Lotyšský parlament schválil oddelenie miestnej pravoslávnej cirkvi od Moskvy

Lotyšský parlament v piatok v zrýchlenom konaní schválil úplné odlúčenie tamojšej pravoslávnej cirkvi od Moskovského patriarchátu. Za príslušnú legislatívnu iniciatívu lotyšského prezidenta Egilsa Levitsa hlasovalo dovedna 73 poslancov 100-členného parlamentu, traja sa vyslovili proti a jeden sa hlasovania zdržal.

Pravoslávny metropolita Vilniusu a Litvy Inokentijus. Foto: wikimedia Pravoslávny metropolita Vilniusu a Litvy Inokentijus. Foto: wikimedia

Lotyšský prezident sa po hlasovaní poďakoval poslancom za „podporu autokefálnosti (nezávislosti) lotyšskej pravoslávnej cirkvi“. Akýkoľvek vplyv moskovského patriarchu na spoločenstvo veriacich je teraz právne vylúčená, napísal Levits na sociálnej sieti Twitter. Informuje o tom agentúra APA.

Len v pondelok predložil Levits parlamentu svoj návrh na zmenu zákona o miestnej pravoslávnej cirkvi, píše APA. Doposiaľ podliehala cirkev v Lotyšsku hlave ruskej pravoslávnej cirkvi, moskovskému patriarchovi Kirillovi I.

Riadiaci orgán Moskovského patriarchátu doposiaľ spolurozhodoval o tom, kto sa stane hlavou pravoslávnej cirkvi v Lotyšsku; inak však bola už tamojšia do značnej miery autonómna.

(tasr)


Ďalšie články