Exposlanca Heráka najnovšie obvinili aj zo znásilnenia. Je to absolútna šikana, sťažuje sa

Bývalý zákonodarca z klubu OĽaNO Ján Herák má na krku ďalších päť obvinení z pedofilného správania, vrátane obzvlášť závažného zločinu znásilnenia. Na polícii zatiaľ nevypovedal.

Ján Herák. Foto: Pavol Zachar/TASR Ján Herák. Foto: Pavol Zachar/TASR

Podozrenia zo sexuálnych útokov voči maloletým dievčatám, ktorým čelí niekdajší poslanec za koaličnú OĽaNO Ján Herák, sa ani po niekoľkých mesiacoch nerozplývajú, práve naopak. V auguste expolitika obvinili v ďalších piatich prípadoch, informuje denník Pravda.

„Vyšetrovateľka Policajného zboru obvinila podozrivú osobu za sexuálne trestné činy vo vzťahu k ďalším piatim poškodeným dievčatám,“ povedala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

Obvinenia zahŕňajú aj obzvlášť závažný zločin znásilnenia. V dvoch prípadoch malo dôjsť aj k ťažkej ujme na zdraví. Herákovi tak hrozí trest až 20 rokov vo väzení. Skutky, pre ktoré boli vznesené najnovšie obvinenia, sa mali stať v rozmedzí rokov 2013 až 2020. Všetky sa spájajú s prázdninovým obdobím, či už počas leta, alebo zimy.

Prvé obvinenie prišlo dávnejšie

Pripomeňme, že prvé obvinenie, kde má byť obeťou 14-ročné dievča z tábora v Jelenci pri Nitre, má Herák na krku od mája minulého roka, pričom toho času bol ešte poslancom Národnej rady SR. Za sexuálne zneužívanie a ohrozovanie mravnej výchovy mládeže v tejto veci môže dostať až 10-ročný trest. Obvinení je teda v súčte minimálne šesť.

Krátko po prvom obvinení polícia prostredníctvom sociálnej siete vyzývala potenciálne obete sexuálneho zneužívania v letných táboroch, aby sa prihlásili. Zriadila na to špeciálnu e-mailovú adresu [email protected], pripomína Pravda.

Herák od začiatku akúkoľvek vinu popiera a obvinenia hodnotí ako bludy. Najnovší vývoj označuje za „absolútnu šikanu“, no obsiahlejšie ho komentovať nechcel. Jeho advokát Michal Miškovič potvrdil, že jeho klient od medializácie prvého obvinenia dosiaľ ani nevypovedal na polícii.

Kauzu bývalého poslanca sleduje aj Úrad komisára pre deti. „Vzhľadom k prebiehajúcemu vyšetrovaniu nechceme komentovať medializované informácie a očakávame výsledky vyšetrovania, ktoré budú pre nás rozhodujúce,“ povedala hovorkyňa Mária Gregušová. Podnet, ktorý by sa týkal konania Heráka vo vzťahu k deťom, dosiaľ tento úrad nedostal.

Po vzdaní sa mandátu pre matovičovcov ďalej pracoval

Verejnosť vlani pobúrilo, že hoci sa Herák v júni 2021 vzdal mandátu zákonodarcu, pre OĽaNO ďalej pracoval na inej pozícii až takmer do konca roka. „Ten plat, ktorý som mal, nie je ani zďaleka taký, aký som mal ako poslanec národnej rady,“ podotkol vtedy. Odmietol však povedať, aký mal plat. „Ja pracujem pre klub OĽaNO v rámci sociálnych vecí, to sú zákony, to sú nejaké smernice, robím nejaké analýzy,“ pokračoval.

Herák bol v minulosti chovancom detského domova. Práve v prostredí táborov pre deti bez rodičov, ktoré ako predseda občianskeho združenia Fantázia detí organizoval, sa mali pedofilné sexuálne útoky udiať. Združenie, ktoré založil v roku 2015, už v súčasnosti nefunguje.


Ďalšie články