Andrejuvová z OĽaNO: S konzervativizmom to vidím ružovo

Rozhovor s poslankyňou Annou Andrejuvovou z konzervatívneho krídla OĽaNO o nových ministroch, spolupráci s KDH a optimizme do budúcnosti.

Anna Andrejuvová. Foto: Matúš Zajac Anna Andrejuvová. Foto: Matúš Zajac

Ako vnímate mená nových ministrov? Dvaja z nich sú progresívnejší ako bývalí nominanti SaS. Nie je to ešte horšie ako to bolo?

Predpokladám, že keď prijali nominácie, budú napĺňať Programové vyhlásenie vlády. Na ňom sme sa zhodli vo vládnej koalícii a je záväzné pre všetkých členov vlády. Preto nevidím dôvod obávať sa.

To ste mali napísané aj so stranou SaS a nefungovalo to.

V zahraničnej politike bol postoj premiéra aj ministra Korčoka úplne jasný. Tam si neviem predstaviť iné smerovanie ako podporu Ukrajiny. Pri ministerstve hospodárstva musíme pomôcť ľuďom, tam je nastavenie vlády tiež jasné. Ideme do ťažkých časov a my musíme tieto veci vyriešiť čo najlepšie v prospech občanov.

Minister má aj napriek Programovému vyhláseniu vlády stále veľký manévrovací priestor. Pán Káčer a pán Hirman sú minimálne pokračovaním symptómu, ktorý vám prekážal na SaS.

Musíte uviesť konkrétny príklad.

Je toho veľa, ale napríklad dúhové vlajky. Keď bol pán Káčer naším veľvyslancom v Budapešti, tak vyvesil ako vôbec prvý náš diplomat dúhovú vlajku. A zároveň váš poslanec z OĽaNO predkladá zákon, ktorým chce zakázať vyvesovanie dúhových vlajok.

Každý, kto prijal od premiéra ponuku, musel súhlasiť s Programovým vyhlásením vlády. Treba im dať sto dní, hodnotiť ich budeme na základe ich skutkov.

Zdá sa, že problémom pre fungovanie vlády budú skôr poslanci ako Stančík alebo Čekovský, nie vy alebo pani Záborská. Prečo aj týmito nomináciami zvyšujete zastúpenie liberálov vo vláde?

Myslím si, že to, čo je napísané v Programovom vyhlásení vlády, je dobrá dohoda na to, aby sa naša krajina posunula. A závisí od každého poslanca, či sa k tomu postaví zodpovedne. Zažívame ťažké časy a budeme ich zažívať. Vláda sa musí zomknúť. Dobré návrhy pre ľudí by mali prejsť s podporou celého parlamentu.

Nevyrušuje vás, že nominácie OĽaNO najviac chvália denníky, ktoré najviac tlačili na to, aby Igor Matovič odišiel z politiky?

(Ticho.) Keďže som bola chvíľu v zahraničí, vami spomínané reakcie som nezaregistrovala.

Foto: Matúš Zajac

Nie sú u nás skúsení diplomati, ktorí nepotrebujú vyvesovať dúhové vlajky?

Konzervatívne témy nie sú iba dúhová vlajka. Konzervatívne témy sú mnohé veci, ktoré konáme v rámci našej bezpečnosti a spravovania štátu, spravodlivosti, podpory rodín. Aj mnohé zákony, ktoré sa prijali v parlamente a ktoré podporili aj naši kolegovia liberáli, sú základom konzervativizmu všade vo svete. Ja to vnímam omnoho širšie, nezužovala by som to na tri témy. Konzervativizmus ako taký znamená mať poriadok v štáte, učiť sa z minulosti, vyrovnať sa s ňou, ospravedlniť sa, ak je to potrebné, podporovať rodiny, ženy v ťažkej situácii, postavenie a podpora našej armády, našej zahraničnej politiky smerom k obranyschopnosti štátu. Ak sa na týchto témach dokážeme zhodnúť s liberálmi, tak to považujem za dobré pre ľudí a krajinu.

Prečo nie je ministrom školstva pán Vašečka?

Vládna koalícia sa rozhodla dať na tieto pozície nepolitikov.

Prečo?

Nebola som pri tom rozhodovaní, mám len túto informáciu.

A prečo neviete nájsť odbornú náhradu za pána Gröhlinga?

Uvažuje sa o viacerých menách.

Existujú nejaké podmienky, ktoré by mal nový minister školstva spĺňať?

