Kľúčová výpoveď svedka Vidu: Skorumpovala ma mafia spolu s Jankovskou

Michal Vida v stredu na hlavnom pojednávaní na Okresnom súde v Trnave podrobne opisoval, ako ho vydierala trenčianska skupina bývalých čongrádyovcov a spolu s nimi vtedajšia sudkyňa Monika Jankovská.

Súdy: Proces s Monikou J. v kauze Fatima odročili na september Monika Jankovská. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Obžalovaná exsudkyňa Monika Jankovská sa v stredu nedostavila na súd v Trnave. Jej advokát Peter Erdős prišiel pár minút pred pojednávaním, ale tentoraz bez nej. Nezopakovala sa tak situácia spred takmer troch týždňov, keď na súd prišla v zúboženom stave a jej advokát ju podopieral, aby vôbec dokázala chodiť.

Advokát Peter Erdős dlhodobo upozorňuje na jej veľmi zlý zdravotný stav spôsobený psychickými kolapsami. Ako jej ospravedlnenie z dnešnej neprítomnosti súdu predložil lekársku správu.

Ako sme avizovali už v utorok, Jankovská sa deň pred pojednávaním zo zdravotných dôvodov ospravedlnila z prítomnosti na výsluchu v inom prípade, dalo sa tak očakávať, že sa nezúčastní ani v stredu na hlavnom pojednávaní. Ešte v utorok popoludní nám však advokát povedal, že „ešte netuší, čo bude o pol hodinu“.

Podľa Erdősa a psychiatrických posudkov, ktorými operuje, je Jankovská v ťažkom psychickom stave. Advokát na súde čítal z posudku lekárky, podľa ktorej má Jankovská depresie, trpí samovražednými sklonmi a nie je schopná zvládať ani „bežné veci“. Pripomeňme, že Jankovská sa predávkovala liekmi už počas pobytu vo väzbe.

Keďže podľa advokáta nie je schopná zvládať „ani bežné veci“, nie je schopná porozumieť ani vyšetrovaciemu spisu. Dá sa tak predpokladať, že na tomto aspekte bude aj naďalej postavená stratégia obhajoby v snahe čo najviac naťahovať čas a cestu k právoplatnému rozsudku.

Monika Jankovská a Peter Erdös. Foto: TASR/Lukáč Grinaj

Jankovská spolu so spoluobžalovaným svatom Petrom Vaskom dali súhlas na pojednávanie v ich neprítomnosti. Sudca však už na poslednom pojednávaní dal jasne najavo, že jej obštrukcie nebude naďalej tolerovať a prejavil rozhodnosť, že ďalšie pojednávania sa budú konať bez ohľadu na jej prítomnosť.

V stredu sa mali okrem úvodného prečítania obžaloby vypočuť aj obžalovaní. Prítomný je však ďalší obžalovaný Róbert Krajmer. Ten však odmietol vypovedať, keďže požiadal, aby ešte pred ním vypovedal policajt Milan Žáčik. Vyslovil obavu, že ak by Žáčik vypovedal až po ňom, prispôsoboval by podľa toho svoju výpoveď.

Róbert Krajmer. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Sporný bar Fatima

Jankovská je spolu so svatom Petrom Vaskom a bývalým šéfom protikorupčnej jednotky NAKA Róbertom Krajmerom obžalovaná v kauze trenčianskeho baru Fatima. Vydieračským spôsobom sa mali postarať o to, aby kľúčový svedok Michal Vida, ktorý opisoval Jankovskej metódy, zmenil svoju výpoveď proti Janíčkovi.

Vidovo svedectvo je pre vývoj prípadu extrémne dôležité, pretože ako bývalý spolupracovník mafie opísal, ako Jankovská spolu s trenčianskou suitou banditov bratov Čongrádyovcov umlčala Janíčka a jeho obchodného partnera Strelčíka tým, že ho poslala do basy, za čo mala dostať tri milióny korún. Čongrádyovcom sa tak podarilo ovládnuť Janíčkov a Strelčíkov lukratívny bar pod hradom.

