Dva súdne spory a altruizmus bitcoinovej komunity

V posledných mesiacoch sme mali možnosť sledovať altruizmus bitcoinovej (prípadne kryptomenovej) komunity, a to vo forme reakcie na dve nehorázne žaloby.

pexels-karolina-grabowska-5980888 Ilustračné foto: Pexels.com/Karolina Grabowska

Prvou žalobou je Craig Wright verzus Hodlonaut. Craig Wright, ktorý má v bitcoinovej komunite už zažitú prezývku „faketoshi“, je austrálsky šarlatán, ktorý sa dlhodobo vydáva za tvorcu bitcoinu Satoshiho Nakamota bez toho, aby o tom niekedy podal jediný vierohodný dôkaz.

Hodlonaut – rešpektovaný bitcoiner – v roku 2019 tvítoval, že Craig Wright je podvodník. Wright ho za to zažaloval za údajnú ujmu na reputácii. Celý spor sa ťahá po rôznych súdnych úrovniach už roky a Hodlonauta stál na výdavkoch údajne už stovky tisíc dolárov.

Teraz v septembri by sa mal uskutočniť finálny súd a vyniesť verdikt (predošlé obdobné spory Wright prehral), a bitcoinová komunita prispela na Hodlonautovu obranu už viac ako miliónom dolárov. Z pohľadu bitcoinerov totiž ide o obranu slobody slova a bitcoinu samotného. Preto má tiež webová stránka na Hodlonautovu podporu meno defendingbtc.com.

Druhou žalobou je BitBoy verzus Atozy. Obaja protagonisti tohto sporu sú youtuberi zaoberajúci sa analýzou kryptomien. BitBoyov prístup by sa dal zhrnúť ako „navrhovateľ shitcoinov“, jeho špecialitou je odporúčať pochybné coiny, ktoré BitBoyovým followerom prinesú zaručené násobky zhodnotenia. Teda aspoň takto to donedávna vyzeralo, než sa na verejnosť dostali dokumenty dokazujúce, že BitBoy bral za väčšinu svojich odporúčaní tučné sumy od tvorcov týchto coinov.

Atozymu už z týchto praktík bolo zle, a preto natočil video, kde BitBoya označuje za sprostého podvodníka. To sa BitBoyovi, pochopiteľne, nepáčilo a Atozyho zažaloval a žiadal od neho náhradu škody vo výške 75-tisíc dolárov – ako vidíme, kryptomenoví prefíkanci radi využívajú nákladné súdne spory na umlčanie kritikov.

Atozy všetko zverejnil na Twitteri a následne od členov komunity dostal dary na právnu obranu vo výške 200-tisíc dolárov, pričom hlavným prispievateľom bol ďalší známy youtuber Cobie. BitBoy nepočítal s tým, že by to došlo k naozajstnému súdnemu sporu, v ktorom by sa pravdepodobne potvrdilo, že sa skutočne dopustil nezákonného konania, a preto žalobu stiahol.

Je sympatické pozorovať, že bitcoinová komunita sa stavia na stranu slabších, najmä ak je tým silnejším niekto, kto vykazuje charakteristiky podvodníka a klamára. A to aj v období medvedieho trhu, keď väčšina bitcoinerov nemá práve peňazí na rozdávanie. Ide o ďalší z mnohých argumentov, prečo v bitcoine nejde len o krátkodobú špekuláciu s cieľom namnožiť štátne papieriky. Bitcoin predstavuje okrem peňažnej alternatívy aj kultúrny fenomén, ktorý spája ľudí po celom svete.





Ďalšie články