Írsky učiteľ odmietol nazývať chlapca dievčaťom. Posadili ho za mreže

„Som tu dnes preto, lebo nenazývam chlapca dievčaťom,“ povedal írsky učiteľ Enoch Burke po zatknutí.

Enoch Burke. Reprofoto: Twitter Enoch Burke. Reprofoto: Twitter

Škola, kde Enoch Burke učí, nástojí na tom, že učiteľ porušuje školský poriadok. Jej správna rada tvrdí, že žiaka diskriminoval na základe pohlavia, keď ho nechcel oslovovať zámenom „ona“. Učiteľ sa nepodvolil, chlapca naďalej oslovoval v mužskom rode.

Po vytrvalom odmietaní oslovovať chlapca tak, ako si to želal, ho škola 24. augusta suspendovala a súd mu v tejto súvislosti zakázal dostavovať sa do práce až do 7. septembra. Do práce chodil naďalej. Uviedol, že školu miluje.

Burke, evanjelikálny kresťan, ktorý pre neposlúchnutie súdu skončil za mrežami, tvrdí, že keby chlapca nazýval dievčaťom, šiel by proti svojmu vlastnému kresťanskému presvedčeniu. Ďalej povedal, že by tým uznal, že jeho správanie bolo nevhodné. Súd tvrdí, že ním pohŕda. Informoval o tom portál Independent, na Slovensku na to ako prvý upozornil denník Postoj.

Burkeho, ktorého na základe rozhodnutia sudkyne Miriam O’Reganovej zatkli, previezli do väznice v írskom hlavnom meste Dublin.

Má byť obmedzený na slobode, kým „súdom neprestane pohŕdať, alebo do ďalšieho rozhodnutia súdu“.

„Ak by som išiel do školy a poddal sa niečomu, o čom viem, že je zjavne nesprávne, bola by to z mojej strany hanba. Je to niečo, čo neurobím. Je to v rozpore s mojím svedomím,“ dodal Burke.


Ďalšie články