Kresťanstvo v Libanone musí prežiť. Bez katolíckych škôl to však nepôjde

Každé desiate dieťa v Libanone v minulom školskom roku opustilo školu. Dôvodom je emigrácia i materiálna núdza rodín. Vzdelávanie je v krajine spoplatnené a naďalej tu pretrváva ničivá hospodárska kríza. Cirkevní prevádzkovatelia škôl sa preto obávajú, že mnohé deti sa do školských lavíc nevrátia. To by však znamenalo veľký odliv kresťanov z krajiny.

Mladí kresťania, ako títo študenti z Ecole Notre Dame de la Tour, sú nádejou Libanonu. Foto: ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi Mladí kresťania, ako títo študenti z Ecole Notre Dame de la Tour, sú nádejou Libanonu. Foto: ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi

Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi preto spustila program pomoci „Späť do školy“ v Libanone, ktorý využije 30-tisíc žiakov a viac ako 6-tisíc učiteľov v takmer dvesto školách. Umožní tak obnoviť vyučovanie v krajine po letných prázdninách.

Prítomnosť kresťanských komunít v Libanone priamo závisí od udržania katolíckych škôl v prevádzke. „Podpora škôl je kľúčová reakcia na krízu, ktorá postihla libanonských kresťanov,“ vysvetľuje Philipp Ozores, generálny tajomník ACN. Školy tu zohrávajú dôležitú úlohu vo vzťahoch medzi kresťanmi a moslimami a sú príkladom náboženského spolužitia pre celý Blízky východ. Približne 185-tisíc žiakov, kresťanov aj moslimov, vo veku od šesť do osemnásť rokov navštevuje približne 250 katolíckych škôl.

„V tejto krajine sa náboženské vzdelávanie uskutočňuje najmä v katolíckych školách, a nie vo farnostiach. Ak budú tieto školy a učitelia pre nedostatok finančných prostriedkov ubúdať, demografická rovnováha v krajine sa rýchlo zmení.“

Žiaci v jednej z 20 škôl zriaďovaných sestrami vincentínkami, ktorým smeruje podpora od ACN. Foto: archív ACN

Problémom mnohých škôl sú aj dodávky elektriny, ktoré sú už desaťročia notoricky nefunkčné a nedostatočné. Libanonské školy sa preto počas výpadkov spoliehajú na prísun energie zo súkromných generátorov, čo už pred finančnou krízou predstavovalo obrovské náklady. V súčasnom stave je ich prevádzka priam nočnou morou. Aj poloverejné školy trpia krízou – majú nárok na štátne dotácie, libanonská vláda však tieto náklady nepokryla už štyri roky.

Program „Späť do školy“ predstavuje celkovú pomoc vo výške 2,28 milióna amerických dolárov a zahŕňa materiálnu podporu pre učiteľov, pomoc rodinám žiakov, pomoc pre katechétov na štátnych školách, solárne panely pre katolícke školy či pomôcky pre študentov.

Libanon je dnes jediná arabská krajina, kde kresťania naďalej zohrávajú aktívnu úlohu v spoločnosti aj v politike. Po stáročia sa tu ukrývali prenasledovaní kresťania z Arménska, Sýrie a v poslednom desaťročí aj z Iraku. Podpora existencie kresťanských komunít v krajine je preto pre nadáciu prioritou. „Do roku 2020 smerovala väčšina finančných prostriedkov od nadácie do Libanonu na podporu sýrskych utečencov, ale teraz sú to libanonskí kresťania, ktorí potrebujú našu pomoc,“ dodáva Philipp Ozores.

Projekty na pomoc libanonským školám je možné podporiť cez hlavnú darovaciu stránku nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi.

Školy v Libanone zápasia s existenčnými ťažkosťami. Ecole Notre Dame de la Tour v Deir El Ahmar. Foto: ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi

Ďalšie články