Vida neskôr svoju výpoveď zmenil a otočil o 180-stupňov: svedčil, že vydierať ho mal samotný Janíček. Podľa jeho aktuálnej výpovede ho k tomu dotlačila práve Jankovská a on mal strach, že ho budú trestne stíhať a mocné skupiny v Jankovskej pozadí, vrátane Krajmera, mu zničia život. Bar Fatima sa dokonca na krátky čas ocitol na liste vlastníctva Krajmerovej manželky a jej brata.

Ondrej Janíček. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Vida mal podľa svojej zmenenej výpovede opísať, ako Janíček vydieral nielen jeho, ale aj iného podnikateľa Tibora Jurisu. Ten to však poprel a svedčil v prospech Janíčka. Samotní trenčianski policajti tomu neverili, keďže Janíčkovo údajné vydieranie sa javilo nielen absurdne, ale išlo o logický nezmysel.

Jankovskej svatovi Petrovi Vaskovi (ich deti sa medzičasom stali manželmi) už súd medzičasom uznal vinu za vydieranie.

Keď Jankovská 19. augusta prichádzala na súd, bola viditeľne v ťažkom psychickom stave, triasla sa, plakala, pri chôdzi krívala a ťažko dýchala.

Súd napokon pojednávanie odročil, pretože si obžalobu neprevzala v zákonnej lehote, teda päť dní pred pojednávaním (prebrala si ju len štyri dni vopred). Jankovská tak využila svoje zákonné právo požiadať o odročenie.

Súd pritom obžalobu na jej adresu poslal s vyše mesačným náskokom, ale vrátila sa mu len doručenka. Na druhýkrát list priniesli priamo policajti, tí však Jankovskú nezastihli doma. Takto to zopakovali ešte päťkrát a neúspešne. Jankovská naopak tvrdí, že doma v tom čase bola a aj jej synovia mali splnomocnenie na preberanie pošty.

Vypovedal kľúčový svedok Vida

Krátko po jedenástej hodine do pojednávacej miestnosti na trnavskom okresnom súde vstúpil v sprievode eskorty do miestnosti svedok Michal Vida. Išlo o stredajšie kľúčové svedectvo. Bez preháňania sa dá povedať, že v jeho slovách sa zhmotnilo svedectvo o 90. rokoch a ére, v ktorej na Slovensku bezprízorne spoluvládla mafia.

Vida bol spolupracovník trenčianskej skupiny bratov Čongrádyovcov a predtým vypovedal v prospech Janíčka a o tom, ako mala Jankovská dostať odmenu tri milióny korún za to, že pošle Janíčka a jeho partnera Strelčíka do basy.

Podľa jeho svedectva ho na jar 2018, začiatkom marca, skontaktoval Peter Vasko, pravá ruka Čongrádyovcov, že sa chce stretnúť. „Bolo to vtedy divné, keďže v tom čase som svedčil v trestných konaniach v jeho neprospech. Zvedavosť mi nedala, tak sme sa stretli u mňa doma. Vasko ma poprosil, aby som vypovedal v prospech Jankovskej. Okrem finančnej odmeny 50-tisíc eur mi doktorka Jankovská mala zabezpečiť právoplatné oslobodenie v iných prípadoch, kde som bol obžalovaný. Vasko mal detailné informácie o mojom súkromnom živote, finančnej kondícii a trestných konaniach. Vedel dokonca aj o zanedbaní povinnej výživy a navrhol pre mňa riešenie,“ vypovedal Vida.

O pár dní sa stretli v kaviarni v Trenčíne, kde Vida s jeho podmienkami súhlasil. Vasko mu dal podpísať zmluvu o pôžičke 50-tisíc eur.

Vidova nahrávka

Lenže v tom čase zverejnili médiá nahrávku, na ktorej Vida svedčí o organizovanej skupine, ktorej bol súčasťou a o tom, ako Jankovská vzala úplatok za likvidáciu Janíčka.

