Kultúrne tipy: Seriál o kráľovnej, premiéra filmu o Krčmérym a Juklovi a nová kniha Jozefa Mikloška

Prehľad kultúrnych podujatí, filmov a seriálov, ktoré sa oplatí navštíviť a pozrieť.

28234842_1841829352780859_6550157786928015957_o Seriál The Crown. Foto: The Crown/FB
Posledný objav biatekov v Bratislave. Foto: Lea Lovíšková

BIATEC Keltská mincovňa

Galéria mesta Bratislava v spolupráci s Mestským ústavom ochrany pamiatok v Bratislave pripravili novú expozíciu BIATEC Keltská mincovňa. Prezentuje miestne kultúrne dedičstvo prostredníctvom vizuálnych príbehov. V Pálffyho paláci sa v rokoch 1982 až 1985 uskutočňoval archeologický výskum, po ktorom vznikla aj myšlienka stálej expozície. Výskum priniesol významný objav, nálezy potvrdzujú činnosť keltskej mincovne.

Ide o stálu expozíciu obnovenú po dvoch rokoch. O architektúru expozície sa postaral Peter Liška. Výsledky archeologického výskumu priblíži kurátorka Margaréta Musilová. Najbližšiu vernisáž spolu s prednáškou si môžete pozrieť 12. októbra o 14:00.


.

Film Slobodní

Do kín prichádza nová snímka Slobodní. Film približuje príbeh kresťanského disentu na pozadí dejín 20. storočia na Slovensku. Jeho tvorcovia ponúkajú náhľad do života dvoch priateľov, rádiológa a matematika Silvestra Krčméryho a tajne vysväteného kňaza Vladimíra Jukla, ktorých nazývali „generálmi tajnej cirkvi”. Obaja zohrali významnú úlohu v boji proti totalite v Československu. Po príchode komunizmu boli  prenasledovaní a strávili dlhé roky vo väzení.

Napriek tomu po prepustení pokračovali vo svojej činnosti. Zakladali „krúžky“, malé ostrovy slobody,  kde mohli ľudia slobodne myslieť a veriť. Šírili režimom zakázanú kresťanskú literatúru, vydávali samizdaty, iniciovali viaceré podpisové akcie, púte a zhromaždenia. Jedným z vrcholov ich úsilia bola Sviečková manifestácia v roku 1988, na ktorej sa zúčastnili tisíce ľudí a nenásilne prejavili protest proti komunistickému režimu. Premiéra filmu sa uskutoční 15. septembra na sviatok Sedembolestnej Panny Márie.


Kniha Sedem statočných na siedmich pahorkoch Ríma

Jozef Mikloško starší napísal doteraz desať kníh. V prípade prvých deviatich išlo skôr o literatúru faktu, v poslednej nájdeme aj fikciu. Jozefovi Mikloškovi Taliansko prirástlo k srdcu, navštívil ho vyše dvadsaťkrát. V rokoch 2000 až 2005 tam pracoval ako veľvyslanec Slovenskej republiky.

Počas svojich ciest do Talianska sa mu podarilo stretnúť množstvo zaujímavých ľudí, tým aj venoval záver knihy. Existujú aj osobnosti, s ktorými by sa Mikloško určite rád stretol, ale časovo by to už nebolo možné, preto sa s nimi aspoň virtuálne vybral na potulky Rímom. Takto približuje sedem osobností. Kniha sa delí na tri časti, v prvej ide o rozhovor Mikloška s nimi (napríklad s Marcom Aureliom či Konštantínom Veľkým), táto časť je fikciou. Následne ho osobnosti zavedú na ich obľúbených sedem miest v Ríme a tretia časť sa venuje opisu ich života. Knihu dopĺňa aj o množstvo Mikloškových fotografií z ciest, na ktorých ho sprevádzali aj jeho vnúčatá.


Seriál Koruna

Vo štvrtok zomrela britská kráľovná Alžbeta II., ktorá bola najdlhšie vládnuca britská panovníčka. Pred bránami paláca sa stále zhromažďujú ľudia, aby vzdali úctu panovníčke. Nástupcom sa má stať jej syn Charles. Pri príležitosti jej úmrtia odporúčame pozrieť si životopisný seriál, ktorý sa v roku 2022 dočká svojej piatej série.

Foto: The Crown/FB

Od prvej série mapujú autori diela kráľovnine začiatky ešte ako neskúsenej panovníčky. Vo štvrtej sérii, ktorá je tiež dostupná na Netflixe, sa dostávame už do 80. rokov, keď mala Alžbeta spory s premiérkou Margaret Thatcherovou. Nekrológ britskej panovníčky si môžete prečítať tu.


Ďalšie články