Starosta Veľkého Slavkova: Blokujem biznis za 100 miliónov eur. Tlak je enormný

Podtatranský Veľký Slavkov je obec so zrejme mediálne najznámejšími pozemkami na Slovensku. Kvôli kauze pozemkového fondu pri prevode lukratívnej pôdy v katastri tejto obce takmer padla druhá Ficova vláda.

Starosta Veľkého Slavkova Slavomír Pucci. Foto: archív obce Starosta Veľkého Slavkova Slavomír Pucci. Foto: archív obce

Hoci v jej chotári sú extrémne lukratívne pozemky, o ktoré sa bijú developeri, táto kedysi prosperujúca nemecká obec je chudobná, nemá ani krčmu. Pôvodné jadro obyvateľov bolo v dôsledku Benešových dekrétov vysťahované a po voľných pozemkoch sa strhla divoká bitka developerov s ešte divokejšími územnými plánmi, ktoré si biznis dokáže na obci presadiť. „Blokujem projekty možno za 100 miliónov eur. Vedia, že im ide o veľa a dávajú mi to pocítiť,“ tvrdí starosta obce Slavomír Pucci.

Odkedy ste starostom obce Veľký Slavkov?

Som starosta prvé funkčné obdobie, teda od decembra 2018. Nikdy v živote som nebol v žiadnej strane, kandidoval som ako nezávislý kandidát. Stal som sa starostom ako občiansky aktivista, ktorý v minulosti natrafil na nezrovnalosti vo vedení obce. Dovtedy som sa o Slavkov nezaujímal inak ako bežný občan. Nie som dokonca ani pôvodom Slavkovčan, postavil som si tu rodinný dom a žijem v obci s rodinou niekoľko rokov. Pre všetkých to bol šok, keď som sa stal starostom ako neznáma osoba pre domácich.

Ako ste sa zviditeľnili?

Upozorňoval som na prešľapy bývalého vedenia obce. Predošlý starosta, ktorý bol vo funkcii 16 rokov, sa rozhodol znova nekandidovať. Po tomto oznámení sa vyrojilo množstvo kandidátov. Pôvodne som chcel kandidovať len na poslanca. No viacerí občania ma vyzývali, aby som kandidoval aj na starostu. Starostom som sa stal vlastne preto, že sa miestni vybili medzi sebou a ja som pozbieral tých nahnevaných. (Úsmev.)

Minimálne od pozemkovej kauzy vieme, že Veľký Slavkov je lukratívnym územím. Čím si vlastne vyslúžil takúto poctu, že sa v ňom developeri trhajú o pozemky?

Veľký Slavkov je lukratívna oblasť pod Vysokými Tatrami, pôvodne nemecká obec, kde Nemci museli opustiť územie po druhej svetovej vojne a takto po nich zostali tisíce árov voľnej pôdy s nádherným výhľadom na Tatry. Práve kvôli týmto pozemkom je naša obec asi mediálne najznámejšou obcou v pozemkových kauzách. A kameňom úrazu je práve táto voľná pôda v správe SPF, ktorá sa cez reštitúcie a iné pofidérne kroky dostáva k vyvoleným osobám. A tí potom tlačia na obec kvôli zmene územného plánu. My tu máme všetkých, od mafie po vrcholných politikov.

Je pre takú malú peknú obec požehnaním alebo prekliatím, ak má v extraviláne cenné pozemky a pre developera sa stane korisťou?

Za normálnych okolností sú tie pozemky bohatstvom, ale iba ak sa pozemky dostanú do správnych rúk. Keďže Veľký Slavkov bol pôvodne čisto nemecká dedina, nemáme pôvodných obyvateľov. Nedávno sme vydali monografiu, kde sa môžete dočítať, že chotár našej obce siahal cez celé Tatry až po poľské hranice. Táto pôda po Nemcoch pripadla pozemkovému fondu, ktorý ju spravuje. Je to záhada, na ktorú nepoznám odpoveď, ale sme jednou z mála obcí, v ktorej sú uspokojované nároky reštituentov, ktorí vôbec nie sú spojení s naším regiónom. Deje sa to ešte v niekoľkých obciach v okolí, ako sú Huncovce či Veľká Lomnica, ale najviac tu u nás.

Je to potom ľahšie aj pre developera?