Po tom, ako bolo toto video zverejnené, Vasko Vidu opäť kontaktoval, že už nebude stačiť len pomoc doktorke Jankovskej, „ale treba zmeniť postoj k celej korupčnej činnosti, ktorú opisoval na videu a úplne vyviniť doktorku Jankovskú a Petra Vaska“.

Vidovi vraj zavolala Jankovská. Tvrdil jej, že zmena postoja bude nesmierne ťažká, pretože som od roku 2015 podrobne a obsiahlo opisoval ich korupčnú trestnú činnosť. Nebolo teda možné toto všetko zmeniť. „Vysvetlil som jej, že nemôžem zmeniť obsah svojich slov na videu, nebolo by to uveriteľné, a navrhol som, že môžem v tom príbehu len zmeniť svoju motiváciu. A to dať na pravú mieru to, prečo som to video natočil.“ Tou opačnou motiváciou malo byť vydieranie zo strany Janíčka.

Jankovská vybavila cez Krajmera, aby Vida išiel vypovedať ako oznamovateľ a uviedol skutočnosti, ktoré ho viedli k zmene postoja. Motívom malo byť vydieranie zo strany pána Janíčka. „Kontaktoval ho policajt Žáčik, že je všetko dohodnuté, na druhý deň som sa dostavil na NAKA a zmenil svoj postoj. Na NAKA ma doviezol samotný Vasko.“ Vida vtedy v spolupráci s políciou obvinil Janíčka z vydierania.

Nech ťa Boh chráni!

Vida tiež spomínal aj udalosti, ktoré sa diali neskôr, keď opäť prevrátil kabát a dohodol sa s Janíčkom, že bude vypovedať v jeho prospech. Vida s Janíčkom avizovali tlačovú konferenciu, na ktorej mal Vida podporiť Janíčka a priznať sa k tomu, že ho polícia s mafiou a Jankovskou dotlačili k zmene výpovede. Druhá strana sa však zjavne preľakla.

Vasko vraj za ním následne prišiel s informáciami, o ktorých vedel len Vida a Janíček. „Povedal mi, že nech ma Boh chráni, aby som sa tej tlačovej konferencie zúčastnil, lebo v tom prípade by padli všetky dohody, ktoré boli medzi mnou, pani Jankovskou a pánom Vaskom,“ tvrdil na súde Vida.

Ten sa zľakol tiež, vyhrážky Vaska bral vážne. „Na základe mojej kriminálnej minulosti viem zistiť, či ma niekto sleduje,“ vravel. Na tomto mieste sa samotný sudca zháčil a požiadal Vidu o vysvetlenie. „Viem, ako policajti pracujú, ako robia sledovanie a je ich skrátka vidieť,“ povedal Vida. „Viem, čo sú zač, sám som ich v trenčianskom prostredí kedysi platil za vynášanie informácií.“

Vida na základe toho zaradil spiatočku. „Došlo mi, odkiaľ vietor fúka, a mal som tušenie, že čosi na trenčianskej polícii nie je v súlade so zákonom. Vasko vedel informácie z sms-iek, ktoré sme si posielali s pánom Janíčkom. Bol som presvedčený, že som sledovaný. V deň, keď sa mala tlačová konferencia uskutočniť, ma ráno pred domom čakal pán Vasko.“

V tomto období Vida často menil postoje zo dňa na deň. Autor tohto textu s tým má osobnú skúsenosť. V lete 2020 mu Vida prisľúbil rozhovor na kameru, v ktorom sa hotoval porozprávať o tom, ako ho Jankovská a Vasko vydierali, no napokon z toho ustúpil s tým, že má strach.

Jankovská vedela vybaviť rozhovor do novín

Vida spomínal, že situáciu vyhodnotil ako životu nebezpečnú, keďže „Vasko mal na to ľudí, aby ma odstránili“. Opäť zmenil svoj postoj a začal chrániť Vaska a Jankovskú. Vasko Vidovi oznámil, že Jankovská dohodla v Bratislave v sídle denníka Plus 1 deň rozhovor s novinárkou Martinou Ruttkayovou (ide o novinárku, ktorá podľa Threemy komunikovala s Marianom Kočnerom a za odmeny písala články podľa jeho želaní, Kočner v tom čase zároveň radil Jankovskej).

