Na dve ofenzívy mali Ukrajincov presvedčiť informácie Washingtonu. Mobilizácia Rusko položí, obáva sa veliteľ separatistov

Americké spravodajské informácie zohrali kľúčovú rolu pri rozhodnutí ukrajinskej armády spustiť proti Rusom dve ofenzívy. Po stiahnutí sa ruskej armády z Charkovskej oblasti sa tento prístup Ukrajincov ukázal ako úspešný. Prekvapení Rusi si teraz lámu hlavu nad otázkou mobilizácie.

Na snímke ukrajinský vojak pomáha zranenému spolubojovníkovi. Foto: TASR/AP Na snímke ukrajinský vojak pomáha zranenému spolubojovníkovi. Foto: TASR/AP

Rýchly vojenský postup Ukrajiny, ktorý zaznamenávame v posledných dňoch, je podľa amerických predstaviteľov výsledkom tajných a intenzívnych diskusií medzi Washingtonom a Kyjevom. V utorok o tom informoval denník New York Times.

Práve spravodajská podpora Západu mala prispieť k tomu, že ukrajinská armáda spravila namiesto jednej veľkej ofenzívy dve menšie: na severovýchode a na juhu krajiny. Ukrajinskí velitelia a americkí predstavitelia sa údajne obávali, že len veľká ofenzíva na juhu povedie k obrovským stratám na strane Ukrajincov, ktorí začiatkom leta prichádzali o stovky mužov denne.

Americká rozviedka pritom odhalila slabiny v ruských líniách a naznačila, že Moskva nedokáže rýchlo posilniť svoje jednotky na oboch frontoch, ani keby odhalila ukrajinské prípravy na protiofenzívu.

Významnú úlohu zohrala aj vojenská pomoc. Ukrajinské ozbrojené sily vraj pred protiofenzívou poslali za veľkú mláku podrobný zoznam zbraní, ktoré potrebovali na to, aby bol plán úspešný. Spojené štáty táto podpora od začiatku invázie stála už 14,5 miliardy dolárov. Špecifické zbrane použili ukrajinské sily v posledných týždňoch na zničenie viac ako štyristo ruských skladov zbraní, veliteľských stanovíšť a iných cieľov, uvádzajú americkí predstavitelia.

„Význam západnej vojenskej podpory nespočíva len v špecifických zbraňových systémoch, ale aj v istote a dôvere, ktorú môžu Ukrajinci využiť pri plánovaní budúcnosti,“ povedal Jack Watling, vedúci výskumník z londýnskeho Royal United Services Institute.

Ukrajina v nedeľu vyhlásila, že v rámci septembrovej protiofenzívy sa jej už podarilo opätovne získať viac než tritisíc štvorcových kilometrov územia.

Charkov a Cherson

Rusko stiahlo svoje jednotky z celej okupovanej Charkovskej oblasti – z územia západne od rieky Oskil, pričom v tomto sektore zostali len izolované ohniská ruského odporu. Na niektorých miestach nechali za sebou ruské jednotky podľa predstaviteľov obrany USA aj vojenské vybavenie a muníciu. Niektoré nepriateľské jednotky ostali odrezané od zásobovacích trás a sú v panike. Za jeden deň malo podľa ukrajinských zdrojov padnúť až štyristo ruských vojakov, ale tieto informácie nie je možné nezávisle overiť.

Ukazuje sa však, že obavy Američanov v súvislosti s juhom boli oprávnené. Ukrajinskí vojaci v nemocniciach pre Washington Post potvrdili, že napriek obmedzenému postupu utrpeli značné straty. Podľa jednej výpovede boli v pomere až päť ku jednej voči Rusom. Aktuálne však územné zisky dosahujú Ukrajinci aj v Chersonskej oblasti. Operačné velenie v pondelok informovalo, že ukrajinská armáda oslobodila trinásť sídiel s plochou viac ako päťsto štvorcových kilometrov, píše Inštitút pre štúdium vojny (ISW) s tým, že Ukrajine sa podarilo „zvrátiť trend vo svoj prospech, avšak súčasná protiofenzíva vojnu neukončí“.

