Prvá vážna porážka ruskej armády na Ukrajine. Kyjevu sa podaril zásadný prielom

Kremeľ môže tvrdiť opak, dôkazy z bojiska a priznania prehry provojnových blogerov však hovoria jasne. Ukrajinci majú po dlhej dobe dôvod na oslavu.

krajinskí vojaci sa presúvajú v tanku. Foto: TASR/AP krajinskí vojaci sa presúvajú v tanku. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí vojaci vo štvrtok vstúpili do východoukrajinského mesta Balaklija, ktoré od začiatku marca okupovali ruské vojská. Vojaci zverejnili fotky z oslobodenia mesta, objavili sa aj viaceré zábery miestnych obyvateľov, ktorí armádu vítali s ukrajinskými vlajkami. Nad radnicou opäť veje modrá a žltá.

V ruských médiách cítiť šok, o aktuálnom vývoji vojny v nich panuje akési trápne ticho. Správa o dobytí Balaklije sa na štátnej agentúre Ria Novosti neobjavila. Jej hlavná informácia zo štvrtka bola, že zomrela kráľovná Alžbeta II. Ruskú verejnú mienku sa snažil upokojiť veľvyslanec Ruska pri OSN Vasilij Nebeznia, podľa ktorého sú Charkovská, Záporožská a Chersonská oblasť posiate tisícami mŕtvych ukrajinských vojakov, ktorí zahynuli pri nezmyselnej ofenzíve. „O žiadnom prielome nemôže byť reč,“ povedal Nebeznia.

Nehovorí však pravdu.

Ruské telegramové kanály, ktoré ruskú inváziu podporujú, to priznávajú otvorene. Rad radom hovoria o prehre Rusov pri Charkove a svojich podporovateľov vyzývajú, že sa majú pripraviť na dlhú vojnu, ktorú Moskva vedie nielen s Ukrajinou, ale – podľa ich slov – aj s NATO a celým Západom.

„Ako mnohí, aj ja vidím, že krajina sa vydáva na vojenské koľaje. Nedochádza k žiadnej mobilizácii, ale vojenské závody s istotou prechádzajú na dvoj- až trojzmenný režim prevádzky, budujú sa nové podniky. Nikto si nerobí ilúzie o rýchlom a ľahkom víťazstve,“ komentoval situáciu istý populárny provojnový bloger.

Ďalšie hodnotenie je pre Rusov ešte pesimistickejšie. „Tento útok v Charkovskej oblasti je prvou vážnou porážkou, ktorú Ozbrojené sily Ukrajiny spôsobili ruskej armáde. Armádna skupina Západ to strašne pos*ala. Ak sa Kupjansk udrží, nie je to katastrofa, ale stále je to dosť zlé. Výsledky uvidíme o dva, tri dni, hádam.“

Niektoré kanály pritom informujú, že ukrajinské jednotky sú už len desať kilometrov od centra Kupjansku. Separatisti na sociálnych sieťach mimochodom neskrývajú svoje rozčarovanie nad skutočnosťou, že zatiaľ čo Ukrajinci postupujú, Kremeľ posiela vojakov na Ďaleký východ, kde sa prezentuje svojím cvičením Vostok 2022. To má byť signálom Západu, že „všetko ide podľa plánu“ a Moskva dokáže viesť vojnu na Ukrajine a pritom organizovať rozsiahle vojenské operácie aj v iných regiónoch.

Z dobytia Balaklije zatiaľ vychádza množstvo záberov zabitých a zajatých ruských vojakov a zničenej techniky. V azda najvyššom množstve od prvých týždňov vojny, keď sme videli videá Bayraktarmi zdecimovaných ruských kolón.  

Možno preto súhlasiť s tvrdením, že ide o prvú väčšiu porážku ruskej armády na Ukrajine. Iste, obrovským úspechom Ukrajincov bola úspešná obrana Kyjeva v prvých týždňoch vojny. Ukrajinci tak Kremľu prekazili pôvodný plán na odstránenie vedenia a zmenu režimu. Z Kyjevskej oblasti sa však Rusi nakoniec stiahli sami, Charkovskú oblasť si ale berú späť už Ukrajinci.

Zelenskyj tvrdí, že od spustenia ofenzívy 1. septembra Ukrajina dobyla tisíc kilometrov štvorcových. Ako včera informoval Štandard, nejasná je zatiaľ situácia na juhu, kde samotní ukrajinskí vojaci priznali obrovské straty (päť ku jednej oproti Rusom). Dostupné informácie pritom hovoria len o minimálnych územných ziskoch v Chersonskej oblasti.

Na severe je však úspech Ukrajincov nespochybniteľný. Zdá sa pritom, že para im zďaleka nedochádza. Kyjev sa snaží Západu ukázať, že dodávky zbraní Ukrajine skutočne pomôžu Rusov vyhnať a vojnu ukončiť. Po včerajšku tento argument pôsobí dôveryhodnejšie.


Ďalšie články