Nie som súčasťou koaličných rokovaní. Nový minister musí plniť Programové vyhlásenie vlády.

Pýtam sa aj kvôli tzv. kurikulárnej reforme, ktorá sa aktuálne pripravuje na ministerstve školstva a ktorú už kritizovali aj naši biskupi. Nebude vašou podmienkou, aby to bol človek, ktorý túto reformu dá do vhodnejšej podoby?

Nie som súčasťou tímov, ktoré rozhodujú o ministrovi školstva. Myslím si, že človek, nad ktorým sa bude uvažovať, bude napĺňať Programové vyhlásenie vlády.

Prejdime ku vám osobne. Sú nejaké návrhy, ktoré plánujete predložiť v najbližších týždňoch?

Mnohé z nich už boli v parlamente úspešné ako 200 eur pre tehotné mamičky od 4. mesiaca, rôzne pamätné dni súvisiace s témou vyrovnania sa s minulosťou, odškodnenie veteránov protikomunistického odboja symbolickou sumou 1989 eur, navýšenie sumy za mesiac neslobody z 5 eur na 10 eur. Uvidíme ako bude pokračovať rokovanie pléna. Ja mám teraz v pléne návrh novely zákona o pohrebníctve, ktorým chcem zosúladiť normy, ktoré sú v Európskej únii a ktoré odporúča Svetová zdravotnícka organizácia, aby sme sa k potrateným plodom správali tak, ako hovorí Európsky súd pre ľudské práva, teda, aby sme ho nespaľovali ako biologický odpad, ale správali sa k nim humánne ako k ľudským pozostatkom a pochovali ich.

Bude vládna koalícia jednotná? Rokovali ste s niekým z opozície?

Vládna koalícia je jednotná.  

S voľnou nedeľou to ako vyzerá?

Teraz sú dva návrhy o nedeliach, máme k tomu ešte klub, kde sa máme poradiť. Myslím si ale, že rozprava k tomu by mala byť zlúčená.

Máte predrokovanú nejakú predbežnú podporu pre tento návrh?

Hlavným gestorom je pán Vašečka, nemám k tomu bližšie informácie.

Anna Andrejuvová. Foto: Matúš Zajac

Boli ste spolupredkladateľka návrhu zákona na pomoc tehotným ženám. Teraz ste ho nepredložili, čo využil poslanec Valášek. Nechcete ho pozmeňujúcimi návrhmi upraviť do prijateľnej podpory?

V tej forme, ako bol predložený, ho nepodporíme. Hlavným lídrom v tejto téme je pani poslankyňa Záborská, s ktorou sa o tom budeme rozprávať, ale akú formu zvolíme, ešte neviem.

Nepovažujete za chybu, že ste tento návrh zákona teraz nepredložili a vyblokoval vás pán Valášek?

U nás majú jednotlivé návrhy zákonov svojich hlavných predkladateľov a na základe toho, ako sa oni rozhodnú, tak to predkladáme. Hlavným predkladateľom tohto zákona je pani Záborská, ktorá sa to rozhodla nepredložiť.

Váš názor na tému?

Návrh Anny Záborskej podporím kedykoľvek, keď ho predloží.

Prejdime na ďalšiu tému a tou je ďalšie fungovanie koalície. Hovoríte, že chcete ďalej vládnuť s hlasmi SaS, s ktorou ste mali neustále spory, čo napokon vyústilo v jej odchod z koalície. Prečo by so SaS v opozícii malo hlasovanie fungovať lepšie?

SaS hlasovala za Programové vyhlásenie vlády. Verím, že v ťažkých časoch, v ktorých sme a do ktorých ideme, že si každý poslanec rozmyslí, či podporí pomoc ľuďom alebo bude z toho vytĺkať politický kapitál pre svoje preferencie. Verím, že sa poslanci v týchto časoch postavia za pomoc ľuďom, ktorá by mala získať podporu celého parlamentu.

Vy skutočne veríte tomu, že strana SaS bude podporovať vaše návrhy?

Strana SaS hlasovala za Programové vyhlásenie vlády, preto predpokladám, že návrhy v súlade s ním bude podporovať.

Aký je váš plán, ak SaS nebude hlasovať za vaše návrhy?

Aj Dzurinda a Pellegrini boli v menšinovej vláde a my sa musíme pokúsiť vládnuť v menšinovej vláde. Budeme apelovať na zodpovednosť poslancov.