Girkin: Prehrali sme

Ruskí vojenskí blogeri, ktorí sú na rozdiel od oficiálnych štátnych médií vo svojich prejavoch oveľa slobodnejší, v minulých dňoch nešetrili kritikou.

Jeden z nich predpovedal, že sa ruské ťaženie skončí katastrofou. O ministrovi obrany a náčelníkovi generálneho štábu napísal nasledovné: „Sergej Šojgu a Valerij Gerasimov sú krok od nemysliteľného výsledku — strategickej prehry Ozbrojených síl Ruskej federácie oveľa slabším protivníkom s takmer žiadnym letectvom.“

Bývalý minister obrany doneckých separatistov Igor Girkin na svojom telegramovom kanále so 430-tisíc sledovateľmi situáciu opísal podobne. „Vojna na Ukrajine bude pokračovať až do úplnej prehry Ruska,“ konštatoval Girkin s tým, že Rusi už „prehrali a zvyšok je len otázka času“.

De(mobilizácia)?

Ukrajinský generálny štáb medzitým informoval, že ruské vojenské velenie prestalo vysielať na front nové jednotky. Pre septembrové vysoké ruské straty a rozsiahlu nedôveru voči ruskému vojenskému veleniu vraj dobrovoľníci strácajú záujem ísť do boja. Ani táto správa sa ešte nezávisle nepotvrdila, podotýka ISW.

Americkí experti z Inštitútu však konštatujú, že práve čerstvé jednotky vojakov sú tým, čo ruské velenie potrebuje, aby posilnilo obranné línie proti ukrajinským protiofenzívam. Naopak, ak sa Rusi s nasadením nových síl omeškajú, alebo ich do bojov vôbec neposkytnú, ukrajinské jednotky získajú čas na konsolidáciu a následné obnovenie ofenzívy. Navyše budú čeliť rovnako unaveným ruským vojakom.

Ruskí nacionalisti v nedeľu vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby okamžite urobil zmeny a zabezpečil konečné víťazstvo vo vojne na Ukrajine. Okrem použitia taktickej jadrovej zbrane sa v Rusku diskutuje aj o mobilizácii, ktorá si pomaly získava aj politickú podporu. Poslanec strany Jednotné Rusko Michail Šeremet v pondelok uviedol, že Rusko musí vyhlásiť všeobecnú mobilizáciu, inak nedosiahne na Ukrajine svoje ciele. „Je načase, aby sa štatút špeciálnej operácie zmenil. Musíme zmobilizovať všetky sily. Musíme byť solidárni s našimi chlapmi,“ povedal poslanec.

Je však otázne, či by všeobecná mobilizácia Rusom pomohla. Pred takýmto krokom varuje napríklad jeden z bývalých veliteľov doneckých separatistov Alexander Chodakovskij. Tento veterán prvej vojny na Donbase a niekdajší veliteľ ukrajinskej špeciálnej jednotky Alfa hovorí, že problém ruskej armády nie je až tak v nedostatku vojakov, ale predovšetkým v ich lajdáckom využití. Spomína napríklad nedostatočný prieskum a slabiny v elektronickom boji: „Hlavný problém, ktorý mám, je, že niekedy nedokážem zachytiť miesta, z ktorých nás protivník ostreľuje… Ako mi tu pomôže ďalšia pechota?“ 

Chodakovskij sa preto prikláňa k čiastočnej mobilizácii dobrovoľníkov a ľudí s vojenskými skúsenosťami. „Ak ale raz začnete so všeobecnou mobilizáciou, stanú sa veci, o ktorých sa vám ani nesnívalo. Bude to ohromná rana pre krajinu, z ktorej sa nespamätá,“ uzatvára.


Ďalšie články