Apple predstavil dlhoočakávané produkty, niektoré z nich sú po prvýkrát vyrobené mimo Číny

Technologický gigant a jedna z najznámejších firiem Apple predstavila na pravidelnom septembrovom podujatí najočakávanejšie novinky z radu svojich produktov. Zaujímavosťou je, že niektoré sa po prvýkrát vyrábajú mimo Číny.

Apple iPhone 14 Pro. Foto: screenshot YouTube/Apple Apple iPhone 14 Pro. Foto: screenshot YouTube/Apple

Hoci sa americká spoločnosť v minulosti začala osamostatňovať a nie je závislá na takom množstve dodávateľov ako konkurencia, väčšina jej produkcie vždy závisela od pekinského priemyslu.

Zmena stavu je logickým riešením stupňujúceho sa napätia ohľadom ostrova Taiwan, ktorý zostáva kľúčovým dodávateľom mikročipov pre celý moderný priemysel. Apple tak začal presúvať výrobu do Indie, ako informuje The New York Times. Práve odtiaľ môžu pochádzať niektoré z novo predstavených produktov.

Nepochybne najviac očakávanou novinkou je modelový rad smartfónov iPhone 14, ktorý podobne ako vlani zahŕňa štyri varianty. Naplnili sa obavy niektorých fanúšikov kompaktnejších mobilov a Apple sa rozhodol nepokračovať s výrobou iPhonu s označením mini. De facto sa svet dočkal dvoch veľkostných verzií.

Prvýkrát v histórií rovnaký čipset dva roky po sebe

Základným modelom pre tento rok sa stal Apple iPhone 14 a jeho väčší súrodenec s označením 14 Plus. Svojou výbavou i cenou bude duo sympatické najmä masám, ktoré ocenia kvalitu produktov Apple v každodennom živote.

Srdcom nových modelov je vlaňajší procesor A15. Menší z nich sa bude predávať za 799 dolárov, za väčší si zákazníci priplatia ďalších sto dolárov. Slovenské ceny budú známe v priebehu najbližších dní.

Kľúčové vlastnosti série iPhone 14. Foto: screenshot YouTube/Apple

Apple prvýkrát v histórií neobohatilo o nový čipset všetky predstavené modely. Ide o očakávané riešenie celosvetového nedostatku mikročipov, ktorý nastal po období sucha na Taiwane. Rozdiely vo výkone však pri bežnom používaní prakticky nie je možné rozoznať, keďže ide o výkonné procesory. Na druhej strane sa pravdepodobne nezlepší ani výdrž na jedno nabitie.

iPhone 14 Pro prináša skutočné zmeny

Pre náročnejších používateľov si Apple tento rok prichystal dva modely podobne ako minulý rok. Menším z nich je iPhone 14 s 6,1-palcovým displejom a procesorom A16, ktorý je tohtoročnou novinkou.

Dvojica označená ako Pro prináša viacero kľúčových zmien, predovšetkým dizajn. Neslávne známy výrez displeja po piatich rokoch nahradí Dynamic Island, de facto diera v displeji obsahujúca potrebné senzory.

Veľkým posunom vpred je väčšie rozlíšenie hlavného snímača fotoaparátu, ktorý mal od predstavenia série iPhone 6 vždy 12 megapixelov. Tohtoročné Pro modely dostali 48-megapixelové snímače. Zlepšenia neminuli ani displej a výdrž batérie.

Kľúčové vlastnosti série iPhone 14 Pro. Foto: screenshot YouTube/Apple

Bez SIM kariet a s pripojením k satelitu

Zaujímavou novinkou je fakt, že v Spojených štátoch bude Apple predávať nové modely iPhone bez slotu na SIM kartu, keďže operátori vo veľkom prešli na technológiu eSIM, ktorá nevyžaduje fyzickú kartu.

Za pokrokovú možno označiť aj novú schopnosť smartfónov iPhone 14 privolať v prípade núdze pomoc bez akéhokoľvek pripojenia k mobilnej sieti. Hlásenie SOS budú posielať prostredníctvom satelitov GPS.

Trojica hodiniek a vynovené slúchadlá

Apple si pre svojich fanúšikov pripravil aj trojicu nových inteligentných hodiniek. Apple Watch SE oslovia príjemnou cenou 249 dolárov a rýchlejším procesorom S8 tých najmenej náročných, Apple Watch Series 8 prinášajú novinku v podobe merania teploty a Apple Watch Ultra svojím robustným a odolným vyhotovení potešia najnáročnejších, ktorí sú ochotní investovať do hodiniek 799 dolárov.

Nové inteligentné hodinky Apple Watch. Foto: screenshot YouTube/Apple

Za zmienku stojí napokon aj druhá generácia bezdrôtových slúchadiel AirPods Pro. Apple potvrdil dohady o použití nového procesora H2, čím sa predĺžila aj výdrž na 30 hodín počúvania. Najväčším pokrokom slúchadiel za 249 dolárov je schopnosť potláčať okolitý hluk, ktorá sa medziročne zlepšila dvojnásobne.

Kľúčové vlastnosti druhej generácie bezdrôtových slúchadiel Apple AirPods Pro. Foto: screenshot YouTube/Apple

Ďalšie články