Takmer 2 miliardy forintov z USA. Líder maďarskej opozície čelí podozreniu z prania špinavých peňazí

Líder maďarskej opozície Péter Márki-Zay čelí podozreniu z prania špinavých peňazí, informoval o tom týždenník Trend s odvolaním sa na maďarský portál Mandiner.

Parlamentné vo¾by a referendum v Maïarsku Péter Márki Zay počas volebnej noci 3. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Niekdajší ašpirant na post premiéra a predseda bloku MMM (Mindenki Magyarországa Mozgalom – Hnutie Maďarsko patrí všetkým) prijal počas kampane dohromady 1,8 miliardy forintov (takmer štyri a pol milióna eur) ako dary z mimovládneho prostredia v USA.

Aktivista István Tényi podal podnet na budapeštiansku prokuratúru na Márki-Zaya po tom, ako sa opozičník priznal, že počas predvolebnej kampane prijal stovky miliónov forintov ako finančné dary od americkej neziskovej organizácie Action For Democracy. Tényi bol v minulosti členom vládneho Fideszu.

Tényi okrem iného v podaní píše, že hnutie MMM týmto správaním porušuje transparentnosť aj zákon o politických stranách, keďže nie je celkom jasné, od koho presne peniaze pochádzajú. Obviňuje tiež hnutie z možného podvodu a prania špinavých peňazí.

Prokuratúra podnet posunula na Policajné riaditeľstvo v Budapešti. Polícia pre Mandiner uviedla, že potrebuje ďalšie informácie, aby bolo možné jednoznačne určiť, či sa v tomto prípade začne vyšetrovanie alebo sa prípad zamietne.

Parlamentné voľby sa v Maďarsku uskutočnili začiatkom apríla tohto roka. Hoci predvolebné prieskumy verejnej mienky priznávali Márki-Zayovi šancu na víťazstvo, vládny blok strán Fidesz-KDNP Viktora Orbána napokon jasne triumfoval a obsadil zhruba dve tretiny parlamentných postov.

Márki-Zay však výsledky hlasovania spochybnil, Orbánovi nezagratuloval a upozornil na údajne neférový prístup štátnych médií. „Spochybňujeme však, že by tieto voľby boli demokratické a slobodné. Fidesz vyhral len vďaka tomuto (volebnému) systému,“ vyhlásil vtedy.


Ďalšie články