Ceny elektriny a plynu pre domácnosti sú spomedzi európskych krajín najnižšie v Maďarsku

Najmenšie sumy na faktúrach za energie spomedzi európskych krajín aktuálne vidia Maďari. Krajina v ostatnom čase azda najviac vzdorovala trendu bezpodmienečnej podpory Ukrajiny aj za cenu razantného zhoršenia životnej úrovne domáceho obyvateľstva.

Viktor Orbán. Foto: Facebook Viktor Orbán. Foto: Facebook

Európa zažíva posledné mesiace celokontinentálnu energetickú krízu. Spôsobili ju prevažne sankcie uvalené na Rusko za jeho agresiu proti Ukrajine a následne znížené toky ropy a plynu z tohto štátu. Situácia v jednotlivých štátoch však nie je rovnaká.

V najlepšej pozícii sa momentálne nachádza susedné Maďarsko, v ktorom sú ceny plynu a elektrickej energie vôbec najnižšie v Európe. Vyplýva to zo stredajšej analýzy britského denníka Financial Times.

Práve táto krajina už niekoľko mesiacov zaujíma v otázke zabezpečenia energetických zdrojov z Ruska výrazne odlišný postoj ako zvyšok eurobloku, za čo premiér Viktor Orbán neraz čelí ostrej kritike.

Ceny plynu pre domácnosti v Európe v prepočte euro za kilowatthodinu. Foto: Financial Times

Neposlušní pri rope aj plyne

Maďarsko najprv vetovalo plošné embargo na dovoz ruskej ropy na starý kontinent a neskôr mu na základe júlovej návštevy ministra zahraničných vecí Pétra Szijjárta v Moskve Rusko začalo dodávať plyn navyše, ktorý úzko súvisí aj s cenami elektriny.

„Povinnosťou maďarskej vlády je zaistiť bezpečné dodávky zemného plynu do krajiny a my to plníme,“ uviedol v polovici augusta na svojej stránke na sociálnej sieti poslanec maďarského parlamentu Tamás Menczer.

„Vo svetle toho, čo je známe o súčasných podmienkach na európskom trhu, je jasné, že získanie takého veľkého množstva je nemožné bez ruských zdrojov,“ skonštatoval ďalej vo svojom príspevku.

Do tretice spomeňme, že tamojší kabinet občanom ponúka aj lacné pohonné hmoty v dôsledku zastropovania cien na čerpacích staniciach. Suma takmer 480 forintov za liter nafty či benzínu však menším podnikateľom spôsobuje fatálne problémy a stojí aj za fyzickým nedostatkom palív.

Ceny elektrickej energie pre domácnosti v Európe v prepočte euro za kilowatthodinu. Foto: Financial Times

Najväčšími smoliarmi sú Briti či Nemci

Pokiaľ ide o opačný koniec rebríčka cien energií, vôbec najdrahšiu elektrinu pre domácnosti ponúka Spojené kráľovstvo, v ktorom je suma zhruba o 30 percent vyššia ako v ďalšej najdrahšej krajine, v Taliansku. Tretia priečka patrí Nemecku.

Ak je reč o plyne, najvyššie náklady platia domácnosti v Holandsku a následne v Nemecku. Obe krajiny boli predtým silne závislé od ruských dodávok. Za uvedenou dvojicou nasleduje Spojené kráľovstvo.

Cenotvorba pri energiách nie je jednoduchá. Dôležitými faktormi okrem dostupnosti sú aj úrovne vládnej podpory, cenové mechanizmy, zdanenie alebo energetický mix.

Eurokomisia ponúka päť nástrojov

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová minulý týždeň v stredu oznámila zámer prijať súbor piatich opatrení proti vysokým cenám elektriny.

V prvom rade pôjde o úspory na vyrovnanie špičiek spotreby. V druhom rade o návrh zastropovať nadmerné zisky výrobcov elektriny s nízkymi nákladmi. Do tretice nový návrh postihne nadmerné zisky ropných a plynárenských spoločností pomocou solidárneho príspevku. Štvrté opatrenie podporí energetické spoločnosti voči nestálosti trhov. Piate opatrenie sa týka zastropovania cien pre dovážaný ruský plyn.

„Toto sú ťažké časy. Som však presvedčená, že Európania majú ekonomickú silu, politickú vôľu a jednotu, aby túto situáciu zvládli,“ uviedla v závere svojho vyhlásenia Leyenová.


Ďalšie články