Nebolo by lepšie apelovať na zodpovednosť vašich poslancov, ktorí sú stále súčasťou vlády, ako je pán Čekovský, ktorí apriori odmietajú rokovať s Kuffovcami a pánom Tarabom? To by vám zabezpečilo krehkú, ale predsa väčšinu.

Myslím si, že návrhy na riešenie následkov energetickej krízy, súvisiace s Plánom obnovy, rozpočtom pre budúci rok a ďalšie, poslanci zo SaS a aj z ďalších strán podporia. Krajina to potrebuje.

Otázka bola, či by nebolo lepšie apelovať na vašich koaličných poslancov ako na tých, ktorí odišli z vlády.

Na pomoci ľuďom v týchto ťažkých časoch sa budeme musieť zhodnúť naprieč politickými stranami. Naozaj si to myslím.

Vám osobne by prekážala spolupráca so stranou Život?

Osobne som s nimi nikdy nerokovala. Návrhy, ktoré som v minulosti predkladala, podporili. Zrejme preto, že ich považovali za dobré. Ako sa rozhodnú pri ďalších návrhoch, ktoré predkladám, respektíve budem predkladať, neviem.

SaS však vaše návrhy v minulosti nepodporila. Nebolo by preto lepšie spojiť sa s nimi?

Napríklad?

Napríklad pri pomoci tehotným ženám.

Áno, bolo to v Programovom vyhlásení vlády a oni za to nezahlasovali. Ale verím, že dobré návrhy podporia poslanci naprieč politickým spektrom.

Foto: Matúš Zajac

Zdá sa, že konzervatívci sú v kríze. KDH je v kríze dlhodobo, kresťanov OĽaNO pri dôležitých sporoch nepočuť. Čo je podľa vás recept na to, aby sa to zmenilo?

Je mi ľúto, že KDH nevyužilo ponuku OĽaNO, aby kandidovalo na spoločnej kandidačnej listine spolu s nami. Zástupcovia KDH tak nie sú v parlamente a aj ich hlasy chýbajú pre presadenie návrhov, ktoré konzervatívna časť spektra považuje za dôležité. KDH v minulosti generovalo veľké osobnosti a veľké témy. Viedlo spoločenskú diskusiu v oblastiach, ako bezpečnosť, spravodlivosť či podpora rodín. Medzi výrazné osobnosti z prostredia KDH patrili Ján Čarnogurský, František Mikloško, neskôr Vladimír Palko, Pavol Minárik a po roku 2000 aj Daniel Lipšic či Rado Procházka. Dnes KDH takéto výrazné osobnosti nemá a čo je horšie, neprofiluje sa výrazne ani v konzervatívnych témach, a to nielen v kultúrno-etických témach, ale ani v téme vyrovnávania sa s nespravodlivosťami z obdobia totalít, bezpečnosti či vlády práva. Je to škoda.

Čo sa musí zmeniť, aby mal u nás konzervativizmus lepšiu budúcnosť?

Ja to vidím s konzervativizmom na Slovensku ružovo, lebo používa zdravý sedliacky rozum a to je v spoločnosti potrebné stále. Je však dôležité, aby sme si uvedomili, že medzi pojmami kresťan a konzervatívec nie je rovná sa. Na Slovensku máme pomerný volebný systém. Nemôžeme teda očakávať, že sa všetci konzervatívci a prakticky všetci kresťania spoja v jednej strane, ako napríklad v Spojených štátoch. Kresťania volia rôzne politické strany, podľa toho, ktorej téme prisudzujú väčšiu dôležitosť. Považujem za dôležité, aby sme si uvedomili, že takto to v pomernom systéme je a naučili sa v dôležitých témach spolupracovať. Sny o veľkej dvadsaťpercentnej strane napravo od stredu sa na Slovensku tiež objavujú prakticky každé volebné obdobie. SDKÚ bolo blízko, OĽaNO sa podarilo dosiahnuť 25 percent. V oboch prípadoch išlo o kombináciu konzervatívcov a liberálov. Nepredpokladám, že do najbližších parlamentných volieb vznikne jedna konzervatívna strana. Ale verím, že budeme spolupracovať a navzájom sa podporovať. Zo strany OĽaNO to vidieť napríklad v Prešovskom kraji, kde OĽaNO nepostavilo protikandidáta voči pánovi Majerskému na pozíciu župana. Naopak, KDH v Žilinskom kraji nepodporilo súčasnú županku Eriku Jurinovú a dokonca jej postavilo protikandidáta.


Ďalšie články