Macron otvára verejnú debatu o povolení eutanázie. Uzákoniť by ju chcel budúci rok

Francúzsky prezident Emmanuel Macron plní jeden z volebných sľubov. Chce uzákoniť aktívnu eutanáziu, teda dobrovoľné a asistované ukončenie života. Pred návrhom zákona spúšťa polročnú verejnú debatu.

Emmanuel Macron zdraví pútnikov v Lurdoch. Foto: Twitter/Jean-Pierre Lecoq Emmanuel Macron zdraví pútnikov v Lurdoch. Foto: Twitter/Jean-Pierre Lecoq

Po manželstve i umelom oplodnení aj pre homosexuálny páry a vyhlasovaní potratu za základné právo v celej EÚ je to ďalší rozporuplný návrh Macrona v kultúrno-etickej oblasti.

To, že staronový francúzsky prezident mieni pol roka po voľbách uzákoniť dobrovoľné a asistované ukončenie života, takzvanú aktívnu eutanáziu, nie je úplným prekvapením Macron je zmene dlhodobo naklonený. Vyjadril sa tak už pred piatimi rokmi, keď kandidoval ako politický nováčik na najvyšší post. „Ja si prajem vybrať si môj vlastný koniec života,“ pripomína jeho vyjadrenie z marca 2017 portál La Croix. Počas prvého mandátu však otázku nechcel otvárať na legislatívnej úrovni. Opäť sa k téme vrátil v marci 2022, keď bola v plnom prúde jeho druhá prezidentská kampaň a uchádzal sa o znovuzvolenie.

Spúšťa verejnú konzultáciu

Pred konkrétnym návrhom zákona francúzsky prezident avizuje polročnú verejnú konzultáciu, informuje Euractiv. V našich končinách neznámy formát nie je vo Francúzsku ničím výnimočným, niečo podobné sa odohralo pred troma rokmi. Náhodne vybratých 150 Francúzov pol roka diskutovalo o klimatickej politike, zostavili 149 návrhov, časť vláda odmietla, časť prijala. Francúzi radi diskutujú, ale aj protestujú. Verejná diskusia ponúka spoločnosti priestor na vyjadrenie názoru, vláde pomáha predchádzať nepokojom a záujem ľudí o tému umožňuje zužitkovať konštruktívnym spôsobom.

Debata o eutanázii sa vo Francúzsku začne v októbri. Elyzejský palác garantuje každému občanovi „dostatok informácií, času na premyslenie a triezvu debatu“. Následne v budúcom roku chce Macron pretaviť zámer do právnej roviny.

Aktívna verzus pasívna eutanázia

Francúzska hlava štátu má záujem uzákoniť takzvanú aktívnu eutanáziu, čo znamená, že lekár alebo iná poverená osoba aktívne vykoná niečo, čo vedome spôsobí smrť. Obsahovo má blízko k asistovanej samovražde. Macron sa netají tým, že ho inšpirovalo Belgicko, kde zákrok povolili pred 20 rokmi.

Kým aktívna eutanázia je povolená len v pár štátoch Európy (Benelux, Španielsko, Švajčiarsko), pasívna je omnoho rozšírenejšia a eticky prijateľnejšia. Ide zjednodušené povedané o „odpojenie od prístrojov“, zastavenie prívodu stravy či liekov, ktoré pacienta udržiavajú pri živote, prípadne nevykonanie operácie, ktorá by mohla život predĺžiť. V prehľadnej podobe ponúka rozdiely napríklad BBC.

Argumenty o nelegálnych zákrokoch

Vo Francúzsku od roku 2016 platí zákon Claeys-Léonetti, ktorý umožňuje podať pacientovi smrtiacu dávku sedatív, ale len ak je pacient ťažko chorý a zostáva mu krátka doba dožitia, pripomína Euractiv. Ľavicový poslanec za socialistov Olivier Falorni už vlani predložil zákon, ktorý by dal Francúzom „právo na ukončenie života“.

Ďalším argumentom stúpencov aktívnej eutanázie sú dáta štátneho štatistického úradu, ktorý sumarizuje, že každoročne si nájde nelegálnu cestu k zákroku dva až štyritisíc Francúzov. Podobne ako pri potratoch, aj pri eutanázii Falorni poukazuje na to, že zákrok je povolený v „katolíckom Španielsku“.

Chameleón Macron

Hoci relativizmus a hlásenie sa k politickému centrizmu Macronovi umožňuje meniť názor a zastávať zdanlivo nezlučiteľné postoje, aj tak stojí za zmienku, aký pestrý je názorový svet francúzskeho prezidenta.

Macron je horlivým stúpencom sekularizmu, ale zároveň ako prvý francúzsky prezident od vojnovej hlavy štátu Philippa Pétaina išiel priamo na pútnické miesto v Lurdoch a spínal tam ruky k modlitbe.

Počas svojho mandátu obhajoval manželstvá aj umelé oplodnenie pre všetkých, ktoré vlani schválil parlament. Predtým bola asistovaná reprodukcia dostupná len pre heterosexuálne páry.

Otvorene podporoval potratovú politiku. Počas jeho mandátu sa lehota na vykonanie umelého potratu predĺžila z 12 týždňov na 14. týždeň tehotenstva a považuje ho za základné právo, ktoré by malo platiť v celej EÚ.

Rád sa stretáva s pápežom Františkom, pripomína svoje štúdium na jezuitskom lýceu a navodzuje dojem, že sú si názorovo blízki. Pápež pritom umelý potrat prirovnáva k vražde a aktívna eutanázia je rovnako v rozpore s učením katolíckej cirkvi.

https://standard.sk/159069/katolicke-lyceum-audiencie-u-papeza-spina-ruky-v-lurdoch-a-vyhlasuje-potrat-za-zakladne-pravo-macron/

Ďalšie články