New York vrátil Taliansku ukradnuté historické predmety za 19 miliónov dolárov

Prokuratúra v americkom meste New York vrátila Taliansku desiatky historických predmetov v hodnote približne 19 miliónov dolárov. Pochádzali z krádeží a niektoré z nich sa našli aj v Metropolitnom múzeu umenia (MET). TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP.

Ilustračný záber. Foto: Twitter/ Singapore Italian Association Ilustračný záber. Foto: Twitter/ Singapore Italian Association

„Týchto 58 diel predstavujú tisícky rokov bohatej histórie, no priekupníci po celom Taliansku využili lupičov na ich krádež a naplnenie si vlastných vreciek,“ povedal prokurátor newyorského mestského obvodu Manhattan Alvin Bragg za účasti talianskych diplomatov a predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní.

„Príliš dlho ležali v múzeách, domoch a galériách, ktoré nemali žiadny oprávnený nárok na ich vlastníctvo,“ dodal Bragg počas ceremónie. Za posledných deväť mesiacov to bola už tretia takáto repatriácia.

Ukradnuté umelecké predmety kúpil Michael Steinhardt, jeden z najväčších svetových zberateľov starovekého umenia. Dostal „vôbec prvý doživotný zákaz získavania starožitností“.

Niektoré predmety boli predané „nevedomým zberateľom a múzeám“. Medzi nimi napríklad mramorová hlava gréckej bohyne Atény z roku 200 p.n.l. či pohár z roku 470 p.n.l.

Podľa prokuratúry sa kradlo na príkaz štyroch mužov, ktorí „viedli vysoko lukratívne zločinecké podniky a využívali miestnych lupičov na krádež (predmetov) z archeologických nálezísk po celom Taliansku. Mnohé boli nedostatočne strážené“.

Podľa newyorskej prokuratúry sa v tomto rok vrátilo do 12 krajín takmer 300 umeleckých diel za viac ako 66 miliónov dolárov.

(tasr)


Ďalšie články