Áno, oni využívajú, že obec nemá vybudované pôvodné jadro a po Nemcoch ju obsadili usadlíci z iných obcí v okolí, ktorí boli väčšinou bezzemkovia. Títo novousadlíci predtým nemali s obcou žiaden vzťah. Chýba tú zdravé jadro, ako má Terchová či Liptovská Teplička. Developeri si dovolia v takomto prostredí viac. Pozemky po Nemcoch sa prideľovali listinami v roku 1946, ale po roku 1948 pozemky odobrali komunisti. Tunajší preto často ani nevedia, že tie pozemky vlastnili. Developeri idú do archívu, hľadajú a oslovujú práve takýchto neznalých ľudí. Ľahko ich presvedčia, aby na nich pozemky prepísali za jedno či dve eurá za štvorcový meter. A keď developer presadí zmenu územného plánu, hodnota pozemku okamžite narastie na stonásobok. V okolí sa cena pozemkov blíži k úrovni 200 eur za štvorcový meter.

Ako sa prejavuje takéto koristníctvo, keď sa okolo Slavkova zletia developeri?

Na obec to vytvára tlak, ktorý nedokážeme ustáť. Obec predala množstvo pozemkov pod cenu. Oslovil som aj pozemkový fond, aby takéto reštitúcie zastavil, keďže štát prichádza o cenné pozemky. Štát sa vlastne za pár centov pozemkov zbaví, okamžite vznikne tlak na obec, aby došlo k zmene územného plánu. Stačí, aby za zmenu zahlasovalo päť poslancov. Pozemok zo dňa na deň získa stonásobne na hodnote, ale zisk už nejde štátu, ale tečie do súkromných rúk. 

U nás sa urobili pozemkové úpravy ešte pred mojím nástupom, a to veľmi podozrivým spôsobom. Obec tým prišla o lukratívne lokality, na ktorých si mohla realizovať vlastné investičné zámery. Dnes nemá žiadnu lokalitu, ktorú by mohla venovať mladým. Ťažko sa bojuje, keď vám z obce mladí ľudia odchádzajú, pretože developeri pozemky predávajú draho a my im ich nedokážeme poskytnúť, hoci by sme chceli, ale obec o pozemky prišla.

Máme u nás dve existujúce lokality developované súkromnými investormi a s obidvomi máme problém, lebo developeri poriadne nedotiahli siete a infraštruktúru. Zúfalí ľudia, ktorí si tam kúpili byty a pozemky, sa tak obracajú na nás. Mali sme lokalitu, kde developer narýchlo previedol cesty so sieťami na obec, aby s tým nemal viac starostí, a my časom zisťujeme, že tie stavby majú chyby. Obci hrozí, že bude musieť vynaložiť na tieto opravy približne 100-tisíc eur. V tejto veci sme sa obrátili na súd. 

Jeden by čakal, že takáto obec by mala byť aspoň bohatá…

V skutočnosti sme chudobná obec, nemáme ani krčmu. Slavkov bol kedysi prosperujúca nemecká obec, mali sme hotel, dva mlyny. Rozvíjajú sa tu síce súkromné aktivity, ale verejné služby zaostávajú.

Prejdime k tomu, ako ste sa stali starostom a začali s týmto javom zápasiť. Aký je vlastne váš profesionálny background?

Som vyštudovaný ekonóm, znalec v odvetví účtovníctvo a daňovníctvo a kontroling. Ako človek s okrúhlou štátnou pečiatkou mám širokú prax v odbore, aj vďaka tomu sa mi podarilo dostať hospodárenie obce do prebytkových čísel.

Lenže do komunálnej politiky som šiel úplne sám a bez akýchkoľvek skúseností, spoliehajúc sa na svoje vzdelanie a nádej, že presvedčím aj ľudí okolo seba. To sa ukázalo ako veľká chyba.

Doplatili ste na to, že ste nemali tím ľudí do zastupiteľstva, ktorí by vám kryli chrbát?

Dnes už viem, že to nebol dobrý nápad. V komunálnej politike sa kandiduje vždy s tímom poslancov, ktorí v obecnom zastupiteľstve odsúhlasujú zámery. Tým, že som bol sám, nemal som žiadnych „svojich“ poslancov. Drvivá väčšina poslancov môjho protikandidáta prešla, len on neprešiel. Takže som zdedil jeho poslancov. V súčasnosti už viem, že v komunálnej politike sa bez vlastných poslancov nezaobídete. Starosta a zastupiteľstvo sú dva nezávislé orgány. Keď nespolupracujú, obec tým trpí. Keďže naši poslanci boli od začiatku nastavení proti mne, mali sme zavarené na problém.

