Možno obraz vytvorený umelou inteligenciou považovať za umenie?

Augustovú súťaž výtvarného umenia v Colorade vyhral herný návrhár Jason Allen. S dielom, ktoré v skutočnosti nenamaľoval.

Théâtre_D’opéra_Spatial Obraz "Théâtre D‘opéra Spatial" vytvorený umelou inteligenciou Midjourney. Foto: Wikimedia

Jason Allen a jeho snímka Theater D’opera Spatial porazili viac ako tucet ďalších položiek v súťažnej kategórii „digitálne umenie/digitálne spracovaná fotografia“ na umeleckej súťaži Colorado State Fair.

Víťazné umelecké dielo vzniklo pomocou digitálneho programu Midjourney. Ten vytvára zložité, abstraktné alebo fotorealistické diela na požiadavku, stačí napísať niekoľko slov do textového poľa a o zvyšok sa viac-menej už postará umelá inteligencia. Publicita je v tomto prípade viac ako samotné ocenenie – cena vraj bola tristo dolárov. Dá sa očakávať, že trh v blízkej dobe zaplní ponuka podobných diel, ešte predtým ale prichádza vlna diskusií, ktorá v skutočnosti poslúži ako reklama. Podľa očakávaní tento digitálny obraz s podmanivým kruhom a najmä legendou okolo jeho vzniku vyvolal aj kritiku.

Sociálne siete sa plnia kritickými komentármi na adresu poroty, ktorá o výhercovi rozhodla. Skutočnosť, že obraz vytvoril počítač, vraj znehodnocuje prácu umelcov, ktorí tvoria umenie vlastným umom a remeselnými zdatnosťami. Niektorí sa obávajú, že by tento vývoj mohol postupne ohroziť umelcov a možno aj umenie. Čo spraví s trhom s umením skutočnosť, ak masový vkus môže zaujať a uspokojiť „umenie,“ ktoré si vytvoríte pár klikmi sami? Otvára to tiež debatu o etike umenia generovaného umelou inteligenciou. Niektorí prirovnávajú novodobé aplikácie k high-tech forme plagiátorstva.

Kritici už toto víťazné dielo považujú za podvádzanie. Dvaja porotcovia vraj nevedeli, že Allenovo podanie vygenerovala umelá inteligencia. Dodali však, že by to nezmenilo ich rozhodnutie, pretože kladú dôraz na to, „ako umenie rozpráva príbeh, akého vyvoláva ducha“.

Nestačí len napísať slová, sú za tým hodiny práce

Allen sa bráni, že jeho dielo vystavené pod názvom Jason M. Allen via Midjourney jasne napovedalo, že vzniklo pomocou počítačového programu. „Nebudem sa za to ospravedlňovať… Vyhral som a neporušil som žiadne pravidlá,“ povedal Allen pre denník New York Times.

Navyše vraj nie je pravda, že na vytvorenie diela mu postačilo napísať pár slov, ktoré robot v priebehu sekúnd pretvoril do obrazu. „Nie je to tak, že by ste len naskladali dokopy slová a vyhrávali súťaže,“ povedal novodobý „umelec“. Získanie posledných troch obrázkov, ktoré do súťaže prihlásil, mu podľa jeho slov trvalo viac ako osemdesiat hodín. Aj tento argument viac napovedá o myslení tohto „umelca“ ako o skutočnom umení.

Zabrať mu vraj dali ženy v stredovekých šatách a vesmírnych prilbách. Autor sa totiž snažil spojiť kostýmy vo viktoriánskom štýle s kozmickými témami. Postupne menil aj osvetlenie a harmónie farieb. Výsledné tri obrázky upravil pomocou photoshopu – napríklad jednej zo žien dokreslil hlavu s vlnitými tmavými vlasmi, lebo ju program Midjourney vytvoril bez nej. Potom obrázky prehnal cez ďalší softvérový program s názvom Gigapixel AI, ktorý zlepšuje rozlíšenie, a nechal ich vytlačiť na plátno v miestnej tlačiarni.

Inovátora teší, že sa začalo diskutovať o úlohe umelej inteligencie v umení. „Namiesto nenávisti k technológii alebo ľuďom, ktorí za ňou stoja, musíme uznať, že je to mocný nástroj a použiť ho na dobro, aby sme sa všetci mohli posunúť vpred, namiesto trucovania,“ povedal Allen.

Môže takéto „umenie“ a počítačoví remeselníci ohroziť skutočné umenie? Otázka je v podstate zbytočná, pretože skutočnosť, že trh zaplaví nejaká módna masová forma doplnkov, napríklad fotografií či počítačových obrazov, sa s debatou o skutočnom umení míňa. Ak už niečo, umenie (respektíve jeho časť) môže doplatiť na úpadok kritérií a vkusu, ktorého sme svedkami už niekoľko desaťročí. S umelou inteligenciou to nebude inak ako s inými výstrelkami, ktoré v skutočnosti umenie spochybňovali. Masový vkus dokázal zaujať niekto, kto mal výraznú reklamu a stál na začiatku, a potom žáner upadne do nekonečného napodobňovania a kopírovania.


Ďalšie články