Neskôr sa mu Ruttkayová ozvala a oznámila, že z rozhovoru nebude nič, lebo Jankovská žaluje vydavateľa. Jankovská medzitým zažalovala Janíčka a Vidu a zároveň Vidovi poslala odkaz, že „sa nemusí báť, lebo ona vie zabezpečiť“, že ho z toho vyseká, ak bude poslúchať. „Dali mi najavo, že Jankovská sa dokáže postarať nielen o stíhanie Janíčka, ale aj o to, aby bol stíhaný väzobne.“

V čase, keď mal vypovedať, ho navštívili dvaja príslušníci NAKA, o ktorých vedel, že patria medzi tých, čo ho sledovali. „Dokonca patrili medzi tých, ktorých som v minulosti platil,“ vraví Vida. „Pýtal som sa, prečo po mňa prišli, odpovedali, aby som sa o to nestaral, že som zadržaný.“ Vida kontaktoval Vaska, aby zistil, o čo ide, a ten mu odpovedal, že jeho zadržanie vybavil „Krémeš“, ako ho volal (Robert Krajmer, pozn. red.).

Vida sa dožadoval advokáta, ale odpovedali mu, že už má advokátku Annu Žedényiovú, ktorá bola tiež v tejto veci stíhaná, neskôr ju po zásahu Maroša Žilinku na základe paragrafu 363 oslobodili. „Advokátka už vtedy mala informácie, o ktorých odo mňa ešte nemohla vedieť. Vasko sa mi pochválil, ako to celé zmanažoval.“

„Keď som Vaskovi povedal, že nemienim pokračovať v tejto ich verzii, stále sa v médiách a na súdoch ospravedlňovať Monike a jemu, Vasko mi odpovedal, že ak nechcem ísť do basy natvrdo, tak v tom pokračovať budem, a ak by napadlo špekulovať, môžem dopadnúť ako Kmec, čo bol zavraždený biely kôň, ktorý kedysi pracoval pre trenčiansku mafiu,“ spomína Vida.

„Pociťovali ste strach?“ spýtal sa ho sudca.

„No určite!“ reagoval Vida rozhodne. „Musel som v tom pokračovať. On mal kľúče od môjho domu. To je jeho systém, mať človeka úplne pod kontrolou. Bol som donútený predať pod nátlakom svoj dom za tisíc eur. Jednoducho povedal, že ho to celé so mnou stálo veľa peňazí a že tú zmluvu o predaji musím podpísať.“

Vida mu viackrát prízvukoval, že v tomto nemieni pokračovať a „nech odkáže Monike, nech splní sľub a zariadi právoplatné ukončenie všetkých mojich stíhaní, lebo som splnil svoju časť dohody“. „Musel som však sľúbiť, že pôjdem ešte vypovedať na súd v prospech Vaska, musel som tam hrať pred sudcom divadlo a zopakovať to isté, ako som rozprával na NAKA. Bol som presne úkolovaný Vaskom a doktorkou Žedényiovou, ako mám vypovedať pred súdom.“ Vida dokonca povedal, že si s Vaskom sms-koval priamo počas pojednávania, kým bol Vasko prítomný v pojednávacej miestnosti a Vida musel byť ako svedok mimo miestnosti.

Napriek tomu sa Vida cítil podvedený, keďže to, na čom boli dohodnutí, sa napokon v lete 2019 nenaplnilo.

Vida sa následne rozhodol vypovedať pred súdom o všetkých okolnostiach o Jankovskej a Vaskovi až po zásadných zmenách v justícii po roku 2020, keď už bol odsúdený za iné trestné činy.

Po Vidovom výsluchu sa pojednávanie odročilo, otázky zo strany obžaloby a obhajoby budú Vidovi kladené na ďalšom pojednávaní 13. októbra o pol deviatej ráno.


Ďalšie články