Floridský guvernér Ron DeSantis poslal lietadlá s nelegálnymi migrantmi na obľúbené letovisko progresívcov

Floridský guvernér Ron DeSantis poslal v stredu dve lietadlá s približne päťdesiatimi migrantmi na ostrov Martha's Vineyard, ktorý je obľúbeným letoviskom hollywoodskych hviezd a progresívnych elít ako Barack Obama.

guvernér Floridy Ron DeSantis tlaèová konferencia outdoorové vakcinaèné miesto, Bradenton

V stredu pristáli na ostrove Martha’s Vineyard dve lietadlá s približne päťdesiatimi nelegálnymi migrantmi. V ten istý deň potvrdil úrad guvernéra, že lietadlá boli vyslané na poverenie guvernéra DeSantisa, ktorý už skôr uviedol, že vyčlenil 12 miliónov dolárov na presun nelegálnych migrantov do, takzvaných, sanctuary destinations. Tak sa označujú miesta, ktoré o sebe vyhlasujú, že sú bezpečným miestom pre ilegálnych migrantov a odmietajú rešpektovať americké zákony zamerané na boj proti nelegálnej migrácii. Medzi sanctuary destinations patria veľké mestá ako San Francisco, Chicago, Boston či Philadelphia, ale aj viaceré okresy ležiace v štátoch, ktoré ovládajú demokrati.

Martha’s Vineyard, ostrov, kde nelegálni migranti pristáli, leží v štáte Massachusetts, ktorý je považovaný za jeden z najliberálnejších štátov v USA. Osemdesiat percent obyvateľov ostrova volilo v posledných prezidentských voľbách Joea Bidena. Martha’s Vineyard je navyše obľúbeným letoviskom progresívnych elít. Svoje vily tu majú viaceré hollywoodske hviezdy, ale aj bývalý prezident Barack Obama. Tento ostrov je jedným z najdrahších a najlukratívnejších miest v celých Spojených štátoch.

DeSantisov úrad, vo vyhlásení k celej situácii, uviedol, že migranti boli poslaní na ostrov v rámci štátneho programu relokácie nelegálnych migrantov. Guvernér ďalej objasnil, že tak urobil, aby boli štáty, ako Massachusetts, New York a Kalifornia, zahrnuté do starostlivosti o migrantov, ktorých pozývajú do USA tým, že sa prehlasujú za sanctuary destinations a podporujú politiku otvorených hraníc, ktorú presadzuje Bidenova administratíva.

Južné štáty ovládané republikánmi, ako Florida, Texas alebo Arizona, sú s Bidenovou administratívou v spore pre jeho politiku otvorených hraníc. Tá najviac zasahuje práve štáty, ktoré sa sťažujú, že nezvládajú nápor migrantov. Federálna vláda pritom odmieta posilniť ochranu južnej hranice USA, cez ktorú v týchto dňoch podľa Fox News prechádza mesačne približne 55-tisíc ľudí. Migranti pritom nepodliehajú žiadnej alebo len minimálnej kontrole. Naposledy vyvolalo medzi republikánmi pohoršenie vyjadrenie viceprezidentky Kamaly Harrisovej, ktorá má v Bidenovej administratíve na starosti migračnú politiku. Harrisová totižto konštatovala, že južná hranica je bezpečná.

DeSantis pritom nie je prvým republikánskym politikom, ktorý sa k podobnému kroku odhodlal. Už v apríli tohto roka vyslal autobusy s migrantmi do Washingtonu a Chicaga Greg Abbott, guvernér štátu Texas. BBC informuje, že Abbott mal vo štvrtok poslať dva autobusy s viac ako 100 ľuďmi na palube aj do časti Washingtonu, kde býva viceprezidentka Kamala Harrisová. Do hlavného mesta vysiela autobusy aj štát Arizona.

Zatiaľ čo americkí konzervatívci DeSantisov krok chvália, liberáli ho kritizujú, pretože medzi migrantmi sa častokrát nachádzajú aj ženy a deti, ktoré vraj netušia, kam smerujú. O ich príchode údajne nie sú informované ani úrady v miestach, kam nelegálni migranti smerujú.

Faktom však je, že De Santisov a Abbottov krok sa stretol s veľkou odozvou. Sociálne siete sú plné videí a obrázkov, ktoré poukazujú na dvojtvárnosť demokratov v otázke nelegálnej migrácie. Na jednom z najpopulárnejších sa pýta reportér migranta, ktorý bol vysadený vo Washingtone, ako sa dostal cez hranice, keď demokratická viceprezidentka tvrdí, že sú zatvorené. Nelegálny migrant mu na to odpovie, že hranice sú otvorené, veď predsa aj on vstúpil voľne, bez problémov.

Ďalšie poukazujú na to, že ľudia žijúci na ostrove Martha’s Vineyard sa nevedia postarať o 50 migrantov, aj keď bývajú v obrovských luxusných vilách a pritom južným štátom odmietajú pomôcť, aj keď tam denne dorazia tisíce ľudí denne. Alebo upozorňujú na to, že Martha’s Vineyard je miestom, ktorému dominujú bieli Američania. Migranti teda môžu zlepšiť diverzitu na ostrove, po ktorej tak volajú demokrati. Južanov, ktorí sa sťažujú na nestrážené hranice, pritom obviňujú z rasizmu.

Samozrejme, nechýbajú ani satirické príspevky. V tých najpopulárnejších príspevkoch sa ľudia pýtajú Baracka Obamu, či nemá na dvore odložený gigantický stan, v ktorom organizoval oslavu svojich narodenín.

Foto: twitter.com/DailyWire

Ďalšie články