Spory o budúcnosti jadra v Nemecku nemajú konca. Zelení ho chcú len nechať v zálohe, minister financií je proti

Budú Nemci na budúci rok používať jadrové elektrárne? Odpoveď znie možno. Zelení prišli s návrhom, aby sa vyradili v decembri, ale zostali prvé mesiace roku 2023 v pohotovosti. Liberáli sú proti. Energie sú medzičasom čoraz drahšie.

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Už mesiace sa traja členovia nemeckej vlády, ktorí sú zároveň ministrami, naťahujú o jadrovej energetike. V éteri už zazneli takmer všetky možné verzie budúcnosti troch nemeckých reaktorov, ktoré ešte zostali v prevádzke. V skratke, liberáli zo strany FDP sú za predĺženie fungovania elektrární, sociálni demokrati váhajú, Zelení sú zasa rázne proti. Pôvodný termín odstávky mal byť december 2022.

Kancelár pripúšťal predĺženie

Len pred mesiacom sa k ostro sledovanej téme vyjadril nemecký kancelár Olaf Scholz z radov sociálnych demokratov. Tí dlhodobo počítali s ruským plynom a iniciovali ešte za čias Gerharda Schrödera výstavbu plynovodu Nord Stream. Angela Merkelová v projekte pokračovala a po havárii vo Fukušime rozhodla o vypnutí nemeckých reaktorov.

Scholz na začiatku augusta vyhlásil, že Nemecko zvažuje, či má zmysel ponechať jadrové elektrárne ešte v prevádzke. „Rozmýšľame tiež, či je zmysluplné a potrebné zachovať o niečo dlhšie v prevádzke naše tri jadrové elektrárne,“ povedal vtedy. Uviedol tiež, že príslušné rozhodnutie sa prijme rýchlo – mal sa rozhodnúť aj na základe záťažových testov.

Americké noviny Wall Street Journal krátko nato prišli s informáciou, s odkazom na tri zdroje, že nemecká vláda vzhľadom na vojnu na Ukrajine a energetickú krízu odstavenie elektrární odloží.

Obvykle dobre informovaný denník napísal, že podľa Berlína boli na zachovanie prevádzky reaktorov splnené dve kľúčové podmienky – hroziaci nedostatok plynu a bezpečnosť jadrovej prevádzky. „Reaktory budú bezpečné do 31. decembra a očividne zostanú bezpečné aj po 31. decembri,“ citoval denník svoj zdroj.

Zelení prišli so zvláštnym kompromisom     

So zdanlivo kompromisným riešením prišli Zelení, ktorí sú dlhodobo za odstavenie jadrových blokov, nezávisle od energetickej krízy.

„Obe atómové elektrárne Isar 2 a Neckarwestheim by mali do polovice apríla 2023 ešte zostať k dispozícii, aby v prípade potreby mohli počas zimy poskytnúť v južnom Nemecku dodatočný príspevok do energetickej siete,“ uviedol vo vyhlásení Habeck, ktorého cituje portál ceskenoviny.cz. Tretia jadrová elektráreň Emsland by sa nadobro odstavila už v decembri.

„Zároveň to znamená, že všetky tri jadrové elektrárne, ktoré sú v Nemecku ešte pripojené k sieti, budú podľa plánu na konci roka 2022 riadne zo siete odpojené,“ dodal.

Podľa spolkového ministra hospodárstva Roberta Habecka je dôvodom kompromisu obmedzenie dodávok plynu z Ruska. Predĺženie prevádzky elektrární totiž môže prispieť k energetickej bezpečnosti krajiny a uvoľní plyn pre výrobcov a na vykurovanie pre domácnosti.

Problémy však Nemecku spôsobilo aj sucho vo Francúzsku, pre ktoré tamojšie jadrové elektrárne idú na znížený výkon. Kým obyčajne Francúzi elektrinu vyvážajú, teraz jej majú nedostatok, čo komplikuje stabilitu dodávok a zvyšuje jej ceny na burze.

Liberáli na jadre trvajú

Najmenšia koaličná strana FDP, ktorú vedie minister financií Christian Lindner, však trvá na tom, že jadrová energetika je v súčasnej kríze tým pravým riešením.

Potvrdili to závery záťažového testu, ktoré priblížila agentúra Reuters. Testovali sa v nej rôzne scenáre, napríklad nedostatočný výkon uhoľných elektrární alebo vysoký dopyt po elektrine v susednom Francúzsku. Cieľom simulácií bolo preveriť, ako čo najlepšie zabezpečiť stabilné dodávky elektriny počas nadchádzajúcej zimy.

V prospech predĺženia prevádzky elektrárne Isar 2 sa tiež vyjadrila energetická firma E.ON, podľa ktorej po technickej stránke niet prekážok v ďalšom chode zariadenia.

Liberáli poukazujú na rast cien a obmedzovanie chodu plynovodu Nord Stream 1, čo Rusko ospravedlňuje technickými problémami. Okrem riadne ohlásených odstávok aj tak v ostatných týždňoch fungoval iba na 20 percent celkovej kapacity. Rovnako pripomínajú, že jadrová energetika je vhodnou cestou na znižovanie emisií oproti ďalším uhoľným elektrárňam, ktoré bolo Nemecko narýchlo nútené znovu spustiť.

„V zime budú naše mestá temnejšie, pretože musíme šetriť elektrinou. V tejto situácii by sme nemali opúšťať bezpečné a klimaticky prijateľné spôsoby výroby elektriny, akým je aj jadrová energetika. Potrebujeme viac než len predlžovanie prevádzky reaktorov,“ cituje britský Guardian Lindnera.

Vyústenie debaty má presah

Ako vidno, nemecká vláda v otázke jadrovej energetiky zostáva rozdelená. Debata však otvorila aj tému, do akej miery sú v čase energetickej krízy prijateľné mimoriadne riešenia.

Uhoľné elektrárne zrazu krátkodobo naštartovalo aj ekologické Rakúsko, Nemci skloňujú jadro, ktoré sa zaviazali odstaviť. Bokom idú nateraz aj klimatické ciele.

Rozuzlenie témy v Nemecku nepochybne predurčí, aké riešenia sa dostanú na stôl vo zvyšných štátoch Európskej únie. Pred vojnou na Ukrajine nepredstaviteľné kroky sa môžu stať nevyhnutnosťou.


Ďalšie články