Kedy ste pochopili, že spolupráca so zastupiteľstvom bude škrípať?

Prišlo to po dvoch, troch mesiacoch. Na začiatku som si jednotlivo pozýval poslancov a vysvetľoval som im svoje zámery. Oslovil som z nich väčšinu, porozumeli sme si, podali ruky a plný elánu som sa pustil do práce. Ale keď som zverejnil výsledky auditu, ktoré som nechal urobiť nezávislou audítorkou, prišli prvé znaky bojkotu poslancov. Druhá skupina bola zase urazená kvôli tomu, že som spomedzi nich nevybral zástupcu starostu. Aj oni prešli na druhú stranu.

Čo vlastne zistil váš audit?

Zo desať vážnych porušení zákona, najmä nezákonné prevody majetku obce na fyzické osoby bez znaleckých posudkov za nízke ceny a dokonca aj spriazneným osobám. Ako súdny znalec v ekonomike som už pri prvých krokoch vo funkcii zistil závažné pochybenia v účtovníctve obce. Objednal som vstupný audit nezávislou audítorkou, ktorá došla k rovnakým záverom a dokonca aj k ďalším závažným zisteniam v porušovaní zákonov. Audit tiež odhalil, že obec nemala zaúčtovanú prijatú pôžičku vo výške zhruba 195-tisíc eur, čo je vlastne „skrytá sekera“.

O akú pôžičku išlo?

Bola to pôžička od spoločnosti, ktorá v katastri obce vlastní geotermálny vrt. Obec je zároveň desatinným spolumajiteľom tejto spoločnosti. Vrt je umiestnený práve v lokalite inkriminovaného dodatku číslo 9 územného plánu. Vlastníkom vrtu je pán Telensky. Okolo tohto vrtu získali pozemky investori zo západného Slovenska cez reštitúcie a rôzne pochybné prevody.  

Cez účtovné uzávierky tejto firmy, ktorej je obec spolumajiteľom, som sa dozvedel, že voči obci už roky eviduje pohľadávku, ktoré ale nie je v účtovníctve obce. Je to podozrivé, lebo žiadny audit účtovníctva obce celé roky nehovorí nič o tom, že je v ňom skrytá sekera. Pritom v tom čase išlo o polovicu ročného rozpočtu obce. Od spoločnosti som sa dozvedel len to, že tie prostriedky sa vraj použili na výstavbu cesty. Lenže ani o tom nie sú žiadne doklady, my teda tú pôžičku neuznávame. Ktovie, kde sa tá vec skončí. 

Čo sa stalo po zverejnení vášho auditu?

Po zverejnení záverov auditu začali poslanci otvorene vystupovať proti starostovi. Po zistení, že ako starosta nebudem podporovať megalomanské plány developerov v našom katastri na úkor našej obce – ako preukázal aj audit –, sa otvorene postavili proti mne aj títo investori a spolu s poslancami už takmer štyri roky bojujú o moje zosadenie z funkcie. Skúsili už takmer všetko – od zosmiešňovania, spochybňovania aj vyhrážania až po referendum na odvolanie starostu, ktoré sa dokonca urobilo bez riadneho overenia a kontroly petičných hárkov, tie sme dodnes nevideli. Nie som proti rozvoju obce, ale musí byť udržateľný a musí byť pod kontrolou obce.

Koľko ľudí sa zúčastnilo na tomto referende a ako dopadlo?

Referendum sa uskutočnilo počas pandémie, dopadlo pre nich neúspešne. Na vyhlásenie referenda treba 30 percent voličov, účasť bola 22 percent a iba 14 percent z celkového počtu voličov sa vyslovilo za moje odvolanie. Investori však už po pol roku môjho pôsobenia vo funkcii hovorili, že chystajú voči mne referendum.

Ako teraz vyzerá zastupiteľstvo z hľadiska pomeru síl?

Väčšina poslancov prešla voči mne do opozície. Na mojej strane sú dvaja poslanci z deviatich. Od prvej chvíle mi dávali pociťovať, že ako starosta som aj tak nedôležitý a i tak všetko v obci riadi obecné zastupiteľstvo. Rýchlo som pochopil, že títo ľudia išli kandidovať za poslancov hlavne z osobných prospechárskych dôvodov.

