Boja sa Česi poberať štátnu pomoc? Fialova vláda spúšťa kampaň proti hanbe z jej čerpania

Vláda Petra Fialu spúšťa novú kampaň, ktorá má Čechom pomôcť prekonať pocit hanby z čerpania štátnej protiinflačnej pomoci. Kampaň bude stáť približne jeden milión eur a zahŕňať bude spoty v televíziách, rádiách, tlačených aj online médiách i na vonkajších reklamných plochách.

305786216_1259379331494256_5341371327496788469_n Takto bude vyzerať kampaň proti pocitu hanby z čerpania pomoci. Foto: Úrad vlády ČR

Kampaň s názvom „Nebojte sa čerpať” pripravilo oddelenie strategickej komunikácie Úradu vlády ČR. „Občania často pomoc, ktorú im štát ponúka, bohužiaľ, nečerpajú. Dôvodov je niekoľko. Nevedia, na akú pomoc majú nárok, netušia, že pomoc existuje, hanbia sa za to, že by pomoc mali využiť, alebo sa obávajú administratívnej náročnosti,“ cituje tlačové oznámenie vlády Echo24.

Dvesto eur na dieťa či príspevok na bývanie

Hlavným cieľom kampane je podľa Fialovej vlády pomôcť občanom prekonať hanbu z čerpania pomoci. Česká vláda chce svojim obyvateľom pomôcť s dosahmi inflácie napríklad približne 200-eurovým príspevkom na dieťa, príspevkom na bývanie či základnou pomocou so znížením cien energií.

Kabinet si od kampane sľubuje aj podporu online komunikácie medzi občanom a štátom, ako aj posilnenie dôvery v inštitúcie. Pomôcť má aj nová verzia webu Deštník proti drahotě, ktorý je hlavným rázcestníkom pomoci, ktorý česká vláda spustila už v máji. Na webe sa majú občania dozvedieť bližšie informácie o všetkých aktuálnych formách štátnej pomoci, ktorých je dosiaľ viac ako dvadsať.

Kampaň bude od 12. septembra do 31. októbra. Bude zahŕňať spoty v televíziách, rádiách, tlačených či online médiách i na vonkajších reklamných plochách.

V Česku je inflácia vyššia ako na Slovensku

Inflácia a enormné zdražovanie zasiahli celý svet. U našich západných susedov je však jej miera spomedzi okolitých štátov najvyššia, keď v júli dosiahla medziročne 17,3 percenta. Priemerná inflácia v eurozóne bola podľa Eurostatu v auguste 9,8 percenta. V Poľsku dosiahla v rovnakom období 14,2 percenta a v Maďarsku 14,7 percenta. Oba štáty, rovnako ako Česko, neplatia eurom. Slováci zaplatili v priemere za tovary a služby oproti vlaňajšiemu júlu o 12,8 percenta viac. Vyššiu infláciu ako v Česku v rámci EÚ mali len pobaltské štáty.

Zdroj: Eurostat


Ďalšie články