Pápež opäť hovorí o Ukrajine. Odmieta vyhrotenú konfrontáciu a žiada krok vzad

Pápež František je v Kazachstane a opäť sa s obavami vyjadruje k vojne na Ukrajine. Veľkú pozornosť púta, či sa František stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

pápež František v Kazachstane

„Naše dni sú stále poznačené vojnovou katastrofou, atmosférou vyhrotených konfrontácií, neschopnosťou urobiť krok vzad a podať ruku druhému. Je nutný impulz, bratia a sestry, ktorý vzíde od nás. Ak Stvoriteľ, ktorému zverujeme existenciu, dal vzniknúť ľudskému životu, ako môžeme my, ktorí sa hlásime k viere, súhlasiť so zničením (života)? A ako si môžeme myslieť, že ľudia našej doby, z ktorých mnohí žijú, akoby Boh nebol, budú motivovaní k úctivému a zodpovednému dialógu, ak sa veľké náboženstvá, ktoré tvoria dušu toľkých kultúr a tradícií, aktívne neangažujú za mier?“

Toto povedal pápež František vo svojom otváracom prejave na VII. kongrese predstaviteľov svetových a tradičných náboženstiev v hlavnom meste Kazachstanu, v Nur-Sultane, kde práve prebieha jeho dlhoočakávaná návšteva.

Čo tým presne pápež myslel? Niektoré médiá už naznačili, že sa tým opäť vymedzil voči vojne na Ukrajine. Pripomeňme, že pápež František považuje vojnu Ruska a Ukrajiny za niečo, čo už má prvky tretej svetovej vojny, hovoril o tom pri nedávnom výročí začiatku druhej svetovej vojny. Má hlbokú obavu rovnako z násilia páchaného proti Ukrajine ako z toho, že vojna prerastie do ešte väčšieho konfliktu. Tu zvykne pripomínať zodpovednosť Ameriky a Západu, keďže k vojne podľa Františka viedol aj „štekot NATO“ pred bránami Ruska.

Kirill kritizoval svetový poriadok bez spoliehania sa na morálne hodnoty

Na kongrese v Kazachstane podľa pozorovateľov „zjavne chýba“ ruský pravoslávny patriarcha Kirill, ktorý mal prísť a ktorého pápež túžil stretnúť. Medzi účastníkmi však je metropolita Anton, akýsi minister zahraničných vecí ruskej cirkvi. Ten prečítal Kirillov príhovor, v ktorom zdôraznil, že je ťažké „zorientovať sa v toku informácií, odolať ideologickej hypnóze a zachovať si triezvu myseľ a vnútorný pokoj“. Kritizoval pritom stratu morálnych hodnôt:

„Potravinové, energetické a ekonomické problémy vyplývajúce z pokusov vybudovať svetový poriadok bez spoliehania sa na morálne hodnoty sa pridali k výzvam, ktoré priniesla pandémia koronavírusovej infekcie. V priebehu posledných dvoch desaťročí tieto pokusy viedli nielen k strate poňatia spravodlivosti v medzinárodných vzťahoch, ale viedli aj k zúrivej konfrontácii, vojenským konfliktom a šíreniu terorizmu a extrémizmu v rôznych častiach sveta.“

Pápež odsúdil štátny ateizmus a podozrievanie nábeženstva

Rímsky biskup v príhovore počas svojej 38. zahraničnej cesty v stredoázijskej krajine podčiarkol, že „náboženská sloboda je základným, primárnym a neodňateľným právom“. Musí sa podľa neho „podporovať všade a nemôže sa obmedzovať len na slobodu kultu“.

„Je tiež čas prenechať učebniciam dejepisu tie prejavy, ktoré pridlho tu i tam vštepovali podozrenie a pohŕdanie voči náboženstvu, akoby bolo destabilizujúcim faktorom modernej spoločnosti. Na týchto miestach je dobre známe dedičstvo štátneho ateizmu, ktorý sa presadzoval celé desaťročia, tá utláčajúca a dusivá mentalita, pre ktorú už len použitie slova náboženstvo vyvolávalo rozpaky.“

Katolícky líder ďalej vyzval na opravdivú nábožnosť a zamietol fundamentalizmus, prozelytizmus a indoktrináciu: „Všemohúci sa nesmie stať rukojemníkom ľudskej túžby po moci.“

Ako dodal, náboženstvá nie sú problémom, „ale súčasťou riešenia pre harmonickejšie spolužitie“. Náboženstvom totiž odpovedáme na túžbu sveta po pokoji a nekonečne, ktorá je v srdci človeka, doplnil František.

https://standard.sk/244798/najprv-patriarcha-kirill-teraz-cinsky-prezident-spekuluje-sa-koho-papez-v-kazachstane-naozaj-stretne/?fbclid=IwAR1xvJUMvBBA2A6SwQOw1tWnF_s0V8jWKohAEGOx9MzM7OgivjRPBz7AHpk

Som stále pripravený ísť do Číny

V tento deň je na oficiálnej návšteve Kazachstanu aj prezident Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pching. Jeho návšteva vyvolala špekulácie, že by sa mohol stretnúť s pápežom. Počas letu z Ríma do Nur-Sultanu sa o to zaujímali aj novinári cestujúci s pápežom Františkom. Rímsky biskup ale nič nové nepovedal: „Nemám informácie, no som stále pripravený ísť do Číny,“ odpovedal pontifik Jorge Bergoglio.

Petrov nástupca je podľa programu väčšinu štvrtka na náboženskom podujatí a poobede bude sláviť svätú omšu v areáli, kde sa konala svetová výstava Expo v roku 2017.

Téme sa budeme venovať aj naďalej, v Kazachstane je aj náš kolega Martin Leidenfrotst, ktorý z miesta prinesie reportáž.


Ďalšie články