O aké dôvody išlo?

Išlo o výhody zo spolupráce s developermi. Zdedil som schválený územný plán so 600 bytovými jednotkami, hotelmi a penziónom. Kandidovali poslanci, ktorí boli spätí s developermi a podľa kuloárnych informácií im dokonca aj sľúbili pozemky, ak budú hlasovať v súlade s ich zámermi.

Také niečo sa ale ťažko preukazuje.

Pravdaže. Po prvej vzbure som začal zastupiteľstvá nahrávať videokamerou. Tam sa niektoré podozrenia aj ukazovali, ale keď som podal podnet na NAKA, skončilo sa to ako tvrdenie proti tvrdeniu, bolo to zamietnuté z dôvodu nedostatočného podozrenia.

Priamo na zastupiteľstve ale asi neurobia takú chybu, aby boli žalovateľní.

Keď som ale na zastupiteľstve položil správne otázky, v ktorých som sa vyslovene pýtal poslankyne na jej podozrenia z korupcie, tak ich ona nedementovala. Predtým totiž sama hovorila o dvoch poslancoch, ktorí pýtali od developerov úplatok za to, že budú hlasovať v ich prospech. Dotyčná poslankyňa tie mená vie, ale odmietla ich prezradiť. O takejto ponuke od developera hovoril aj náš zástupca starostu.

Mali ste problém už od začiatku?

Moje vytriezvenie prišlo hneď po nástupe, kedy som našiel úplne vymazaný počítač, prázdne šanóny, chýbajúce dokumentácie. Odovzdanie funkcie pôvodným starostom bolo bez odovzdávacieho protokolu, nechal mi iba kľúče a heslo od budovy a e-mailovej pošty. E-maily boli, samozrejme, taktiež vymazané.

Chýbali aj dôležité veci, napríklad týkajúce sa pozemkov či územných plánov?

Chýbalo toho dosť. Keďže som neprebral funkciu s odovzdávacím a preberacím protokolom, tak som akoby neprebral nič. Musel som prácne zháňať dokumentáciu a materiály po archívoch. Zistili sme, že chýbajú originály zmlúv s developermi a investormi, ktoré za záhadných okolností zmizli. Bol to problém, keď sme robili audit. Ponachádzali sme kópie dokumentov, podľa ktorých sme rekonštruovali situáciu. Jediným zdrojom informácií boli pre nás uznesenia zastupiteľstva zverejnené na stránke obce.

Mnohé uznesenia neboli ani riadne podpísané, my sa domnievame, že potom nie sú platné. Podali sme to na prokuratúru, odkiaľ prišlo šalamúnske vyjadrenie, aby sme poučili pracovníkov úradu, ako majú podpisovať uznesenia.

Už počas prvého leta som uvažoval, že sa vzdám funkcie, keď som videl stav, v akom sme sa nachádzali. Išiel som na náhlu dovolenku, keďže som po jednom zastupiteľstve potreboval odísť z toho prostredia. Na piaty deň pobytu pri mori som si uvedomil, že presne toto je to, čo oni chcú. Vrátil som sa a rozhodol sa, že budem bojovať ďalej.

Kedy ste pochopili, že vstúpiť do tohto rozbehnutého súkolia mocných záujmov ako nezávislý a kandidovať bez poslancov môže byť veľmi ťažké?

Keď som nastúpil do funkcie, tak dotyčná poslankyňa, ktorá je švagrinou jedného z developerov, mi oznámila, že starosta je len panáčik a ak s nimi nebudem spolupracovať, o všetkom bude aj tak rozhodovať zastupiteľstvo. Dali mi najavo, že starosta je len výkonný orgán zastupiteľstva. Je to dennodenný boj. Lenže my sme naším auditom a robením poriadkov napadli celú koncepciu vedenia obce, ktorá bola postavená na zmenách územných plánov v prospech developerov a často sa realizovala prevodmi obecných pozemkov na spriaznené osoby. Na mňa je vyvíjaný veľký tlak.

Ako sa vám to vypomstilo?

