Gruzínsko zvažuje referendum o vyhlásení vojny Rusku

V Gruzínsku by sa malo uskutočniť ľudové hlasovanie o vyhlásení vojny Rusku. Úrady vraj budú prianie občanov rešpektovať.

247890499_3737258949831747_6521418792653744698_n Irakli Kobachidze. Foto: Facebook

Gruzínska vládna strana Gruzínsky sen v utorok pripustila možnosť usporiadať referendum o tom, či má krajina vstúpiť do vojny proti Rusku. Upozornil na to v stredu ruský denník Kommersant a tiež ukrajinský web Kyiv Post.

„Nech ľudia povedia, či chcú v Gruzínsku otvoriť druhý front proti Rusku,“ uviedol predseda tejto strany Irakli Kobachidze a sľúbil, že úrady „budú konať tak, ako hovoria ľudia“.

Podľa šéfa Gruzínskeho sna viacerí vysokopostavení politici na Ukrajine priamo vyhlásili, že otvorenie druhého frontu je aktuálne žiaduce.

Reč je predovšetkým o Fedirovi Venislavskom z ukrajinskej vládnej strany Sluha ľudu, ktorý poradil Tbilisi, „aby podniklo konkrétne kroky na oslobodenie Abcházska a Južného Osetska“ (gruzínskych autonómnych oblastí hraničiacich s Ruskom, pozn. red.).

S podobnými radami sa už predtým podľa Kommersantu verejne obrátil na Gruzínsko tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov, ako aj Zelenského poradcovia Mychajlo Podoľak a Olexij Arestovyč.

Vláda v Tbilisi však vyhlásenie vojny Moskve podľa Kobachidzeho nepodporuje.

Politik vyjadril nádej, že občania Gruzínska „vyjasnia, či súhlasia s vyhláseniami ukrajinských politikov o potrebe zapojiť Gruzínsko do vojny alebo s postojom úradov ich krajiny [neotvárať druhý front]“.

Podnetom pre tieto úvahy je zložitá situácia, ktorú prežíva ruská armáda na Ukrajine a pre ktorú Kremeľ v súčasnosti kritizujú už aj oddaní propagandisti.

Gruzínsky sen, ktorý je orientovaný sociálne demokraticky, je najsilnejšou stranou v tejto krajine. V tamojšom parlamente momentálne zaberá až 81 kresiel zo 150.

Vojna medzi Gruzínskom a Ruskom v Južnom Osetsku vypukla v roku 2008. V septembri 2009 boli oznámené výsledky nezávislej vyšetrovacej komisie Európskej únie, podľa ktorej vojnu vyvolalo Gruzínsko, a Rusko prispelo k eskalácii konfliktu.


Ďalšie články