lepšie,“ uviedol na Twitteri s tým, že zdieľal Salviniho prejav.


Ďalšie články