Spustila sa voči mne a mojej rodine veľká ohováračská kampaň na sociálnych sieťach. Keďže boli nechutným spôsobom napádaní aj moji blízki, dával som podnety na prokuratúru, dokonca som upozorňoval na podobnosť s prípadom dcéry pani prezidentky, kde polícia zakročila. Mne ale odpovedali, že ako verejná osoba musím zniesť útoky a musím počítať s tým, že takéto útoky môžu byť aj na mojich blízkych. Aj oni to musia strpieť, čo je absurdné.

Je tu aj snaha o moju kriminalizáciu, teda zverejňovanie nepravdivých skutočností, napríklad, že som spreneveril obecné peniaze. Ja som súdny znalec, a predsa nebudem riskovať, že prídem o „okrúhlu pečiatku“. Ide o poškodzovanie môjho profesijného mena. 

Prejavilo sa to aj na mojom zdraví, keďže ide o stresové povolanie. Obec je pritom rozdelená na dva tábory, jeden bojkotuje zastupiteľstvo, akoby čakali len na to, kedy budú voľby a mňa sa zbavia. Obec je zabrzdená, strácame čas a aj peniaze, pretože inflácia nám zhltla časť pripravených prostriedkov, ktoré sme ušetrili. My ale nemôžeme stavať, keďže už viac ako rok nám nezasadá zastupiteľstvo.

Aké dôsledky má takto vyblokované zastupiteľstvo?

Neprijímajú sa dôležité rozhodnutia. Obec je živý organizmus, ktorý potrebuje ustavične prijímať nariadenia a uznesenia. Keďže sa neprijímajú, mali sme problém zrealizovať napríklad obedy zadarmo na školách, schváliť náklady na komunálny odpad. Mnoho vecí potrebujeme v obci opraviť. Vyšší územný celok nám schválil nenávratnú dotáciu 42-tisíc eur na výstavbu obecného multifunkčného ihriska. Už bolo všetko schválené a pripravené, stačilo len odsúhlasiť projekt zastupiteľstvom. Poslanci jednoducho neprišli a o dotáciu sme prišli. Išlo pritom o hotové peniaze, ktoré ležali na ceste.

Domnievate sa, že sa vás snažia takto dostať do pasce?

Snažia sa v občanoch vzbudiť dojem, že za tohto starostu sa nič nepostavilo a takto poškodiť moje meno. Pritom naše zastupiteľstvo ešte ani raz nedokázalo schváliť rozpočet v riadnom termíne. A keď ho napokon prijali, urobili v ňom nezmyselné škrty. Také, že obec nebola schopná fungovať. Napríklad nezmyselne škrtali platy zamestnancom. Keď poslanci zistili, že dokážem byť napriek tomu úspešný a obci sa finančne darí, tak prijali uznesenie, kde mi zakázali nakladať s prostriedkami nad 300 eur. Napokon ma poslanci spolu s investormi udali na polícii a prokuratúre za zneužívanie právomocí pri investičných aktivitách.

Ako vyzerá územný plán obce ohľadom developerských záujmov?

Pri nástupe som zdedil územný plán ešte z roku 2000, ktorý mal ale osem dodatkov. Medzi nimi je aj spomínaná rozsiahla výstavba 600 bytov s hotelmi a penziónmi. Rok po mojom nástupe, v roku 2019 sa na obecnom úrade zjavili ľudia, ktorí priniesli návrh dodatku číslo 9. Hovorí sa v ňom o výstavbe ďalšej lokality, doslova išlo o celý satelit na ploche vyše sto hektárov medzi Popradom a Vysokými Tatrami. Pritom celá obec má približne sto hektárov, čiže tento satelit by bol rovnako veľký ako súčasná obec. Pritom by slúžil najmä pre rekreantov a Bratislavčanov, nie pre ľudí s trvalým pobytom. Obec by z nich teda nemala ani podielové dane.

Vy ste o tomto dodatku nevedeli?

Developer sa odvolal na to, že uznesenie bolo schválené ešte minulým zastupiteľstvom, dodnes sú za tým nejasné okolnosti. Keď som sa pýtal poslancov, ktorí to schvaľovali, tak tvrdili, že o ničom nevedia. Až keď som to zverejnil, sa občania dozvedeli, čo sa chystá, došlo k menšej vzbure. Návrh územného plánu totiž nerátal s pozemkami domácich, ale iba s tými, ku ktorým sa investori dostali cez rôzne reštitúcie. Momentálne je dodatok kvôli týmto protestom umŕtvený. Ale ak by voľby vyhral ich človek, všetko sa opäť pohne.

