Heger v modlitbách prosí, aby Sedembolestná Panna Mária držala patronát nad Slovenskom

AKTUALIZOVANÉ Tisícky pútnikov sa dnes zišli v Šaštíne na národnej púti pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie. Jej vyvrcholením bola svätá omša, ktorú za prítomnosti slovenských biskupov celebroval nitriansky biskup Viliam Judák.

Zľava Eduard Heger, Boris Kollár a Zuzana Čaputová na národnej púti v Šaštíne. Foto: TASR/Martin Baumann Zľava Eduard Heger, Boris Kollár a Zuzana Čaputová na národnej púti v Šaštíne. Foto: TASR/Martin Baumann

Pripomenul, že mariánska úcta sa vinie slovenskými dejinami od čias cyrilometodskej misie. ,,Čomu nás učí Sedembolestná? Zostáva pod krížom, neuteká preč, nevyhýba sa bolesti,“ zdôraznil Judák. Ako protiklad k tomuto postoju spomenul vysokú rozvodovosť na Slovensku či odchod mladých ľudí do zahraničia.

,,Bojíme sa na seba vziať trvalý záväzok, dnes sa takmer všetko spochybňuje a rúcajú sa naše istoty. Dezorientovaný človek si, viac ako inokedy, dáva otázku, čo je teda pravda? Odpoveď je Kristus a každodenný slušný život podľa svojho svedomia,“ povedal Judák vo svojej kázni.

Podľa jeho slov je situácia v slovenskej spoločnosti vážna. ,,Ale stále je možná náprava. Vo Fatime Mária zasiahla do dejín a svetovej politiky, tak prečo by nemohla zasiahnuť aj do našej malej pobabranej politiky? Náš národ nie je dokonalý. Na svojej duši a tvári si nesie všetky rany, ktoré utrpel v dejinách. Pokúsme sa o výpravu, ktorá obyvateľom Slovenska ukáže milú a dobrú Božiu tvár. Ukážme kultúru svojho kresťanstva aj v blížiacich sa komunálnych voľbách. Nebuďme iba nedeľní kresťania, ale vyznávajme hodnoty aj v každodennom živote,“ vyzval veriacich

Nitriansky biskup Viliam Judák celebruje slávnostnú omšu počas národnej púte k Sedembolestnej Panne Márii, patrónke Slovenska, v meste Šaštín-Stráže. Foto: TASR/Martin Baumann

Národná púť v Šaštíne bude vo štvrtok pokračovať ďalšími bohoslužbami, spoločnými modlitbami veriacich i programom pre rodiny s deťmi. V piatok 16. septembra sa veriaci zúčastnia na svätých omšiach, na krížovej ceste a spoločných modlitbách.

Prezidentka: Púť v Šaštíne sa nesie v duchu spomienok na návštevu pápeža

Tohtoročná Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne je výnimočná v tom, že sa nesie v duchu spomienok na vlaňajšiu návštevu Svätého Otca Františka na Slovensku. Uviedla to na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa počas štvrtka zúčastnila na svätej omši.

„Posolstvo, ktoré nám práve na tomto mieste sprostredkoval, je stále aktuálne a živé,“ povedala hlava štátu. Pripomenula, že v Šaštíne vyslovil pápež František aj tieto slová: „Viera, ktorá nie je abstraktná, ale pobáda nás vcítiť sa a byť solidárnymi s núdznymi, táto viera podľa Božieho štýlu, pokorne a bez rozruchu, odstraňuje bolesť sveta a zavlažuje spásou.“

Každodenne sme podľa prezidentky konfrontovaní s trápením a starosťami našich blízkych, no je povzbudivým signálom, že im dokážeme aj aktívne pomáhať. „Že láska k blížnemu i súcit, o ktorom hovorí František, nadobúdajú formu konkrétnych postojov a skutkov,“ uviedla.

„Dôležité je, aby sme v lepších i horších časoch ostali súdržní. A hoci sa líšime v názoroch či vo vierovyznaní, aby nás spájala viera v spoločné dobro,“ povedala Čaputová. Zároveň verí, že sviatok Sedembolestnej Panny Márie je príležitosťou precítiť túto vzájomnú blízkosť.

Zľava Eduard Heger, Boris Kollár a Zuzana Čaputová na národnej púti v Šaštíne. Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér prosí v modlitbách, aby sme si preukazovali lásku

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) vo svojich modlitbách prosí, aby Sedembolestná Panna Mária, ktorá je patrónkou Slovenska, neustále držala patronát nad Slovenskom a Slovákmi v ťažkých časoch a skúškach, ktoré zažívame. Uviedol to na sociálnej sieti po tom, ako sa vo štvrtok zúčastnil v Šaštíne na svätej omši.

Zároveň premiér prosí v modlitbách, aby sme si preukazovali lásku. „Aby sme verili v ľudskosť, úctu a dobro. Aby sme si preukazovali solidaritu, a to najmä v časoch, keď u nášho suseda zúri vojna,“ povedal Heger. Zároveň aj za to, aby sme mali nádej, že aj v bolesti a strachu dokážeme nájsť silu meniť veci k lepšiemu.  

„Už niekoľko storočí nás príbeh jednej ženy učí pristupovať k životu s pokorou a na nenávisť odpovedať láskou a trpezlivosťou. Neznamená to akceptovať zlo,“ uviedol premiér. Znamená to podľa neho, že i v temnote máme byť svetlom.

Národná patrónka od 15. storočia

Sedembolestnú Pannu Máriu si uctievajú Slováci, ako svoju národnú patrónku, už od 15. storočia. Číslo sedem má symbolický význam a v biblickom slova zmysle znamená plnosť. Tradícia hovorí o siedmich bolestiach, ktoré Panna Mária vo svojom živote prežila. Prvou je proroctvo Simeona v chráme, keď jej oznamuje, že jej ,,dušu prenikne meč“. Druhou bolesťou je útek do Egypta pred kráľom Herodesom, ktorý chcel zabiť malého Ježiša, treťou je stratenie sa dvanásťročného Ježiša v chráme, štvrtou je stretnutie s Ježišom na krížovej ceste, piatou bolesťou bolo ukrižovanie a smrť Ježiša, šiestou je jeho snímanie z kríža a poslednou bolesťou je Ježišov pohreb.

Snímka zo slávnostnej omše počas národnej púte k Sedembolestnej Panne Márii, patrónke Slovenska v Šaštíne. Foto: TASR/Martin Baumann

Prvá zmienka, o sviatku Sedembolestnej Panny Márie, pochádza z roku 1412. Pre celú Cirkev bol ustanovený pápežom Benediktom XIII. v roku 1727. Ten povolil, aby sa Sedembolestná Panna Mária uctievala ako Patrónka Slovenska. Bazilika minor v Šaštíne je našou najväčšou národnou svätyňou Sedembolestnej Panny Márie. Dejiny chrámu siahajú až do roku 1564. O 500 rokov neskôr, v roku 1964, bola vyhlásená pápežom Pavlom VI. za baziliku minor. Ten istý pápež v roku 1966 riadne ustanovil a vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú patrónku Slovenska. Sochu Sedembolestnej Panny Márie 1. júla 1995 korunoval pápež Ján Pavol II.

(tasr)


Ďalšie články