Čo by takýto rozmach urobil s obcou?

Neustále prichádzajú ďalšie a ďalšie žiadosti na zmeny územného plánu o nové lokality. Obec nie je na taký rozmach výstavby vôbec pripravená – kapacita čistiarne odpadových vôd je už teraz nedostatočná, vodovodná sieť je v žalostnom stave s nízkym tlakom vody, cesty a infraštruktúra sú nepripravené. Ako človek z projekcie mám skúsenosti aj z investičnej výstavby, viem, čo je potrebné spraviť, obec sa najskôr musí na rozvoj pripraviť. A práve tento spôsob myslenia prekáža investorom, oni potrebujú pozemky hlavne rýchlo predať a zmiznúť. Nepripravujú lokality tak, ako sa má. Už teraz máme zlé skúsenosti s jestvujúcimi súkromnými lokalitami, kde sa zúfalí občania obracajú na obec, aby riešila ich problémy, ktoré mali riešiť developeri, ktorí sa na to vykašľali.

Ako na tieto reálie reagujú občania? Jestvuje v obci nejaká sila, ktorá by do toho dokázala vstúpiť?

Občania chcú najmä pokoj, chcú v obci žiť a od vedenia obce očakávajú, že bude všetko fungovať. Po zverejneniach našich zistení mnohých šokovalo, čo sa tu predtým dialo. Ukázalo sa, že na obci profitovala úzka skupina ľudí. Vtedy sme mali na zastupiteľstve vysokú účasť. Keď som začal tieto informácie zverejňovať, bežne chodilo aj 60 či 70 ľudí. Ak tam aj niektorí vydržali tých päť, šesť hodín, kým mohli klásť otázky, poslanci ich blokovali. Neskôr dokonca zmenili rokovací poriadok tak, že slovo už neudeľuje starosta, ale poslanci.

Najmä starší ľudia, ktorí si ešte pamätajú, ako obec vyzerala kedysi, sú veľmi nešťastní z toho, akým smerom sa to vyvíja.

Je to silný psychický nátlak, prejavujúci sa aj v zhoršenom zdravotnom stave. To všetko sa iba zhoršuje, uvažoval som aj o vzdaní sa funkcie, ale po nových a nových závažných zisteniach prichádzam k tomu, že presne toto chcú, pretože stále odhaľujem ďalšie podvody, čo sa tu diali po dlhé roky.

Osobne som sa zoznámil aj s exstarostom Marianky Dušanom Statelovom, ktorý odstúpil po útokoch na neho a po zistení objednávky jeho vraždy. Zistili sme, že sme prežili rovnaké identické situácie a mnohé veci prebiehali aj u neho, aj u mňa podobným spôsobom.

To znie vážne, o aké identické situácie išlo?

Spôsob boja developerov voči starostovi bol v jeho prípade identický. Podobne aj vyhrážky a e-maily, ktoré chodievali jeho rodine, boli podobné ako v našom prípade. V jeho prípade však bola už dokonca aj objednávka na jeho vraždu, ktorú identifikovala NAKA.

Máte tiež obavy?

U mňa sa okolo domu zatiaľ len v noci pohybujú rôzne osoby, svietia nám do domu. Je to nepríjemné. Po vražde Jána Kuciaka sa tieto mafiánske spôsoby aspoň pribrzdili. Bojujeme s pozemkovou mafiou, ktorá je tu roky zahniezdená. Podarilo sa mi na štyri roky zablokovať rozvoj týchto divokých plánov. Blokujem projekty možno za 100 miliónov eur. Vedia, že im ide o veľa a dávajú mi to pocítiť. Medzitým prichádza kríza a oni tie pozemky potrebujú čím skôr predať, aby sa nabalili a zmizli. Pre nich je životne dôležité, aby sa biznis rozbehol a aby sa do funkcie starostu dostal opäť niekto s nimi spriaznený.

Budete kandidovať aj v ďalších voľbách?

Kladiem si otázku, či má zmysel vôbec ešte bojovať. Ešte som sa celkom nerozhodol, dávam síce dokopy tím ľudí do volieb, ale som z toho znechutený. Aj s pánom Statelovom sme sa kedysi zhodli na tom, že cieľom podobných útokov, akým sme čelili my, je zabrániť, aby slušní ľudia kandidovali za starostu. Aby zostali len tí úplatní či ohybní.

Foto: archív obce


Ďalšie články